用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 港人去圖書館遞減 年不足5次
go

港人去圖書館遞減 年不足5次 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:港人去圖書館遞減 年不足5次

都已經開星期一至日喇喎,難道要24小時?

bobbob  x2  發表於 16-7-19 13:50

叫教育局唔好將閱讀都量化,鼓勵學生睇鍾意既書好過啦,學生時期都唔鍾意睇書,長大都幾難拎本書黎睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

幾時可以借 kindle ebooks?

醒目開學勳章

又話少咗人,但唔知點解每次去都揾唔到位坐

bobbob 發表於 16-7-19 14:04
又話少咗人,但唔知點解每次去都揾唔到位坐
星期日去永遠搵唔到書,d書唔係應有既地方,人多過書
平日去就基本上冇人

bobbob  近排天時暑熱,好多阿伯c9去涼冷氣,包括我  發表於 16-7-19 15:48
Learning to Read, Reading to Learn.

好多野都上網做la,又或者chk左有冇先才親身去,不過閒日都不少阿佰涼冷氣和細路打機

bobbob  其實唔多明點解比班細路響度打機  發表於 16-7-19 15:49

引用:好多野都上網做la,又或者chk左有冇先才親

原帖由 MrBeast 於 16-07-19 發表
好多野都上網做la,又或者chk左有冇先才親身去,不過閒日都不少阿佰涼冷氣和細路打機 ...
圖書館好多細路打機,家長責任大D,圖書館職員少,唔可能時刻睇住細路做乜,家長當圖書館係托兒所,放低細路就走咗去,我見過有盡責職員,去教訓小朋友的!
我有次見有個初小學生一路打機,一路講粗口,家長不在圖書館入面,後來我同職員傾咗幾句,佢哋話個細路經常一個人係圖書館,職員都無佢辦法。

回覆:港人去圖書館遞減 年不足5次

我在圖書館經常看見小孩拿著手機玩,很多小孩對閱讀沒興趣,這是科技的禍害!

我反而去多左, 一個星期去一次, 除左去旅行或有節目唔去, keep 住咁都去左六, 七年.
不過依家上網買書平左, 所以自己都買多左set 裝書.
唔知係咪接觸面唔同左, 依家接觸的都係小學生同家長, 發覺其他人睇書都睇得好勁, 比我個年代多好多. 小一, 二已經話睇Harry Potter 英文版, 真係好佩服.

引用:幾時可以借+kindle+ebooks?

原帖由 A-Mum 於 16-07-19 發表
幾時可以借 kindle ebooks?

等我借俾你可能更快。

A-Mum    發表於 16-7-19 21:17

回覆:stem 的帖子

好多家長唔去圖書館借書因為有d童書真係好dirty

引用:好多家長唔去圖書館借書因為有d童書真係好d

原帖由 mansum92 於 16-07-19 發表
好多家長唔去圖書館借書因為有d童書真係好dirty

聽過有家長用此借口,也有說自己忙放工後已關門及週末也要工作(不然便是需要休息),各式各樣要幾多理由便有幾多理由。其實如果真的認為重要的話,定會安排到方法及時間,而且現在公共圖書館已提供電子書/雜誌。

P.S. 從圖書館借的書如已見破爛我會通知館內職員先修補。至於看似不乾淨的書,回家後我會先清潔一下才放出來給孩子看。

huba 發表於 16-7-19 22:19
聽過有家長用此借口,也有說自己忙放工後已關門及週末也要工作(不然便是需要休息),各式各樣要幾多理由便 ...
同意,if there is a will, there is a way.  其實去過不同的library (學校、親朋附近), 會發現某類書在某區會較少人借hence較新淨。不過低level 的通常較殘,若父母mind 而自費去買,也fair enough,不過以我自己為例,我估一年要花幾皮買書,好少番丁,甚至小部份冇看過就還,實在唔捨得。

引用:經濟日報專訊】書展明日開鑼,近年均吸引逾

原帖由 stem 於 16-07-19 發表
經濟日報專訊】書展明日開鑼,近年均吸引逾百萬人次入場,但市民為書展狂,卻不為書狂。根據康文署數字,港 ...

我不相信從上圖書館的簡單平均次數能分析出港人的閱讀量/習慣/模式,情况可能是兩極化,有習慣的會常去,不去的便十幾廿年都不去。

對於成年人,上不上圖書館是他們的自由選擇,也跟香港人整體生活模式有關。

我較感興趣的是適齡在學孩子每年上圖書館的次數及時間,明白當中已滲雜了在圖書館打機的孩子成分。

我覺得圖書舘開放時間已經夠長,不過地點是個問題。因為住的地方距離最近的公眾圖書舘都有搭車先去到,每次借書容易,還書就好容易忘記。雖然有流動圖書舘,不過時間好難掌握。所以情願買書,或者用kindle,方便好多。

童書的殘舊程度問題不大,有很多新書,大把選擇。

回覆:wan_sosin 的帖子

有啲基層家庭的父母都有佢哋既難處,噤啲細路去圖書館好過通街跑。

引用:Quote:bobbob+發表於+16-7-19+14:04+又話少

原帖由 MASAYA 於 16-07-19 發表
星期日去永遠搵唔到書,d書唔係應有既地方,人多過書
平日去就基本上冇人
...
圖書館就喺屋企隔離,仔都唔去,因為唔預約根本係借唔到書既,受歡迎既書,數量唔夠,新書又冇,我仔喜歡喺學校圖書館借,書又多又齊,又整潔。反正啲套娤書經常減價,上網買書又唔貴,我又經常供應新書,佢根本唔需要去。

haihaimom 發表於 16-7-20 11:01
圖書館就喺屋企隔離,仔都唔去,因為唔預約根本係借唔到書既,受歡迎既書,數量唔夠,新書又冇,我仔喜歡喺 ...
會翻睇同想佢睇但又未開始既系列,或者大既睇完要留畀個細既,我都會買返屋企,屋企已經過千本書 (我諗呢度唔少家庭都過千本書),已經冇地方擺,所以如果可以而家多數去圖書館借
‹ 上一主題|下一主題