用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa好定dps好?
樓主: triplecheng
go

sfa好定dps好? [複製鏈接]

回覆:sfa好定dps好?

22個真係易過10個?

回覆 adriantai 的帖子

其實都係1/3人, 因佢有4班

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實SFA叻嗰批要考DBS都唔難,傳聞話,校長會寫信,不過要應承收的話一定要去讀!唔可以唔take offer走去抽獎

基於多數SFA家長傾向津校,所以DBS數字唔高,但如果有心想去讀嘅,响SFA考到中上成績,一樣有機

btw,講多少少,DPS初小無測考,壓力較少

retriever  "校車會寫信"????  發表於 16-7-20 10:48
恐龍家

小曳人 發表於 16-7-20 09:15
其實SFA叻嗰批要考DBS都唔難,傳聞話,校車會寫信,不過要應承收的話一定要去讀!唔可以唔take offer走去抽 ...
小曳人以你所知DPS中學派位好嗎?學校好似從來都唔公開資料……

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

小曳人 發表於 16-7-20 09:15
其實SFA叻嗰批要考DBS都唔難,傳聞話,校車會寫信,不過要應承收的話一定要去讀!唔可以唔take offer走去抽 ...
SFA 每年都有邀請部分中學(DBS、HY等)的校長到 SFA 舉行升中講座,今年聽 DBS 校長(定副校長?唔記得)講,每年都會公開招生前,邀請部分友好小學(SFA、APS等)的優秀同學進行面試,不過當時 SFA 的劉校長已表明,獲邀面試的同學如無心讀就唔好take offer,even 去interview。

小曳人  thx  發表於 16-7-20 09:55

yuenkw 發表於 16-7-20 09:40
SFA 每年都有邀請部分中學(DBS、HY等)的校長到 SFA 舉行升中講座,今年聽 DBS 校長(定副校長?唔記得) ...

是副校長 + 收生主任

yuenkw  thx  發表於 16-7-20 10:40

醒目開學勳章 貢獻勳章

chumimibbmama 發表於 16-7-20 09:32
小曳人以你所知DPS中學派位好嗎?學校好似從來都唔公開資料……
以我所知,佢地英文比中文好,有band 2生去顏寶齡叩門~即收!所以叩門能力係有嘅但佢地家長都唔會講太多...
恐龍家

即係sfa較dps具競爭力?

是否具競爭力,應該看學生個人能力、不是看學校。

chumimibbmama 發表於 16-7-20 09:32
以我所知, DPS有過半既學生都會一齊去旺角/太子既"分校"進修
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:chumimibbmama+發表於+16-7-20+09:32

原帖由 hkpapa852 於 16-07-20 發表
以我所知, DPS有過半既學生都會一齊去旺角/太子既"分校"進修
男仔先有資格

女仔係咪去佐敦"分校"進修???

Yanamami  今年只有1-2个入  發表於 16-7-20 17:49

咁女都係抽返紅磚學校好過

Yanamami  禁易咩?  發表於 16-7-20 18:07

引用:是否具競爭力,應該看學生個人能力、不是看

原帖由 yuenkw 於 16-07-20 發表
是否具競爭力,應該看學生個人能力、不是看學校。
好認同!dps是派,sfa是要考,本身用學術去比較是冇意思冇得比……如果本身是B1學生,要讀B1小學當然冇問題……但如本身是B2底,要小朋友在冇外補的情況下上到B1級數才叫勁啊!小女就是本身英文好屎情況下入讀dps,試過unseen0分,之後在學校教導,絕無外補,父母(有我份)用心教導下,現是頭浸學生,我對學校滿意,也聽聞學校喜歡收sfa插班,插入的都是为細佬妹舖路,相信樓主小兒努力讀書,去讀dps or sfa都冇問題,兩間都係好學校

回覆:sfa好定dps好?

兩間宗教不同,有沒有考慮此點?

回覆:angie0828 的帖子

多謝晒你意見呀!你女女好叻!

回覆:HMmummy 的帖子

我地冇信教

回覆:siden 的帖子

即係咩呀?

angie0828 發表於 16-7-21 00:48
好認同!dps是派,sfa是要考,本身用學術去比較是冇意思冇得比……如果本身是B1學生,要讀B1小學當然冇問題 ...

咁神!  真心想請教學校點教法?

因我地學校教得快, 個課程係一路去...不過, 老師每堂都教唔少野, 上課要留心, 同埋無教淺考深.
有老師會在小息/飯後幫同學溫習, 非常盡責.

引用:多謝晒你意見呀!你女女好叻! +

原帖由 triplecheng 於 16-07-21 發表
多謝晒你意見呀!你女女好叻!
客氣了!她不是好sharp果種小孩,不過她成熟,好知自己要點做,也會聽老師話,上課留心+好記性相信就是在主流學校課程要求,去到邊度讀都係甘……我估……

‹ 上一主題|下一主題