用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+16-10-02+發表好

原帖由 明天更好! 於 16-10-02 發表
為什麼你認為港同不適合我們?
我沒有認為不適合。適唔適合只有你才知。

其實大家不喜歡這個post可以唔理,不用擔憂樓主的行為會否教壞女,也不用質疑樓主會否去讀所考學校,相信樓主自己有主意,也相信大把人報考超過5間私直。我就支持樓主,因為通過樓主的post,獲知不少資訊。

引用:其實大家不喜歡這個post可以唔理,不用擔憂

原帖由 joyce76123 於 16-10-02 發表
其實大家不喜歡這個post可以唔理,不用擔憂樓主的行為會否教壞女,也不用質疑樓主會否去讀所考學校,相信樓 ...
對於已經經歷過小一打仗的我們,就深深知道並不是in得越多越好,養精蓄銳都是一個好策略。我這樣問樓主係想佢真係靜下來想清楚,佢現在報嗰十幾二十間,係咪全部都適合讀?適合包括學校理念和小朋友性格,經濟狀況,返學路程。睇得出樓主已經好大壓力了,所以考慮清楚,放輕鬆點才對小朋友對樓主有好處

Chirley  totally agree with you!  發表於 16-10-3 10:55
mayyylai  agreed  發表於 16-10-3 10:10
MrBeast  agree  發表於 16-10-2 17:08

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-2+14:17+

原帖由 socute 於 16-10-02 發表
http://www.yanwing.iyp.hk
港同校車公司。
過海校車,知唔知幾錢一個月?好大機會校車貴過港同學費

引用:Quote:sissysze+發表於+16-10-2+17:28+ 過

原帖由 明天更好! 於 16-10-02 發表
貴極也應不會太離譜吧?
你住那一區呢?如果要過海,大約二千幾。

小朋友細唔識選擇小學,只有由家長們去揀認為合適的小學。不過有時選擇太多,會忘記了什麼才適合自己的小朋友。

Chirley    發表於 16-10-3 10:56

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-10-02+發表

原帖由 tantanmama 於 16-10-02 發表
你住那一區呢?如果要過海,大約二千幾。
東九龍都要二千幾,如果西九or 更遠地區的車費可能貴過學費。
講真,錢都不是最大問題,我覺得路程才是關鍵,一返就十二年。

Chirley    發表於 16-10-3 10:56

lui 發表於 16-10-2 14:21
我朋友住紅磡也攪唔掂如何去港同,最後放棄去左cky.

紅磡唔知點返? 唔會卦?港島直私,香港站大部份都有上車點。

相信係你朋友覺得cky更好姐。

ozduckie 發表於 16-10-2 18:18
東九龍都要二千幾,如果西九or 更遠地區的車費可能貴過學費。
講真,錢都不是最大問題,我覺得路程才是關鍵 ...

大部份人係睇間學校值唔值,距離問題如果好介意,可以搬屋解決。

港島唔少直資,spcc,  spb,  甚至港同,中學跟小學唔同地點,況且中學好多都係細路自己返學,煩惱只係講緊6年。

引用:Quote:lui+發表於+16-10-2+14:21+ 我朋友住

原帖由 retriever 於 16-10-03 發表
紅磡唔知點返? 唔會卦?港島直私,香港站大部份都有上車點。

相信係你朋友覺得cky更好姐。
佢可能想要直接點到點。佢喜歡港同多d.因為DSE.

retriever 發表於 16-10-3 08:31
大部份人係睇間學校值唔值,距離問題如果好介意,可以搬屋解決。

港島唔少直資,spcc,  spb,  甚至港同, ...

喺呢個case ,樓主應該未必搬到屋,除非放棄公屋。不過其實距離真是遠,個個講到距離不是一個問題,自己有冇試過日日返工坐車坐咁耐,真的幾痛苦。何況幾歳人仔?唔好講到好輕鬆?!

Felix223 發表於 16-10-3 09:51
喺呢個case ,樓主應該未必搬到屋,除非放棄公屋。不過其實距離真是遠,個個講到距離不是一個問題,自己有 ...

REALLY?

你有無同D 小朋友傾下?

其實... 唔係講校車啦... 有D 野父母先幫細路講左辛苦, 佢地就話辛苦架啦...

BTW, 大人返工坐車, 無小朋友陪你玩陪你傾計喎...

retriever 發表於 16-10-3 10:00
REALLY?

咁當然有D人認為,日日坐去深圳咁遠的路程係值得都唔奇?我只是覺得唔值?我只是讀書時都遇過呢情況,唔係好玩!係一D都唔好玩!

retriever 發表於 16-10-3 10:00
REALLY?

五點幾起床吾好話吾辛苦

adriantai 發表於 16-10-3 10:20
五點幾起床吾好話吾辛苦

如果覺得太早係可以搬架.

不過話說回頭, 香港地人揀學校, 定學校揀你?!

據講.... 某灣仔區學校迎新日, 老師提醒學生要早睡, 因為而家唔係幼稚園啦, 要6點起床云云... 佢講既時候, 係無理你住邊, 好似覺得全人類都要6點起身咁...

根本香港地, 返學時間, 係早過返工時間

計下條數, 要7點後先起床, 除左返屋企樓下, 唔易做到.

retriever 發表於 16-10-3 10:35
如果覺得太早係可以搬架.

差半小時就係差小時,一小時就係一小時。值吾值見人見智

Felix223 發表於 16-10-3 10:10
咁當然有D人認為,日日坐去深圳咁遠的路程係值得都唔奇?我只是覺得唔值?我只是讀書時都遇過呢情況,唔係 ...

又唔好講到深圳咁誇..

唔係有D 人認為, 係唔少細路鍾意搭校車, 因有一大班小朋友. 一般校車都係講緊30分鐘或以內.

有不少人講緊辛苦, 係計埋早起, 但小學返校時間早, 除非返樓下, 好似幼稚園咁七點後先起身, 唔易!

明天更好! 發表於 16-10-2 17:48
其實我不是教育專家,好難知那間才是最合適,唯有報多幾間比學校去選我們
...

其實你甘講的已經覺得有問題。你自己身為父母。加上幼稚園三年你都應該知道小朋友是什麼性格。就算你唔知。學校老師都會知道。仲有。家長(即是你地)又可以配合到學校教學嗎?單單面試就認為學校可以揀岩人?

你去面試又覺得間間都合適(可能仲有部分你未去面試)??因好奇怪。過往好多家長都會話面試後/簡介會後覺得學校唔岩自己。而你就好似認為間間學校(只要係直私)就一定好。感覺你重名利多於自己小朋友感受。

希望你有選擇之下揀一間合你女女既學校啦!無謂浪費你一番心機。

Sso2011  Agree x 2  發表於 16-10-3 15:28
Felix223  agree.  發表於 16-10-3 14:53
‹ 上一主題|下一主題