用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有邊間幼稚園 雙語教學 中 英 外籍 ? ...
go

請問有邊間幼稚園 雙語教學 中 英 外籍 ? [複製鏈接]

請問有邊間幼稚園 雙語教學 中 英 外籍 ??
   0    0    0    0

回覆:請問有邊間幼稚園 雙語教學 中 英 外籍 ?

而家好多都有,你想邊區?

學之園

引用:學之園 +

原帖由 mskw 於 16-07-23 發表
學之園
我見個d大部分本地或ABC,好似1至2個外籍。老實說,相比國際學校的外籍英文同專科普通話老師,較為失色,不過叫有雙語環境提供。

引用:Quote:原帖由+mskw+於+16-07-23+發表學之園

原帖由 sala222 於 16-07-23 發表
我見個d大部分本地或ABC,好似1至2個外籍。老實說,相比國際學校的外籍英文同專科普通話老師,較為失色,不 ...
咁要雙語教學,當然國際學校最好,但樓主只問邊間幼稚園雙語教學好,唔係問國際學校好,所以我assume 佢係搵local school o者

回覆:ppelbb 的帖子

蘇浙

多謝各位。
我首選有學卷的, 九龍 葵青 荃灣 。
大家有咩提議?

引用:多謝各位。我首選有學卷的,+九龍+葵青+荃灣

原帖由 ppelbb 於 16-07-25 發表
多謝各位。
大家有咩提議?
無可能。

引用:Quote:原帖由+mskw+於+16-07-23+發表學之園

原帖由 sala222 於 16-07-23 發表
我見個d大部分本地或ABC,好似1至2個外籍。老實說,相比國際學校的外籍英文同專科普通話老師,較為失色,不 ...
其實ABC同外藉係語言教學上有咩分別?

引用:Quote:原帖由+sala222+於+16-07-23+發表我

原帖由 konew720 於 16-07-25 發表
其實ABC同外藉係語言教學上有咩分別?
我覺得ABC , 很多時候係聽得明中文,甚至說到中文。外籍係完全唔識中文。經驗告訴我,ABC 幾咁native 也好,小朋友知道佢識中文,係會用中文。如果ABC 老師冇insist 佢自己唔明中文,有可能語境未及外籍老師咁好

多謝各位。
大家有咩提議?
學券學校英文比例少好多,什至講明無英文

多謝各位。
大家有咩提議?
要選學卷,又要多英文,就只有for南亞外國小朋友的學校,如:地利亞,太陽島都好似有,但佢地中文堂勁少和簡單,如選local小學,要勁補中文先追到,

回覆:zero9661 的帖子

好多人都以樓主咁,覺得外國人樣,小朋友就學英文好d, 正宗d, 但其實好多外國人樣,佢地未必是母語英文,口音都未必正宗,就算來自英國,唔同省都有唔同口音,有時abc佢地英國長大,口音仲正

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-07-25+發表其

原帖由 貝珠 於 16-07-25 發表
我覺得ABC , 很多時候係聽得明中文,甚至說到中文。外籍係完全唔識中文。經驗告訴我,ABC 幾咁native 也好 ...
都未必,我女學校要ABC老師扮唔識中文,小朋友一講中文要扮聽唔明,要求小朋友講英文,所以小朋友讀左成年都以為英文老師只識英文

想要雙語教學加外籍老師, 只有無學券既學校岩你.  

adrio  😐  發表於 16-8-17 12:45

有時外國人未必有education degree或教學經驗,但因有外國面孔,家長buy

反而好多ABC讀education 畢業,口音仲正,but too bad Chinese face 趕客

貝珠 發表於 16-7-25 19:46
我覺得ABC , 很多時候係聽得明中文,甚至說到中文。外籍係完全唔識中文。經驗告訴我,ABC 幾咁native 也好 ...
ABC既老師學校規定唔俾講廣東話,連同家長都唔準講,其實選老師係應該睇學歷,唔係睇樣,至於樓主既要求應該私校較適合

我小朋友學校都規定老師只可以說自己教的語言,我囡都話英文老師唔識聽中文(其實老師識)

學之園

多謝各位。
大家有咩提議?
我也明白,每个家長也想比最好比仔女,不過,請現實一点

vpo0615  又要馬兒好, 又要馬兒不吃草.  發表於 16-8-31 16:04
‹ 上一主題|下一主題