用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家應為那些科目是"神科" ?
go

大家應為那些科目是"神科" ? [複製鏈接]

大家應為那些科目是 "神科" ?前途又是否真係咁好 ?

4    0    0    0

回覆:大家應為那些科目是"神科" ?

不如樓主的神科是?自己想昰律師,打輸打勝官師,全有錢收畢業冇人請,去考警察,一定是主任級,五年不用佢升高級主任,有7萬一個月。

FS 發表於 16-7-21 11:27
大家應為那些科目是 "神科" ?前途又是否真係咁好 ?
一圖睇晒「神科」入學難度 吸金力有幾強?

回覆:elbar 的帖子

有理工及科大的神?

引用:Quote:FS+發表於+16-7-21+11:27+大家應為那

原帖由 elbar 於 16-07-21 發表
一圖睇晒「神科」入學難度 吸金力有幾強?
乜唔係宗教哲學咩!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Thanks !

我覺得是

HKU 醫科, 牙科,法律

CU 醫科,法律

這些畢業後做專業人仕 , 收入高又有social status.

而家讀law畢業後易搵工嗎? 人工好唔好?

回覆:大家應為那些科目是"神科" ?

BS129 發表於 16-7-21 17:50
而家讀law畢業後易搵工嗎? 人工好唔好?
人工唔差,揾工要睇實力

其實教師我自己覺得性價比最高。入學要求低,但人工高。

回覆:samsam123321 的帖子

但現時教師難揾工,好多合約制,人工少一半

我哋學生對神科嘅定義係:高分少位。

其實CU 法律收分喺神科裡面最低,最高係環球醫學,其次係G Bus,6科冇40分都唔洗入,法律平均係34分,只係比翻譯系同心理學高0.5分,Journalism仲高分過法律,收生數目又被其他科高 (環球醫學235個位,G Bus18個位),所以Law其實算容易入。

我哋成班中學生填JUPAS嗰陣都話,Law係神科中嘅水泡,而Business系係第二神科。

不過要諗下,醫科競爭人數少啲(全文科止步),其實係相對容易咗入。

Yanamami  Phar/ Archi/ Dental都好難入吧~  發表於 16-7-30 14:45

中港大medic, 港大法律inc double degree, 中大科大Gbus其實從來無話讀神科一定好,凡事按自己能力興趣,盲目追求如同浪費時間

回覆 1998Ruby1998 的帖子

無法中大法律學院還是較新,未必有足夠舊生網路,所以高分而想讀法律的大多還是選擇港大吧
‹ 上一主題|下一主題