用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

引用:其實大人應該相信孩子既能力及適應力試過讀

原帖由 hohoho~ 於 16-07-21 發表
其實大人應該相信孩子既能力及適應力
試過讀band1a 唔得(無論任何因數)...總算無悔
如果未試過已經放棄, 退 ...
呢樣真。。。

但最緊要係小學點培養。

習慣,態度好緊要。

引用:Quote:retriever+發表於+16-7-20+14:47+唔

原帖由 dereklg 於 16-07-20 發表
上述case,連家長都心大心細,所以我會假定2所學校是條件相若。咁比小孩選擇有什麼問題?
佢中意校服靚而選 ...
你有你既道理。。。

但係咪兩樣野可以接近到擲公字抽,對我來講俾細路揀同擲公字差唔多,只係最後可以話:"你揀過架!"

btw,  費格遜會唔會俾朗尼排陣⁉

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-07-19+發表梗

原帖由 Wonderlady 於 16-07-19 發表
C6同我爭論點係,1)跨區減少小朋友睡眠時間,可以記憶精神會差左。2)車程會令小朋友辛苦。3)只要把書讀 ...
你同佢講,無咗b1a 做backup走去讀同區,但升中又想升返同級數嘅,亞仔呢六年每日嘅睡眠時間絕對會因為要緊貼課程及為爭頭一浸而減少,隨時仲瞓得少過跨區選擇。

支持跨區有backup嗰間

引用:Quote:原帖由+dereklg+於+16-07-20+發表上

原帖由 retriever 於 16-07-21 發表
你有你既道理。。。

但係咪兩樣野可以接近到擲公字抽,對我來講俾細路揀同擲公字差唔多,只係最後可以話: ...
會,青年軍!

我都覺得大人分析完,兩校或者三校都十分接近,真係冇乜好擔心。讓小朋友懂分析,有份參與決定,為決定負責,會令他們更有責任感,漸漸更獨立,更能激勵他們學習動機!

每個家庭有不同安排。我家無獨有偶,小學,中學,大學,最後都是他作最後決定,到成年,我們見他的決定及獨立性都不俗。

最值得一提,到暴風期,反叛一樣有,但程度在可控範圍,對抗性少了些!我會講由細到大我們都尊重你,你是否亦同樣尊重我們,equal footing, 好多事唔啱傾到啱!

dereklg  合情合理 let it go,比空間給孩子成長,屬於有智慧  發表於 16-7-21 11:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果係將軍澳區,一定要走.

我仔女TKO 由小一起跨區去灣仔,仲要唔近地鐵既跑馬地. 而家兩個孩子都升到灣仔B1A中學,如果係TKO, 一定冇可能甘順利.
呢8年(阿仔同阿女), 日日未夠6點起身,湊過海上校車,放學4點幾5點先到家,真係辛苦既,但係一定值得囉.

hppa    發表於 16-8-11 14:03
twotwoshing  勁  發表於 16-7-21 10:40
adriantai  日日未夠6點起身  發表於 16-7-21 10:28

"可以一瞓十三個小時" doesn't mean you need to sleep for so long every day.  10-11 hours is good enough for a P1 kid.  45 minutes travelling time is still acceptable.  If one of your options is MPS, you may wish to know that MPS has very few homework in lower forms and it is not a demanding school.  

回覆 retriever 的帖子

純粹討論啦 ! 勿介意

回覆:Wonderlady 的帖子

小孩才4歲多,是否應多了解學校的教學理念與孩子的個性?

dereklg  有人理的, 我係堅決 spccps 收都唔肯讀的  發表於 16-7-22 15:51
adriantai  名校當前, 從來唔會有人理.  發表於 16-7-21 13:41

dereklg 發表於 16-7-21 11:44
回覆 retriever 的帖子

純粹討論啦 ! 勿介意

無野喎.

論壇就係咁.

無人身攻擊, 無粗言穢語...

觀點唔同, 甚至嘗試說服人, 據理力爭都好正常...

反而我覺得EK太多尋找QUICK ADVICE, 同HARD FACTS 既帖, 討論太少.

Felix223    發表於 16-7-21 17:20
dereklg  謝謝指教 !

之前見過鬼,所以有少少怕黑囉。  發表於 16-7-21 14:55

ANChan59 發表於 16-7-21 09:06
會,青年軍!

你既觀點我完全同意, 亦嘗試向著呢個方向做...

"人要離開父母..."

父母既負責, 係培養孩子獨立並最終離開自己, 而唔係嬌寵佢地去依賴...

但培養獨立, 一有進程, 二有能力相對應, 而最重要係有權(E.G. 選擇) 有責.

借題發揮一下, 現代父母對子女, 係自由太多(E.G. 選擇權), 責任太少.

日常生活, 有唔少情境俾孩子體現權責對應, 小至食飯點餐唔浪費食哂佢, 揀學樂器興趣班唔可以中途而廢, 甚至養寵物要負責小動物清潔, 帶散步等等. 理論上這些事情的後果都是小孩子能承擔得起, 但有眼見幾多家長有貫設要求孩子承擔責任後果?!

我唔太肯定, 選校既後果有多大...

但兩校(或任何兩事物)差異既體現(感受), 很多時跟家庭條件/背景有不少關係...

譬如: 有不少望族既二, 三代大學讀藝術, 建築, 文化研究... 普通家庭就算唔可能要求孩子唸上醫科, 都希望攪科專業, 將來唔會餓死...

ANChan59  Agree, according to your remarks, I will have some points to add. Now, I am too busy, share more lat   發表於 16-7-21 15:16

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-20+08:16+因

原帖由 MrBeast 於 16-07-21 發表
你老公都冇錯的,之前有個分享:叩入st mary 但車程太長令成績不好。不過你不如去睇下呈分試個po,就知有直 ...
叩入St Mary成績唔理想,點知係因車程長?

MrBeast  印象中位網友是講朋友的經歷,nth hand info  發表於 16-7-21 18:34
MrBeast  my guess, 少了時間溫習、etc  發表於 16-7-21 18:32
MrBeast  成功叩/插班(ie非等閒之輩),但之後因車程太長成績不好,detail 不記得太清楚了   發表於 16-7-21 18:30

Wonderlady 發表於 16-7-20 17:43
所以我有諗過,照開口問interview, 如果真係入到,上一年,覚得小朋友駕馭唔到,交通安排太費時,又成日唔 ...

我唔同意霸頭位入B1A., 重點係小學果陣點培養孩子1A 習慣加1A 態度...

雖然咁講, 你講既跨區條件一D 都唔差.

我聽過有長州返 灣仔 STJO.

更唔好講話國內, 行兩個鐘穿過兩個山頭返學...

而家D 父母太BABY D 孩子, 俾好多位小孩子退縮...

你地甚至可以開車送返學, 比大部份跨區上學條件優越.

whitepurin 發表於 16-7-20 16:10
你可以話band 1abc沒有定義,但好老實講就係有分別,以前分band1-5添,而家合埋咗不代表band 1的學校就完全 ...
我其實講既係1A 同1C 既差別只係統計學上, 實際自己小朋友係物料最重要.
B1 同B3 差別當然大, 讀書氣氛都唔同.

回覆:retriever 的帖子

同意實際材料重要但不太同意同樣band 1差別不大,可能我重好深刻重有5個band嘅年代,只分3個band太闊,有d band 1尾其實可能較近band 2.

幫小朋友選校真係好費心機, 經歷過的家長一定體會到
選校又要睇校風, 又要睇地點, 又要睇校網, 又要睇升中成績, 還要睇間學校, 功課量, 幾測幾考, 小朋友應唔應付到.....
孟母三遷, 樓主有無諗過為小朋友搬呢?

引用:Quote:dereklg+發表於+16-7-21+11:44+回覆+

原帖由 retriever 於 16-07-21 發表
無野喎.

論壇就係咁.
Agree.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

monodad 發表於 16-7-21 02:11
有冇校車?有校車我覺得冇問題喎,小朋友喺校車會結交到唔同年級或班別嘅同學,仲做到朋友仔,幾開心。講真 ...
Agree
搭校車絕對係一個最好的玩樂機會。家中幾個小朋友從幼稚園開始搭車,最好的朋友就係校車朋友。一路有小朋友陪著玩,唔知幾開心!
搭車一個鍾左右,自己送30分鐘,可以睏多啲,小朋友都堅持一定要搭車 。小二之後唔使送,自己落去樓下等車上車,返學放學,比屋企附近需要過對面街,要接送那種更加輕松。
每日多兩個鐘的protected time 玩,唔知幾開心。

其實樓主是想要說服c6的方法........

MrBeast  呢度已有不少discussion pts  發表於 16-7-21 19:16
adriantai  講呢D說服唔到的  發表於 16-7-21 18:07

回覆:subb 的帖子

要其他人給她說服丈夫選校的原因和想法,是否有點兒⋯

回覆:mcl203 的帖子

其實,我係問點知係St Mary追唔上係因車程太長呢?? 追唔上=車程長?? ~~~

‹ 上一主題|下一主題