用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考到好小學既小朋友幼兒時係咪已經好叻? ...
樓主: pizzafat
go

考到好小學既小朋友幼兒時係咪已經好叻? [複製鏈接]

引用:想請教各位仔女都大少少既家長,我囝剛20個

原帖由 pizzafat 於 16-07-23 發表
想請教各位仔女都大少少既家長,我囝剛20個月,一直覺得佢學野比教慢,好似教abc、123等認字教左好耐都好似 ...
2014年出生率62000,比之前是少了三萬幾。但如不計雙非,是近年高峰。考小一會難。依家叩門可以好多人有offer,但相信今年起大家會見到很多失敗例子。因為人太多。所以大家應該偏向考直私,考到再叩名津小肯定比以前機會少。考直私和叩門冿小不同。學校面試要求禮貌學術反應聆聴合作。 不是學術ok就收。所以由現在起你要多角度培養小朋友。認字由伴讀開始。我冇理我小朋友幾時認a-z.1-10(冇特別要佢識,應該三歳前認到呱?冇記)但物件名稱就有教。加伴讀(英文為主至3.5歳才加入中文)佢依家未到五歳。可以看所謂的chapter book.對很多事物也有興趣去知、了解。中文在面試中是比較重要,包括對答,看圖說故事等。所以不可以只重英。由現在培養,應該趕到!

引用:Quote:原帖由+pizzafat+於+16-07-23+發表想

原帖由 lui 於 16-07-27 發表
2014年出生率62000,比之前是少了三萬幾。但如不計雙非,是近年高峰。考小一會難。依家叩門可以好多人有off ...
我當年着重英文,很後期才看中文,不要學我。一開始就應該中英並重(我是因為家庭原先打算讀國際,然後又話要中文,轉local。跟著又話國際)

回覆:考到好小學既小朋友幼兒時係咪已經好叻?

我仔已三歲未認曬 A-Z 喎

‹ 上一主題|下一主題