用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反 ...
樓主: 小時了了
go

小學有聯繫中學學生唔揀自己中學 + 赤柱聖士提反   [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 16-7-18 11:17
如果聯繫既中學部係直資學校,如St Paul Boy, DBS, SSC 等等,假如學生想試下官津如QC,LSC, 咁可以點做呢? ...
其實中學部係直資學校既話, 根本已經唔能夠用"聯繫/直屬"既概念, 因為佢地係收生自主

而且, 呢D中學全部係直資, 簽咗佢份直升協議, 就等於放棄所有官津學位.

所以直資一條龍既中小學, 其實只可有"進可攻" (考其它更好既直資/私立中學), 沒有得"退可守"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Lindytiger+發表於+16-7-18+11:17+如

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表
其實中學部係直資學校既話, 根本已經唔能夠用"聯繫/直屬"既概念, 因為佢地係收生自主

而且, 呢D中學全部係 ...
叩官津又得唔得?嗰幾間最勁既官津會接受冇參加大抽獎既叩門嗎?

Lindytiger 發表於 16-7-18 11:49
叩官津又得唔得?嗰幾間最勁既官津會接受冇參加大抽獎既叩門嗎?
叩門一定得, 不過係咪咁大機會呢?

Lindytiger    發表於 16-7-18 12:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lindytiger 發表於 16-7-17 12:36
考得好,有offer 揀,當然可以揀最合適程度既學校。但又唔代表仔女想轉校,好多時候都係家長一相情願。其實 ...
小時了了,如果你朋友係轉左去DGS / SPCCPS 的話, 口氣咁大都好正常. 否則就.............

Yanamami 發表於 16-7-17 09:16
哎喲~~EK上成日叫人揀有中學backup既,唔喺都加句:進可攻,退可守嘛~~樓主還要問嗎? ...

嗯! 唉! 只係我心裏唔舒服吧!

只係自己暫時有個心理關口 "人棄我取"仍未克服到. 自己想阿女再努力啲去考培基及赤柱聖士提反, 呢兩間都唔知收唔收阿女, 自己仍在惶恐中為阿女考升中呈分試努力, 為的是想入呢兩間. 反而另一方面, 呢兩間嘅聯繫小學卻並不在意及不想在自己嘅中學直上, 好似同我好想考入嘅心態反差很大

bobbob  聖士提反有乜吸引?又隔涉成績又唔見特別好  發表於 16-7-18 15:55

小時了了 發表於 16-7-18 12:29

只係自己暫時有個心理關口 "人棄我取"仍未克服到. 自己想阿女再 ...
赤柱會唔會遠左d呀?

bobbob  去沙灘玩就話啫  發表於 16-7-18 15:53
little_yolky  如果唔搬屋真係日日香港一日遊。  發表於 16-7-18 13:40
小時了了  但我要有好清楚及明確呢個特別原因係真, 我先至要阿女去考及讀  發表於 16-7-18 13:29
小時了了  係好遠呀,所以我一直無認真諗去考囉. 但最近竟然有感動呢間,所以我才臨時臨急去搵資料   發表於 16-7-18 13:26
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

只係自己暫時有個心理關口 "人棄我取"仍未克服到. 自己想阿女再 ...
我完全唔會有人棄我取既心理因素要克服。人棄我取好丫, 環保丫嘛。

我心理質素好好既, 只要啱阿女, 其他嘢我就當時運高, 乜都唔理睇唔到聽唔到。

小時了了  多謝您一直以來的心理輔導  發表於 16-7-18 14:12

回覆 小時了了 的帖子

其實有band 1B to C直屬,走左既都大多數都係band 1A to B and/or with special talent 的學生或想試另一種和自己中學不同教學方式的學校。大部分小學部的都會升番自己中學,也不能説是“小學部學生不選自己中學”吧!例如我女的小學,全級約120人,只有1x個會去其他的,餘下的也是上番自己中學。不要著眼15%的離開,應該看看那85%的留下。

世上总有人辞官歸故里,有人漏夜趕科場,不是嗎?何必介懷?適合自己就好了~

小時了了  Thanks for support!  發表於 16-7-18 16:25
bobbob  咪係  發表於 16-7-18 15:52
little_yolky  咪係LOL,做乜要理人咁多。  發表於 16-7-18 14:57

據個例。
KTS小學的人好少上KTS中學
聖三一小好少會上聖三一中
TSL小學的尖子好少上NPL
英華小都不一定全部上英華中

不過天神的,都好想直上ST MARY  人人想法不一樣

引用:Quote:小時了了+發表於+16-7-18+12:29+嗯!+

原帖由 Yanamami 於 16-07-18 發表
世上总有人辞官歸故里,有人漏夜趕科場,不是嗎?何必介懷?適合自己就好了~ ...
精句

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-18+12:32+編

回覆:唉!小學有聯繫中學點解學生都唔揀自己中學?

IloveJJ 發表於 16-7-18 16:01
我自己好鐘意赤柱聖士提反架! 我鐘意佢有得寄宿,語文好好,但學費太貴讀唔起喳!

...
平時睇開名校 Secrets,赤反d學生都好自豪自己學校

Lindytiger  想知學生因咩自豪,自己去睇下咪一清二楚囉!  發表於 16-7-18 18:26
bobbob  自豪啲乜?  發表於 16-7-18 17:20
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-7-18 16:01
我自己好鐘意赤柱聖士提反架! 我鐘意佢有得寄宿,語文好好,但學費太貴讀唔起喳!

嗯! 阿女如果要讀赤柱聖士提反, 對我來講係一個好 "玄" 嘅原因及情況下才會讀的, 為了驗證呢個咁 "玄" 嘅原因, 我係要阿女有運動獎學金 或/及 學費減免我先至會去讀. 阿女嘅運動雖然係校隊, 但又唔係校際及地區有好出色表現, 我亦唔會因為依家突然可能會考赤柱聖士提反而突然谷體育, 亦都谷唔到. 既然係一個咁"玄" 嘅原因, 以阿女咁嘅運動表現去考, 睇下天父究竟要阿女條路係點行.

1) 運動獎學金, 申請必須與入學申請一同辦理. 呢個爬歷年 EK 討論帖, 前輩曾講過學校俾 offer 時同一時間會通知有獎學金的, 我應該有 offer 同時通知有獎學金才會讀 (如果咁都有獎學金,真係神蹟喇,神蹟出現咪讀!)

2) 學費減免 http://www.ssc.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=65

如果只有學費減免25%, 以今年$6,400/month 學費, 有25%減免, 學費 $4,800

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-18+16:01+我自

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-07-18+發表平時

原帖由 IloveJJ 於 16-07-18 發表
係?响邊睇架?
Facebook

小時了了 發表於 16-7-17 01:01
因為阿女小五準備升中,自己除咗係EK收集資料後,亦會周圍問人留意嘅中學情況,發現一樣野,我留意嘅幾間中 ...
你講既五間小學有聯繫既中學大部份都要比錢讀, BANDING又唔係高, TOP既學生另有選擇好正常.  仁立, 仁紀既學生入林護就比較相等D.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-18+17:08+編

小時了了 發表於 16-7-18 16:41
嗯! 阿女如果要讀赤柱聖士提反, 對我來講係一個好 "玄" 嘅原因及情況下才會讀的, 為了驗證呢個咁 "玄" 嘅 ...
我就唔敢申請运动獎学金了,怕“欠”左学校,要為学校賣命比賽……

小時了了  算啦,阿女體育表玩又唔係真係咁好,都係𠴱句,學校如果真係咁都批獎學金,神蹟, 神蹟,出現就讀!   發表於 16-7-19 06:22
小時了了  唔係掛, 要為学校賣命比賽,無諗過係咁?  發表於 16-7-19 06:20
‹ 上一主題|下一主題