用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 選擇性緘默症
go

選擇性緘默症 [複製鏈接]

問咗協康會評估需要$5,600, 請問那裡還有這類服務?是否價錢也差不多?遊戲治療/音樂治療有成效嗎?

9    0    0    0

回覆:josephinelausm 的帖子

香港大學言語幫到小朋友
其實內裡有好多方面, 言語治療是其中一種

遊戲治療有效

回覆:濼晴 的帖子

請問有詳細資料嗎?

引用:遊戲治療有效 +

原帖由 DollyCC 於 16-07-18 發表
遊戲治療有效
可以介紹那間中心嗎?謝謝!

我是去YMCA做,都ok.
言聽中心都有家長組,幾好,但單對單未試過。

回覆:選擇性緘默症

我女之前n班,返學半年都不說話,然後班主任迫佢說早晨同再見,佢都做到,但除此以外,就不說一句話

平時出街,有陌生人留意,也不說話

到了k1,情況差不多,然後我帶他做遊戲治療

治療師估計他每當緊張就會影響說話機能

最初半年治療,情況有起有跌,進步不太明顯

到了k1下學期5月,突然好轉,開始答老師問題,有其他人在時,都會跟我對答(但仍是不太跟其他人對答)

現在,開始會答陌生人問題,也可跟班主任和遊戲導師對話

他的情況,比較是「突然」進步好多。可能是腦部控制說話的機能成熟了?或者「開竅」?

有需要可pm我,治療在油麻地做,私人機構,$800/50分鐘

cnyeung 發表於 16-7-26 00:20
我女之前n班,返學半年都不說話,然後班主任迫佢說早晨同再見,佢都做到,但除此以外,就不說一句話

平時 ...

可以介紹給我嗎。謝謝

cnyeung 發表於 16-7-26 00:20

平時 ...

可給我資料嗎?謝謝

濼晴 發表於 16-7-18 01:59
香港大學言語幫到小朋友
其實內裡有好多方面, 言語治療是其中一種
言語治療幫不到選擇性缄默症

nixphoenix  同意  發表於 16-12-20 01:28

SandraLo 發表於 16-11-6 22:08
言語治療幫不到選擇性缄默症

Hihi 我記得你係bk 個邊幫過我架,女女既脾氣問題。
你對此症都有研究嗎?

suisuisui 發表於 16-11-8 13:00
Hihi 我記得你係bk 個邊幫過我架,女女既脾氣問題。
你對此症都有研究嗎?
...
同事處理過這類 case......... 如你有問題我睇吓幫唔幫到.

SandraLo 發表於 16-11-9 23:09
同事處理過這類 case......... 如你有問題我睇吓幫唔幫到.

再一次多謝你。
亞女已經做左評估,有選擇性緘默症,同社交焦慮症。而家三歲半。

其實我吾知可以點幫佢減低焦,屋企既相處模式慢慢改變,亞女有改善。近兩個月已經可以係公園同小朋友小小互動。可以幫忙點餐,買少少野,依d 我以經很開心。近排又同一個小朋友玩多左,玩得好開心,可以暢談。

但係學校,全日可以吾講野,跟同學極少互動。只在唱遊時間開口,但老師一望住就閉口。

其實明顯我係度時佢易放鬆既,但我吾係度就緊張。

開始上遊戲治療,我同佢一齊上,其實主要教我點同亞女相處,感覺有幫助。但仲有三堂完,之後吾知點,考慮緊音樂治癒。

依段期間不斷去公園,餐廳,舖頭引導佢,眼見有進步,可以幫忙點餐,買少少野。但我仲可以做d 咩,又點再幫佢減低焦慮。學校個邊又吾知可以點。

吾好意思,個人有點亂,去到一個位停滯時,我吾知下一步可以做咩。出面治癒好貴,有點afford 吾到。所以想自己參考更多幫個女。
多謝你睇,其實仲有好多想講,身邊人又無人明白,只係覺亞女怕醜無禮,但我只佢吾係。佢放鬆左可以(emoji)談架。吾該你

回覆 cnyeung 的帖子

請pm我資料,感謝

suisuisui 發表於 16-11-11 00:15
再一次多謝你。
亞女已經做左評估,有選擇性緘默症,同社交焦慮症。而家三歲半。

聽你講情況並不壞, 能點餐和新朋友交談是很大進步, 怛要記住這問題是急不得的, 學校確實是個較難處理的地方, 因這個環境存在較大的壓力, 試過有小朋友被老師鬧, 之後便不說話不發聲, 但亦可以完全沒有原因的, 所以又不用刻意找尋原因/源頭.
無論音樂還是遊戲治療, 目標都是給她一個「安全」的環境, 讓「安全感」慢慢轉移到其他(她會有焦慮的)地方, 所以最重要還是治療師的經驗, 是否有處理過 SM 小朋友, 能否給她安全愉快的環境.
如你覺得治療師教你和囡囡相處後你明白更多, 也會處理得好些, 那好大機會你之前或多或少也給了她一些壓力, 要留意一下自己........ 我知道有些 SM case 是會「迫」到一些改進出來, 但搏唔過的, 不要為了自己的面子去迫她, 迫得到便不是焦慮了, 要看得長遠些.

SandraLo 發表於 16-11-12 17:51
聽你講情況並不壞, 能點餐和新朋友交談是很大進步, 怛要記住這問題是急不得的, 學校確實是個較難處理的地 ...
多謝你, 係呀, 我自己比左好大壓力個女, OR 我好緊張時, 我自己吾知, 而亞女係感受到.  
我明白個方向了, 係比個安全感佢先, 而家好先著重個治療成效幾大.
我自己當局者迷.......做左好多以為為佢好既事, 其實可能迫左佢....(我自己都知自己性格急, 又亂)
自己改左, 對亞女黎講係一個好事.~ haha 我都吾想佢學到我咁~性急

suisuisui 發表於 16-11-15 10:00
多謝你, 係呀, 我自己比左好大壓力個女, OR 我好緊張時, 我自己吾知, 而亞女係感受到.  
我明白個方向了,  ...

知道問題所在便好了........ 也多些留意自己
如佢響學校唱遊時間開口, 音樂治療都應該會幫

SandraLo 發表於 16-11-16 19:32
知道問題所在便好了........ 也多些留意自己
如佢響學校唱遊時間會開口, 音樂治療都應該會幫到!
...

請問可否提供一些遊戲治療與音樂治療的資料

carman_csm 發表於 16-11-17 08:55
請問可否提供一些遊戲治療與音樂治療的資料
抱歉未能提供......... 因資訊一般都是來自家長,  口碑多不是一面倒, 每個 case都不同, 處理得到某些case 又不代表其他也ok........ 所以不敢隨便介紹........選擇這類 service, 個人覺得要親身「試」才知, 但要留意盡量不好選「閉門」方式, 即家長無法知做了些什麽, 還有是一次過要交很多堂學費的.

SandraLo 發表於 16-11-18 22:56
抱歉未能提供......... 因資訊一般都是來自家長,  口碑多不是一面倒, 每個 case都不同, 處理得到某些case  ...

多謝你的提點,明白你的意思。因網上有大多資料,不知從何入手所以才問問有沒有資料可參考。
‹ 上一主題|下一主題