用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀神校的必要性
樓主: long0
go

讀神校的必要性 [複製鏈接]

引用:唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課

原帖由 ANChan59 於 16-07-20 發表
唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課,或者你看完都有同感,水準係爭好遠,到時你又會問,點可以大家 ...
虛心請教,可否講多些不同等級SBA功課?想了解多些,謝謝。

ANChan59 發表於 16-7-20 15:43
唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課,或者你看完都有同感,水準係爭好遠,到時你又會問,點可以大家 ...
非常同意!

ac917 發表於 16-7-20 17:07
虛心請教,可否講多些不同等級SBA功課?想了解多些,謝謝。
沒有樣版,好難三言兩語去解釋!

如果學校水準高,由中一已經開始有不同 project , essay, 等等訓練,對SBA的要求亦十分了解,而且學校亦有軟件敎學生去檢查是否有抄襲,不會犯一些基本的毛病,連學生抄襲都不知道,還去怪考評局扣分!

整份功課的大綱,內容,調研方法,圖表,分析,縂結,備註等等差不多,但語文運用,深度,用詞有很大分野!

舉個例子,小兒中一上學期的英文閱讀理解,已經是某香港大學的 press conference ,不單是英文,亦有不少技術用語,遠超過一般高中,幾年后,到高中時語文能力更強,寫得出來的質量有很大差別!

所以舉例同一個題目,會見到質素有一定差異,但在不同校內評分都是15/15,考評局檢視過,會將質量略低的減到8,10或者12分!

我又用另一個例子,我有評審過大學的工程學位,學生的功課,測驗卷,試卷及Project。大學會分別提供HQ,中間,LQ的樣本,一睇就知學生的語文能力及對題目的瞭解。如果看完一間,再看三大,水準的差異十分明顯,就算同是一級榮譽,但是有明顯水準差距!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

中肯呀前輩!

ANChan59  Which post you refer to???  發表於 16-7-20 18:41
>^^<

回覆:讀神校的必要性

以中文SBA為例,成績高低都會睇學校本身點設計嘅,老師可以設計到學生多勞多得,咁學生肯用心做、交齊功課,自然會有唔錯嘅成績。
至於不同水平嘅學生都得15分就唔公平呢回事,查實考評局會等學生考埋果幾份再計過條數架,本身考份份卷都低分嘅,咁佢出黎個分都會反映返出黎。
所以只可以講,SBA低分真係學生自己長久(三年)積落架。

>^^<

引用:Quote:ac917+發表於+16-7-20+17:07+虛心請

如果學校水準高,由中一已經開始有不同 project , essay, 等等訓練,對SB ...
咁神校既定義係?瑪利x, DGx, 喇x, 聖x莉?

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-20+發表沒

原帖由 霖霖B媽咪 於 16-07-20 發表
咁神校既定義係?瑪利x, DGx, 喇x, 聖x莉?
咦,點解問到去咗神校,我一句都冇講神校喎!

我只是講學校教學水平高低,你是否敏感了。

我只是向樓主解釋一下,等佢不用嘮氣而已。

如果唔鈡意,不用理會我的留言

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實大家有無去考評局網頁睇過各科SBA的示例及評分?

ivantissue  我都冇呀  發表於 16-7-20 21:31
Yanamami  無吖~  發表於 16-7-20 21:10

MC1128 發表於 16-7-20 18:58
其實大家有無去考評局網頁睇過各科SBA的示例及評分?
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/faqs/

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/SBA_pamphlet_C_web.pdf

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/HKDSE/SampleTask-ENG-PartA-050510.pdf

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/sba_hkdse_core/LS/IES/2015_Product_Exemplar.html

thanks!

建議關心的家長要睇通識科的IES點做, 呢科人人要考,佔20分, 要寫幾千字, 有示例可以看看,做到咩程度先至高分

唔好理神唔神, 仔細睇吓, 究竟自己孩子能否做到咁高分的程度

非常感謝!

MC1128 發表於 16-7-20 20:09
thanks!

建議關心的家長要睇通識科的IES點做, 呢科人人要考,佔20分, 要寫幾千字, 有示例可以看看,做到咩程 ...
通識所有都做晒交晒
Discuz!

引用:Quote:MC1128+發表於+16-7-20+20:09+thanks

原帖由 ivantissue 於 16-07-20 發表
通識所有都做晒交晒
Good boy.

引用:Quote:ac917+發表於+16-7-20+17:07+虛心請

如果學校水準高,由中一已經開始有不同 project , essay, 等等訓練,對SB ...
非常感謝您詳細講解,真係要了解多些先

回覆:讀神校的必要性

好復雜

ANChan59 發表於 16-7-20 22:17
Good boy.

通識IES學校要佢哋中五final exam前交晒,花咗唔少時間去做。佢覺得如果上咗中六先做呢份,會係一個伏。
Discuz!

引用:唔駛咁嘮氣,你都未看過不同等級的SBA功課

agree

其實大家討論完咁耐
得出的結果仍然係
SBA成績係同學校有不可分割的關係
要考好DSE除咗本身能力
同學校識唔識做都非常重要

各升中家長睇路行
千萬小心別選長久積落SBA低分的學校。

long0 發表於 16-7-21 10:42
其實大家討論完咁耐
得出的結果仍然係
SBA成績係同學校有不可分割的關係
唔好意思~~
請問在那裏得知學校的SBA低定高??

引用:Quote:long0+發表於+16-7-21+10:42+其實大

原帖由 bbforever 於 16-07-21 發表
唔好意思~~
請問在那裏得知學校的SBA低定高??
應該看不到!

‹ 上一主題|下一主題