用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下有什麼方法可以幫忙小朋友串字? ...
go

想問下有什麼方法可以幫忙小朋友串字? [複製鏈接]

我囡囡就快5歲,英文聽說睇都ok~但串英文字就成日唔記得,請問有什麼方法可以容易記到d英文字呢?
Thx

1    0    0    0

回覆:想問下有什麼方法可以幫忙小朋友串字?

用獎方法,懂的話,可任玩/陪去公園玩,估效果好好

回覆:Katrinaa 的帖子

我都好想知有咩方法, 小朋友6歲,我冇要求佢串字, 但考cambridge要串字嗎?

回覆:Katrinaa 的帖子

阅读的帮助也不错,女儿没有上phonics班或其它任何英文班,只有阅读,上一年小一的默书从来没有温书,每次成绩都不错,所以阅读是有比较大的帮助

引用:學拼音,拆音去串字和多讀,好快就會串好多

原帖由 icecream1222 於 16-07-24 發表
學拼音,拆音去串字和多讀,好快就會串好多字
Totally agree!

用phonic拆字串, 我囝串字超快, 越長D字越容易記。 e.g. university, environment 尼D, 教一两次基本上已記好。

引用:用phonic拆字串,+我囝串字超快,+越長D字越

原帖由 beautyhar 於 16-07-28 發表
用phonic拆字串, 我囝串字超快, 越長D字越容易記。 e.g. university, environment 尼D, 教一两次基本上已記 ...
請問係咪要出去學?有冇推薦邊間好?thx

beautyhar 發表於 16-7-28 14:06
用phonic拆字串, 我囝串字超快, 越長D字越容易記。 e.g. university, environment 尼D, 教一两次基本上已記 ...

全對呵 ! 我仔幼稚園學 phonic , 好似有口訣 ...  串字方面的確幾快 !

要學拼音+大量閱讀, 次次UNSEEN也滿分.

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+16-07-28+發表

原帖由 Katrinaa 於 16-07-29 發表
請問係咪要出去學?有冇推薦邊間好?thx
你囡囡的幼稚園有沒有教Phonics?雖然學phonics 可能幫助到很多孩子串字,但也見過對某些孩子的串字表現無幫助。

我反而希望phonics 學習能幫助你孩子閱讀(尤其如果她並未開始的話),如她開始閱讀及大量閱讀,自然會改善串字,而且益處遠超於串字。

Bobo1210    發表於 16-7-29 14:20

我阿媽以前教我用little word (依家叫Phonics?),拆開出來串(佢知我份人好大意),例如astronaut咁,就分開as-tro-naut,vegetarian就ve-ge-ta-rian。依家我教英文個學生成日好大意,唔識串就拼音,但係結果串漏幾個字母。我又用阿媽嘅方法,例如appear,佢成日串apear,我就拆開出來,變ap-pear。唯有咁樣先至可以令啲對英文字無咁敏感/粗心大意嘅小朋友串啱字。
不過Phonics好似係幫閱讀深字多過教串字(雖然某程度可以幫手),但係唔係個個小朋友都啱用。 每個方法都試下,仲有一個會比較有效。

1998Ruby1998 發表於 16-7-29 14:47
我阿媽以前教我用little word (依家叫Phonics?),拆開出來串(佢知我份人好大意),例如astronaut咁,就分開 ...
你啱,phonics本身係畀英文母語既學生輔助閱讀,因為佢地識講,睇書照讀就會知那個字係乜,台灣既注音都係咁,即係童書d字側邊個d符號
我冇畀小朋友學phonics,串字都係用你媽個方法去教,其實都類似phonics,不過就冇先記個系統,好唔好,因人而異
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實小朋友要幾多歲開始要識串字?(唔計要考Cambridge )

tam_bb 發表於 16-7-29 15:03
其實小朋友要幾多歲開始要識串字?(唔計要考Cambridge )
小一唔識串字基本上官津小學考唔到試,但我心目中覺得高小先開始串字會好d,因為英文唔係我家既母語,(以下只講自己既情況) 作為外語,初小仍然建立聽說讀寫之讀既階段,原本我希望讀既過程可以自然明白串字規律可惜現實唔容許。中文係我家母語,我小朋友初小可以明白中文字既規律,基本上唔駛點溫默書。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

嗯,所以我們學校小一是不會默英文字的。呵呵。

200904 發表於 16-7-29 16:45
回覆 MASAYA 的帖子

嗯,所以我們學校小一是不會默英文字的。呵呵。
唔默書,但考試都要串啱字先計分,除非考試容許串錯字,啱音都畀分,否則都係要串字

回覆:MASAYA 的帖子

考試是給字的,所以是練抄字,若抄都抄錯,就.......

200904 發表於 16-7-29 17:16
考試是給字的,所以是練抄字,若抄都抄錯,就.......
成個小一都供字?咁好
‹ 上一主題|下一主題