用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人唔報自行,只玩统一大抽獎??
樓主: bbforever
go

有無人唔報自行,只玩统一大抽獎?? [複製鏈接]

bbforever 發表於 16-7-21 10:55
其實好冒眛咁問,唔好介意,點解唔同阿女轉校呢?同區KTS,APS好值得試下~~ ...
APS, KTS? 講笑咩, 點跟得上。

bbforever  太謙喇~  發表於 16-7-21 11:47

bbforever  太謙喇~  發表於 4 小時前

我從來都唔謙虛的, 如果佢跟得上, 太陽都响西邊出了。

little_yolky 發表於 16-7-21 16:32
bbforever  太謙喇~  發表於 4 小時前

有時細路仔既野,你估佢唔到架,真係有無限既可能,俗語都有話《 寧欺白鬚公,莫欺少年窮》。。。

我仔已前都好差架,有發展遲緩,幼稚園時要去協康會上早期訓練(幼兒訓練+3T)。我仔唔係話而家好好,但今年我仔成績和運動方面都有顯著既進步,我仔當年成4歲先懂得雙腳跳,估唔到佢而家既體能好過好多同學。。。

所以細路仔既潛能,須要我地去發掘同栽培~~

bbforever 發表於 16-7-21 16:51
有時細路仔既野,你估佢唔到架,真係有無限既可能,俗語都有話《 寧欺白鬚公,莫欺少年窮》。。。

我仔已 ...

我仔都係被評估報告發展遲緩,希望佢可以好似你仔仔咁,可以有更多進步!

littlecath 發表於 17-6-20 23:26
我仔都係被評估報告發展遲緩,希望佢可以好似你仔仔咁,可以有更多進步!
...
加油呀!真係有得追架!我仔而家無論成績,體能,操行都唔差啊!所以唔好氣餒,好好的在旁鼓勵及栽培個小朋友,小朋友一定會跟到,甚至會更好。

Tophand8899 發表於 16-7-18 08:43
通常收頭十,其他學生只系參與,事實上,邊有凸出獎㗎
凸出獎 都有既,係好凸嗰隻囉, 人人唔凸你凸嗰啲先得.

有啲人話強小係唔只頭 10 , 因為 EDB 既 rank order 順咗位之後標前咗

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-19 10:45
通常一係家長唔識/唔知點玩或者怕麻煩,一係就個小朋友問題(eg.操行差)。正常小朋友有能力唔會唔報自行。
我識一個就係小朋友行為問題,收起自行表格冇比家長,個家長又唔識唔理,知道時已過了自行申請時間。
...
請假去旅行 (矌課) 會唔會俾學校寫花操行呢 ?

回覆樓主

我個仔囉面試肯定唔正經搞亂檔所以放棄自行

os_ecu 發表於 17-6-21 15:27
請假去旅行 (矌課) 會唔會俾學校寫花操行呢 ?
一啲啲學校啦,有啲學校講明會扣操行分數

little_yolky 發表於 16-7-21 08:49
所以升小家長點解要變怪獸, 無論如何都想小朋友入名校就係咁解。可憐我小朋友1X/110我都年年驚到腳都震。呢 ...

睇你囡依家得架 當係top 20都係18 %內
咁就得啦

醒目開學勳章 王國長老

miffyumiffy 發表於 16-7-20 15:37
咁衰架咩, 明知人地要in中學
我仔以前操行多數是B+, 一到呈分全部變晒A-

唔知係咪sen學生
我仔學校唔係abc,但佢個grade都唔係好
聽過一個case仲慘,傳統名校男生,sen,成績中等無望直上,學校講明會操行會低分,個媽勁徬徨,自行無望唯有等抽獎

回覆樓主:

舊年,我仔有個同學,單親的, 爸爸對中學不太認識,比人點左報 2 間它區的 band 3 學校,交左表先知果 2 間中學唔好, 所以沒去面試。 大抽獎揀返自己區一間 band 2 學校,好彩入到。

miffyumiffy 發表於 16-7-18 11:59
九龍華仁
聖方濟
我想請教下, 小兒都係KLN1 , 但學校平均每年只有50人左右入英中, 全級130人, 而小兒名次約在55-60名, 是否自行選聖方濟一定無望?小兒是否自行一定要選B2學校先可入硬? 有無一些學校是B2頭-B1尾又是英中?

Charlotte_mom 發表於 17-6-21 21:20
唔知係咪sen學生
我仔學校唔係abc,但佢個grade都唔係好
聽過一個case仲慘,傳統名校男生,sen,成績中等無望直上,學校講明會操行會低分,個媽勁徬徨,自行無望唯有等抽獎
因為 SEN 所以扣操行分 ? 非戰之罪喎

大件仔 發表於 17-6-21 23:06
我想請教下, 小兒都係KLN1 , 但學校平均每年只有50人左右入英中, 全級130人, 而小兒名次約在55-60名, 是否 ...
B2 聖方濟都可以搏下, SFA 係好多 B1 既後備. 面試表現好 自行唔係全無機會的.

不過乙部就保守啲好.

大件仔 發表於 17-6-21 23:06
我想請教下, 小兒都係KLN1 , 但學校平均每年只有50人左右入英中, 全級130人, 而小兒名次約在55-60名, 是否 ...
55-60/130自行SFXC有d窄,如果好心儀可以即管試下,自行通常睇高一線。

回覆樓主

有此想法的人腦子一定入水了
‹ 上一主題|下一主題