用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱到底選有學劵或沒有的好
go

煩惱到底選有學劵或沒有的好 [複製鏈接]

回覆:amyvwong 的帖子

小朋友讀九龍塘N,升k選擇了學卷,多種原因:
1)本人有兩個小朋友。
2)名幼只是幫助升小,如小朋友不是天資聰穎,遲早打回原型,自信心受挫。人生慢慢長路,我選擇了一所培育自信的幼稚園,未讀不知成效。
3)想小朋友多放向發展,例如音樂,體育,學卷省下的錢可用在這些投資上。
4)語言學習是一生一世,現在已下重注,小學中學也要語景好的($$),否則只會打回原形的。(例如,很多外國回流同事能説fluent English,小時候只是一般學校。自己幼稚園讀國語學校,有基礎但大個唔使講,咪又係唔記得)
5)其實名校更多的是家長們投放的心機,讀得名校,家長的背景不會太一般,對吧?

我的小朋友不是十分開朗活潑型,所以選擇了培訓自信的學校。希望您能從小朋友的性格作出發點,選擇合適的學校。
講真,唔讀名幼去學卷我個心態係要改變,會唔捨得,怕自己做錯決定。
就好似買化妝品咁,平同貴可能效果一樣,但係貴嘅就比信心你咁囉。

good luck

我係好天斬埋落雨柴,依家夠唔等於將來夠。我呢刻兩個可以私校,但 4yrs nursery + 6 yrs primary + 6 yrs secondary + 3(?) yrs undergrad + n yrs postgrad X 2 kids, 我年紀大會退休,我自問做唔到去退休年齡。亦有諗過不如留資產比下一代仲實際 d。

如果計過條數 afford 到,咁名幼 services 係好D

Ftm? 我係女兒,太太,媳婦,兩孩媽媽,打工仔,精神分裂了。所以都冇得揀。俾啲信心自己,做好本分,間間學校都可以出到好學生!

Trouble two? 我小朋友都係好大脾氣架,做唔到會喊會扭計會打我哋,但近排我發覺佢開始進步緊,俾啲耐性,加油

‹ 上一主題|下一主題