用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?
樓主: hkcwchan
go

聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ? [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

梓諾媽咪 寫道:
……聽講這所學校很嚴, 加上這所學校又很舊, 真係令人擔心, ……

梓諾媽咪,
我到唔介意學校嚴,我也聽聞這間學校功課多,課程深,到合我心意。我覺得細路仔就怕你唔教,教乜會乜,主要係老師要有愛心。點解我冇考慮真道?因爲有疑慮。
校舍舊係真的,我老公就很介意。

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

聽也感受到你的辛苦!  b女真的會佔用你很多時間, 可能一間簡點, 在家附近的學校比較适合你, 何況, 好多津校也不差的, 希望你寶貝女身體健康!

CJma, 
我仔仔讀st. joseph P.1 的,so far 都okay la!
其實你想為細囡舖路先,還是想幫仔仔選好學校先,如果要為埋細女,咁就無謂選st.joseph了!
還是你老公唔想佢讀此校呀?
sorry 我無睇上文,究竟仔派左邊暑呀?

Can you  tell me where is 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay)? I know St. Joseph is in Kwun Tong Road.
Thanks.     

咪同一間囉

學校不是太嚴的,不用擔心;學校舊是事實,但我認為學校基本設施齊備已足夠,不要太過著重外表。我不知其他校舍大的學校是否一樣,就是他們要分班放操場小息和課室小息,我覺得無所謂。
另外因為今年是分1,3,5年級和2,4,6,年級下、上午班制,所以有時分年級舉行活動時,有時返上午,有時返下午,考試就一定返上午,今年9月,又多一定款「全日制」,可能會比較煩。

CJma,

懊! 希望BB女快d健健康康成長。

(1) 我看妳未必有時間看仔仔的功課,有無人幫到他?

(2) 大部份小朋友讀緊津校,十間都唔知有無一間係英小!

(3) BB女多大,仔仔小六畢業時,她入小一了嗎? 如未入,不用想為她鋪路住啦! 相反,聖若瑟是男校,妹妹就要再玩過派位game囉!

從妳家到聖若瑟遠嗎?

唔好咁煩啦! 又要返工,又要照顧女女,太苦了妳,隨遇而安啦!

I gradrated from this school. The english and chinese standard is realy not high in the secondary school. But the result of mathethetics and science subject like Physics, Chem and Bio is quite good. Around 10 student get 4 or more A in HKCEE in my old days. It's already better than some  of the so call famous school. Of course I'm not sure what's the standard now   

多謝嗮,各位家長,
我已經决定著了,爲仔仔撿學校就只爲仔仔想,細囡還得五年先讀小學,唔想咁長久啦。剛剛去聖若瑟交著九月的學費,而家心情好輕鬆!
我住將軍澳,遠著D,但係校車就停樓下,也算方便。
仔仔的功課是個問題,我計劃培養他自己做先,我返屋再看他做唔懂既。我有個工人,要凑B女,但係總能看着佢。

學校真的轉校長, website 的通告巳登出了, 校職員話這樣的調動, 在教區學校經常出現的..
新校長叫劉偉明.

我send過email 問副校長有關新校長的background or any new policy, 但回覆話:『下學年本校新校長為劉偉明先生,至於其他資料則需由教區或校董會公佈。本人會向葉校長轉述要求。』   

我上網找 "劉偉明先生"的資料 (包括天主教教區的網頁)都搵唔到似樣的料, 其中同名同姓劉先生是法輪功的弟子, 油畫家, 學者.. :)

我都有上網找,找不到,我估「楊生」現時不是做校長的..

JNmimi,
請問你是 今年9月的St. Joseph 家長嗎?

dear yw,
我今年中央派位都派到第一志願(也是傳統教學學校), 不過放棄左 law, 都掙扎左好耐. 我看過好多 BK 媽媽的意見,我相信 St. Joseph 是一間好的小學, 問題是在於中學未配合到程度,不過還有六年時間,可以慢慢觀察. 請多多指教啊!

我仲想話, 我6月頭去交$, 見St. Joseph D老師, 學生,職員同嬸嬸都好有禮貌,感覺良好. 另老公話朝朝見dSt. Joseph 仔在等車, 都好”企理”.. 

係呀!大部份的教職員都好有禮貌,不過葉校長的講話就真係好商業化。 唔知新校長會怎樣呢?你地幾時開家長會?

hi, 8月初會去辦好多手續 (買書, 校車等等), 家長會呀, 遲d會有, 唔係好記得時間表. 要查下.
見住bb (雖然好高大, 但我都改唔到口)就嚟做小一仔, 佢興奮時我亦都好開心.
講到商業化, 而家好多間學校d校長銷售技巧都好好, 成日見報教人叩門技巧個位至利害呀. 谷到間學校 幾出名呀.  佢唔知係唔係之前教人做公關呢?

JNmimi,
而家d校長真係好似CEO,家長就是customer,所以我地都有發言權,有須要不妨學校反映。
學校會建議小朋友改英文名的,舊年我好「求其」咁改左個,你小朋友改左未呀!
其實我期望學校好嚴的,可惜學校給我仔仔太寬鬆了。因為我仔仔是喜歡挑戰校規的(做功課好孖夫、唔改正等等....),例如試過帶超人漫畫書回校,結果只是沒收和口頭警告,我覺得是可以記他缺點的,以是懲戒;所以而家佢都幾放肆,我會同學校反映,要求執得嚴!!

wa, 原來你是"嚴"媽媽!  我個仔初頭跟奶奶住時就好放肆, 而家就 "知定"好多, 希望佢上小一生生性性 la!  你唔會咁"殘忍", 要求學校針對性對付你個仔吖嗎?  
你仔仔喜歡挑戰校規, 有冇捉佢驗係唔係資優, 通常呢d小朋友都喜歡挑戰難度喎.  
英文名方面, 我亞仔對於佢自己d嘢好有主見(!) 佢有一系列英文名候選名單, before 九月, 會有定案 la.  遲d update.
‹ 上一主題|下一主題