用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔有无人返全日K1
go

A仔有无人返全日K1 [複製鏈接]

是否好難適應?

0    0    0    0

引用:是否好難適應? +

原帖由 vyvycollection 於 16-07-22 發表
是否好難適應?
唔會,全日對他們最好,多點時間在學校,老師照顧,同小朋友玩,又有自理,要自己吃飯睡午覺。如媽媽要返工,返全日好過在家對住傭人。

回覆:A仔有无人返全日K1

如果習慣左應該無問題的, A 仔係唔懂轉變, 一開始可能要花多d 時候話比佢知現在要做咩。多d 同學校溝通吧!

回覆:vyvycollection 的帖子

妳有同學校講小朋友的情況嗎?我中15/16幾時先同學校講

回覆:Yukiruirui888 的帖子

我无同學校講仔的情況

回覆:KCHK 的帖子

謝謝各位意見

我仔 K2時轉了全日制學校,我們面試時亦有同學校講述仔的情況。仔好快適應全日的課程,由於學校本身有兼收位,因此校內亦有少部分 SEN 學生,老師更易接納和了解仔的情況,我覺得家校合作十分重要。

同學校坦白,可以幫小朋友適應

家長亦應預先向小朋友預告流程,通常係上堂、食飯、訓覺、上堂、放學。

如果媽咪自己湊返,或有其他小朋友陪佢玩,半日好過全日,因為可以方便帶佢去做訓練、去公園玩感統、做家居訓練…但如果父母要返工/獨生子女,咁可能全日係對佢好,起碼學校對多D小朋友先。明白A仔去新環境較難適應,但可以做的是多帶佢去學校認識校園內外的環境。我那時上網搵到佢學校的校園設施/活動照片,自製了一本XX上學去的故事書,暑假睇下書講解下。返學後,謹記和老師多些溝通。

我仔K2先轉全日,之前吾知仔有問題,系K2老師懷疑仔有問題的,叫我地帶他去評估的

我仔返全日i位N班,適應得好好。上半學期,有走來走去,坐唔定,唔合群,跟唔到。但下學期好左好多。報告回來上學期都都2-3分。下學期有4-5分,大部分都系滿分5分。比時間距地適應,我仔喊住一個月。

引用:我仔返全日i位N班,適應得好好。上半學期,

原帖由 money82 於 16-08-06 發表
我仔返全日i位N班,適應得好好。上半學期,有走來走去,坐唔定,唔合群,跟唔到。但下學期好左好多。報告回 ...
恭喜啊!我今日家長會,我都同學校坦白左個仔係自閉傾向,希望啊仔的學校都好似妳的學校咁包容

引用:Quote:原帖由+vyvycollection+於+16-07-22+

原帖由 farm712 於 16-07-24 發表
唔會,全日對他們最好,多點時間在學校,老師照顧,同小朋友玩,又有自理,要自己吃飯睡午覺。如媽媽要返工 ...
同意

‹ 上一主題|下一主題