用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 10%學生考 30分以上
樓主: idy926
go

DSE 10%學生考 30分以上 [複製鏈接]

大仔個間1B,有10-15%以上五科拎30

唔信!

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-07-25+發表呢

原帖由 dobbybabie 於 16-07-25 發表
即是你覺得b1C偶有佳作(同學成績好)是同學本身好努力?
我諗緊係另一樣野,小女升六年級,係時候要揀中學。我本身冇特別鍾意某一間,望落間間都差唔多咁 只想簡單 d, 揀成績對口就好喇。不過,就算去過講座,睇哂 report,愈睇愈睇唔通 其實到最後啱唔啱個女都唔知

sabatini  我都有同感  發表於 16-7-27 21:12

mannewliv 發表於 16-7-23 23:21
5科35?咁即係爆分啦喎

係咪我計錯?7科攞 5**x4,5*x3,同埋,係咪吾同嘅大學有吾同計分方法?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-26+13:03+ 其

原帖由 IloveJJ 於 16-10-16 發表
咁其實睇一間學校既DSE成績,係咪睇3322率加5以上既%呢?
好似好多學校係寫4以上既%,咁有無意思呢?主科 ...
睇33222是絕對沒參考價值,4以上既%率,5以上的%率,5*以上,5**以上有幾多,最好每科都公開4以上,咁就非常好了。

IloveJJ 發表於 16-10-16 10:37
咁其實睇一間學校既DSE成績,係咪睇3322率加5以上既%呢?
個人認為,3322率係睇吓學校補底既能力,4+成績係大圍學生既表現,5+係尖子比例。
基本上熱門科目唔係睇best 5,係睇4C+2/3X既成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

idy926 發表於 16-7-20 17:22
想知如果DSE 大約10%學生考 30分以上,咁算吾算差呢?

全港大約18%適齡中學生升上本地大學
如果可以係全港頭10%的考試成績以內
而又符合入大學3322的基本要求
我覺得已算不錯了

回覆 IloveJJ 的帖子

過去一年DSE 19分是能夠入嶺南,差不多一定能夠入OU,所以全部LEVEL 4未必無用。

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-16+14:06+

原帖由 IloveJJ 於 16-10-16 發表
我見好多學校都有公佈4以上既成績,但如果best five,就算全部4,都係得20,咁都唔夠分啦!咁有咩用呢?
...
自選科理應易過必修科吧, 我估~~~

IloveJJ 發表於 16-10-16 10:37
主科唔到3322, 唔洗入大學, BEST 5 係唔同大學要求, 有科要4C+2X, 科大/中大/城大(M1/M2)可以當選修科, 考得好可以幫補下先

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-10-16 17:50
自選科理應易過必修科吧, 我估~~~

我女話, 要拿高分,選修科易過4c

王家爸爸  可能佢讀緊B1中學   發表於 16-10-17 16:05

IloveJJ 發表於 16-10-16 17:40
咁4C+2/3X既成績,要去到幾多分呢?
以上年計,部份自資degree只要3322+2都可以入讀,但熱門一點既資助學位,應該要6科平均24分。
4主科中,英文通常要求高D,如讀理科/商科,數學要求又會高D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-10-17 08:22
Thanks!原來6科平均要24分,唔怪得咁多學校登4分率。

可參考吓呢度, 有D舊資料:

http://mydse.hk/

http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2015.pdf

http://atu.hk

CrabPincers 發表於 16-10-17 07:30
我女話, 要拿高分,選修科易過4c
自己選.....除非選錯自己硬上既學科

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-16+17:40+咁4C

原帖由 hkpapa852 於 16-10-17 發表
以上年計,部份自資degree只要3322+2都可以入讀,但熱門一點既資助學位,應該要6科平均24分。
4主科中,英 ...
唔是五科24分麼。傳統問同學幾多分,大部分都答Bast 5既

dobbybabie 發表於 16-10-17 10:00
唔是五科24分麼。傳統問同學幾多分,大部分都答Bast 5既
如果今時今日只睇Best 5, 隨時入唔到3大

王家爸爸    發表於 16-10-17 16:13
‹ 上一主題|下一主題