用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱到底選有學劵或沒有的好
樓主: amyvwong
go

煩惱到底選有學劵或沒有的好 [複製鏈接]

回覆 amyvwong 的帖子

如果上午讀名校, 下午仲咩仲要入學卷既?我區有幾好既學卷, 但仲難入過好多普通私校......

i see....雖然係唔抵, 但小朋友可能好難兼顧到, 我個而家升K1, 但都話每天有家課, 再加上小朋友手腳慢, 就算唔瞓覺, 中間果個Lunch都好趕....仲要兩間學校好近好近喎..如果入到名幼, 應該都好忙吧....

其實我都唔明點解學卷唔可以跟人走去私幼, 好似咩福利都拎唔到, 但稅照交....

回覆 target4 的帖子

K2升K3的暑假面試小一嗎?

你住果區都有好私幼架?搭校巴好花時間, 又食飯又誇區又換衫 真係MISSION IMPOSSIBLE.....

我唔熟35區, 不過感覺全日學卷更加唔啱你要求...

你有工人架嘛, 去下興趣班玩下囉

個人意見, 你對教育應該有要求先會想讀兩間, 半日學卷你都怕學得少想讀多間,或者報興趣班去叩門,  全日學卷唔見得學多好多, 因為仲要有埋瞓覺同午餐時間, 我報有間仲講明無人湊先考慮, 仲有如果返完全日K你仲要囡囡出去學野, 佢會好攰好攰....
其實九龍塘私校都有全日K, 唔係貴好多咋, 但好少位....

‹ 上一主題|下一主題