用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝同st Margaret 會點擇?請大家心心意見 ...
go

王錦輝同st Margaret 會點擇?請大家心心意見 [複製鏈接]

呢兩間學校一條龍中小十二年,都係活動教學,著重英文。仲有無咩分別?㨂邊間好?

3    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:Haileylys 的帖子

當初我又是WKF vs 另一間(不是St Margaret)選擇,朋友叫我可以諗下大校vs細校這種因素,學校除了拿到學費/資助的多寡分别(一級五班vs一級兩班);細校細,小朋友少,老師容易記住小朋友,好方面可以係關愛,掉轉諗如果小朋友曳,亦容易被標籖

引用:當初我又是WKF+vs+另一間(不是St+Margaret)

原帖由 welcome 於 16-07-24 發表
當初我又是WKF vs 另一間(不是St Margaret)選擇,朋友叫我可以諗下大校vs細校這種因素,學校除了拿到學費/資 ...
SMC 幾錢學費? WKF 幾錢學費? 返學需時?

回覆:welcome 的帖子

Thanks 最後你選左大校or 細校?

我会选择离家近的那一间,除非你可以搬屋。

唔好讀, 老師玩正字, 有D黑黑地

校長......... 自己發掘吓

回覆:王錦輝同st Margaret 會點擇?請大家心心意見

講多啲,想知有乜黑幕。

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-8-3+23:49+編

原帖由 Bettylau 於 16-08-03 發表

唔好讀, 老師玩正字, 有D黑黑地
請問係講邊間 ?

醒目開學勳章

我仲答唔答好(大校細校),我都想知乜野黑黑地

Bettylau 發表於 16-8-3 23:48
1、唔好讀, 有D黑黑地

校長......... 自己發掘吓
又係呢位鄰校的家長,如果你有啲實在少少的例子去Support 你嘅comment,我地真係願聞其詳。

呢位家長樂此不疲咁講呢啲,真係好落力幫佢學校吸客……

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3275541&extra=&highlight=%E5%9F%B9%E5%83%91&page=3

Doray 發表於 16-8-4 22:53
又係呢位鄰校的家長,如果你有啲實在少少的例子去Support 你嘅comment,我地真係願聞其詳。 ...

好心你唔知咁多嘢就唔好亂 BAXK  

你最好由今年開始CHECK 吓幾個上台囉金, 銀獎係唔係果科最標青 ? 佢地真係成績好好定係聰明過人  ?

你又有無留意走咗幾多老師,唔通個個合約制 ? 個個年紀過 35未 ?

上任校長咁快就閃...唔COMMENT 喇, 無 謂阻人發達

有時識得少唔知就唔好係到扮知,最好就合埋個口多聽多收風

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Bettylau 發表於 1contrac:33
好心你唔知咁多嘢就唔好亂 BAXK  

你最好由今年開始CHECK 吓幾個上台囉金, 銀獎係唔 ...

你連所有直資學校老師全部是二年contract 形式都未知,好難令人覺得你幾啲風有幾堅, 呢個是點解直資學校老師留失率高的原因之一,第二是wkf其實每年都有好多不同學習模式,我都覺得老師好忙碌,如果我係老師,做咗三五幾年有经驗,我都想搵常任教席啦!

回覆:王錦輝同st Margaret 會點擇?請大家心心意見

welcome 發表於 16-7-24 18:35
當初我又是WKF vs 另一間(不是St Margaret)選擇,朋友叫我可以諗下大校vs細校這種因素,學校除了拿到學費/資 ...

WKF campus looks new and kind of fashion, also surrounded by other schools including ICS.

My question is how would you compare WKF to St. Margaret, and also Logos Academy in campus and other aspects? Thanks

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醒目開學勳章

引用:Quote:welcome+發表於+16-7-24+18:35+ 當初

原帖由 Huazhi 於 16-10-15 發表
WKF campus looks new and kind of fashion, also surrounded by other schools including ICS.

My ques ...
我不太認識SMC及真道學制,我講我認識的WKF吧。選校除了要睇小朋友適唔適合,家庭教育方針與學校教育理念亦都要互相配合。數據值得參考,但並不是唯一考慮因素。我會著重學業同時,小朋友成長發展亦會重視。
WKF 是中小一條龍學校,中小學校舍相連。學校亦好好利用這些優勢:中小學上課時間表相同,為的是讓小學部一些資優同學到中學部上課;學校將G5-G8定為middle school 型式,高小初中老師互相交流,而且G5G6同學會被安排到中學部飯堂吃午飯,讓高小同學更快適應及了解升中模式。
Happy school 唔係hea 讀,無教快半年一年,但某些topic會教深入一些。功課量唔多,老大小四生現在一天大約四至五樣功課,認真做1.5小時或更快完成,英默一個月一次,中默一個月兩次;老二小二生一天三樣功課,半小時完成,英默中默都係一個月一次;其他的Show and Tell, Discovery Quest 先花時間,小一真係家長參與很多,要揾圖,要教佢講,我家老二小二生現在只需要我揾圖片,一齊選擇合適的,佢自己就寫draft, 自己練了,我家老大小三時就自己搞掂,不用我幫手,只需做觀眾;小四變成discovery quest, 又有啲分别,家長再次出手,但我相信佢睇得多其他同學的presentation及老師comments, 我相信我又好快可以放手。
∼待續∼

welcome 發表於 16-10-15 16:56
我不太認識SMC及真道學制,我講我認識的WKF吧。選校除了要睇小朋友適唔適合,家庭教育方針與學校教育理念亦 ...

Thank you for your sharing! Nice to know you have two kids both in WKF. I am now helping my eldest daughter to make a better choice between WKF and LA. Thanks again and looking forward to hearing more from your great sharing!

小兒小三,今年第一次 show and tell 佢堅持用 powerpoint, 我又唔多得閒,加上我從來唔俾佢玩用電腦(除網上功課外),我又唔識 powerpoint,無理佢諗住到時求其幫佢 print 啲圖就算,反正佢本身都幾 talk 得. 點知有日返到屋企,我好 amazing 地見佢已做好四五頁 powerpoint, 有版有眼响 Google 抄內容上去。見佢誠意十足,就幫吓佢順便自己學埋 powerpoint, 最終佢做咗十頁爛尾,因為佢唔夠時間做,今年多咗功課同寫作。我就在 deadline 前一日幫佢執番個 PowerPoint 靚仔叫出得街。但佢得15分鐘消化諗吓點講同rehearsal 就又要訓了。講貢耐都係想講,累積起來的 show and tell 令佢更有自信去 present( 不過佢不嬲講嘢都叻), 唔夠時間準備都唔會怕仲 talk 得吓,佢仲好有熱誠去揾資料。我仲有件細小一唔多出聲講嘢唔叻,睇吓佢一年後點,有機會再報告。

多謝stockmike, 你說的很好,對WKH更加有信心了
‹ 上一主題|下一主題