用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月中出生BB, 做細B或超大B該如何選校?
go

九月中出生BB, 做細B或超大B該如何選校? [複製鏈接]

女兒149月中出生, 尼緊準備報NK1.

小朋友無讀N, 但各方發展良好,只是比較怕, interview 表現未必理想. 個人不太介意小朋友做小B或超大B.  但想問問..

如做細B的話, 如何選學校成數會比較高?

做超大B的話, 9月中出生是否有點勉強?(我知道有些學校不9B做超大B的, 但有些學校寫明OK)

有家長有經驗可分享嗎? 謝謝!

2    0    0    0

九月中出生不算細B, 加上小朋友各方面表現都ok,只係較怕羞,其實無需要讀多一年,多帶小朋友接觸唔同既人,多跟其他小朋友玩,慢慢改善佢怕羞既性格

回覆:九月中出生BB, 做細B或超大B該如何選校?

我小朋友係9月尾仔,我覺得做超大有點大。。。。。所以揀左做細

回覆:九月中出生BB, 做細B或超大B該如何選校

九月B做細B真係有d大...我個囝10月中都唔係咁想做超大B!!

九月B做細B真係有d大...我個囝10月中都唔係咁想做超大B!!

謝謝大家回覆!

其實我都覺得9月中做超大B有D勉強

大家細B們的家長在選校時會有什麼特別留意嗎? 有無邊間好學校細B入到的機會比較大?

我都想知

回覆:九月中出生BB, 做細B或超大B該如何選校?

我小朋友係十二月細b, 無讀N, 有兩個正取K offer. 是心儀的offer. 2013年及之後出生的小朋友競爭無之前咁大,不少細B 也有唔錯成績。但當然,可能未必是你自己最心儀,又或者只收pm. 其實睇你自己意願和目標。還有幾個月,好好教孩子禮貌,講早晨,拍椅,以及聽指令。機會是留給有預備的人。加油。

引用:謝謝大家回覆!其實我都覺得9月中做超大B有D

原帖由 adlma 於 16-07-27 發表
謝謝大家回覆!

其實我都覺得9月中做超大B有D勉強
邊區呀?2013後既K競爭真係無咁大....所以9月B都唔難呀! 我細囝都會照考K...最多搵d happy school 淺d既....

回覆:lambeanmama 的帖子

回覆:adlma 的帖子

Pm u

9 月大個做超大B 好似大得濟

我囡也是9月尾無讀N,今年直接K1細B,因為超大B相信會太大件頭,諗住萬一跟得太吃力先再考慮大B。面試某些較重學業的學校的確較蝕,因為面試時先剛兩歲多DD

引用:女兒14年9月中出生,+尼緊準備報N或K1.小朋

原帖由 adlma 於 16-07-26 發表
女兒14年9月中出生, 尼緊準備報N或K1.
小朋友無讀N班, 但各方面發展良好,只是比較怕羞, interview 表現未 ...
我囡囡係13年9月尾B, 我們考了不同的PN 班,有d名嘅幼稚園(如KM, LH, Think, 聖若望, York, Vic & 文娜雅拔),有村校( 如土瓜灣美雅)!都有唔錯嘅offer, Think, 聖若望,York, 文娜雅拔以及美雅!

最後我們選擇了九龍塘Think 讀PN am, 雖然學費唔平$6500/month 未計雜費,但係哩一年,我囡囡好開心,有朋友仔,老師比列約1:8~9,一定照顧到小朋友上學情況。我倆夫婦都覺得非常值得入讀,因為她學會了戒片,離開父母自己上堂,以及大大提升自理能力,這樣對考K 有莫大幫助^^。

到考K 時,我建議父母把目標的K 的網站bookmark, 之後留意申請日期, 有部份名幼係睇問卷內容,部份要在考K 時用來分你心,不能提水!大家要了解學校是那一種^^,
我們考了好多名幼,如SC, KV, KM, PC, AK, SN, LH, 協恩, York, 基督教中心及沙田聖心! 最後只有協恩同LH 直接rejected! 正取有SN, York, 沙田聖心,其他waiting! 我們選擇了SN, 俾咗前後$12K ,直到7月中收到PC offer, 我們開心到不得了^^, 宜家等開學>

回覆:AmyTCY 的帖子

因為家住41網及仲有細佬跟尾,所以要考慮好多^^, 好高興同大家分享^^

我選擇了做細B. 建議PN, 最緊要近,名校PN通常唔會收細B,咁不如近近地。考K1 通常11月,其實PN 只番了一個月就要面試。

細B 唔一定K1 考唔到好學校的。今年我小朋友,計埋call waiting 後,有多間“龍校”及“名幼” offers.  
我覺得先試細B, 唔對路先諗做超大B 都可以。

‹ 上一主題|下一主題