用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小or陸慶濤?
樓主: joeypong
go

福小or陸慶濤? [複製鏈接]

waiwaileung1 發表於 16-7-27 10:25
回覆 joeypong 的帖子

恭喜你! 你終於等到. 我都係後補中段但沒有收到福小CALL, 陸慶濤都收左我小朋友. 我 ...
我初初都有d矛盾,因為覺得細佬可能啱LHT的教學方式,但再衡量地區(福建就在樓下),加上哥哥讀緊,考試放假都一齊易照顧,最重要係細佬十分希望痴住哥哥,所以都係福小。你都加油!

回覆 joeypong 的帖子

你終於選擇好, 唔駛煩啦!  其實最清楚要D咩野係你自己, 我相信這裡不會太多人兩間都讀過, 意見可以參考, 但要自己再分析. 我覺得兩間都是好學校, 在你來說福小好處多點, 我都認同你選福小. 有哥哥在一起易於照顧, 接放學又不用分開接, 又近屋企. 我都有另外一過小朋友跟尾, 哈哈! 遲D都可能都要請教一下你關於福小的問題, 因為我覺得細過個性格較合適福小.

我都有呢兩間offer,不過我無煩惱,唸都唔駛唸就揀福小,陸慶濤都係一間好學校,不過福小在各方面都較優勝,特別喜歡佢係英小有一個好既語境,數碼校園及活動教學,最終都係視乎小朋友讀邊間較適合

回覆:joeypong 的帖子

請問你兩位小孩英語及普通話流利嗎?朋友說考上福小的小孩很流利的。

luckychans 發表於 16-7-27 19:56
請問你兩位小孩英語及普通話流利嗎?朋友說考上福小的小孩很流利的。

...
我個仔普通話學緊,讀字還可,對答則只能簡單應對,英文一般,數學反而最強

‹ 上一主題|下一主題