用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教亞氏保加定義
go

請教亞氏保加定義 [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

引用:精神科話只要細個時曾出現言語遲緩,就不會

原帖由 02110410 於 16-07-26 發表
精神科話只要細個時曾出現言語遲緩,就不會是亞氏保加。

有些疑惑
言語遲緩還関乎幼兒口腔肌的發展

回覆:請教亞氏保加定義

亞氏與自閉相似,惟前者的語言發展沒有 delay 。

引用:精神科話只要細個時曾出現言語遲緩,就不會

原帖由 02110410 於 16-07-26 發表
精神科話只要細個時曾出現言語遲緩,就不會是亞氏保加。

有些疑惑
有語言遲緩,可以係高功能自閉。不過而家全部歸納為自閉鐠系ASD。

回覆 Monstereasy 的帖子

如自閉症小朋友的智力正常, 他們可被視為高功能自閉症 ("high-functioning autism").  由於自閉症的 spectrum 十分廣闊, 每一患者的 symptoms 都不盡相同, 數年前, 美國已把所有屬有關譜系的患者納為 Autsim Spectrum Disorder ("ASD").

依家仲講亞氏保加,其實已經好out.

名稱一個而已,算吧啦!

不如諗吓點幫到個小朋友仲實際。

由於現在只定義為自閉譜系, 所以CAC 只會評估佢的自閉有無影響發展(是否達到同年齡能力), 影響的程度深與淺去安排什麼位的治療訓練, 所以現在的亞氏保加應該係有自閉特徵但無影響正常發展, 只係社交出現問題。

題外話,睇BK,發現有D家長好似好想自己小朋友歸為亞氏保加症,而唔係自閉症,其實唔係好明,咪都係自閉,如果是亞氏,自己會感受良好? 定講出黎無咁"難聽"? 幾年前已經

全部叫自閉譜系,已再無亞氏,細個SPEECH DELAY大個無,叫做追返能力。

我見過一個阿媽的仔已經快4歲,單字仲好少,行為明顯是A仔,比我仔差好多好多,仲同我講自己的仔係亞氏,唔係自閉,我聽到O哂嘴。

學樓上話齋,樓主不如花下心思幫下小朋友仲實際,名稱只是名稱而已。

引用:由於現在只定義為自閉譜系,+所以CAC+只會評

引用:題外話,睇BK,發現有D家長好似好想自己小

引用:Quote:原帖由+legolas625+於+16-07-28+發表

原帖由 02110410 於 16-07-28 發表
乾咳同寒咳都係咳,我要知係邊種咳先能對症下藥咁解,唔係邊個名好聽啲的意思。

個細女係典型自閉,一睇就 ...
你個仔也可能係資優喎
資優好多時社交都有問題。

回覆 02110410 的帖子

大家是否包括醫護人員? 我去到醫院, 我覺得有關D工作人員好叻, 對住DD仔, 一眼就捉到位~
是否阿氏,d個問題我都有問過CAC, 因為好奇~但當時做評估的CP, 佢無答也, 無你個醫生咁有定義~

而朋友個仔, 同期唔同地區做評估, 竟然括住係阿氏~ 同樣, 咩訓練都無幫小孩排~

我仔無上過S位, 早期一句排唔到又無幫佢排, 上緊醫院服務, 黎繄9月小一~

引用:回覆+02110410+的帖子 大家是否包括醫護人

引用:Quote:原帖由+02110410+於+16-07-28+發表乾

回覆:02110410 的帖子

依家有好多人講野好偏激,又唔諗下人地咩背景心情先講野,所以樓主你唔駛解釋太多了。我家下只會PM家長傾下,好少開post, 費事無啦啦俾人鬧,自己小朋友有問題已經好煩惱,冇必要再多悿。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+yl88+於+16-07-28+發表你個仔

原帖由 02110410 於 16-07-29 發表
我有問過醫生,佢一口就話睇我仔唔似資優。
加油! Pm左你

引用:依家有好多人講野好偏激,又唔諗下人地咩背

樓主,通過入得來特殊版好多都係過來人, 可能佢地係怕你自己騙自己話小朋友係亞氏保加就唔洗做治療, 延誤左小朋友的治療。因為現在真係唔會咁樣分了。

醒目開學勳章

我小朋友前年在瑪麗確診,確診信係寫亞氏保亞症的。

佢無語言遲缓,中英文能力都好。
‹ 上一主題|下一主題