用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喺邊度學英文好呀?
go

喺邊度學英文好呀?

大家認為去英國文化協會好定讀Oxford RWI好呢?價錢差不多。
其實已經太遲搵英文讀,仔仔已經準備九月升k3,各直資小學已經準備要去面試……而家淨係讀咗一年公文英文但係開始覺得好似無咩幫助,佢仲好似有啲怕英文咁……唉~

引用:大家認為去英國文化協會好定讀Oxford+RWI好

原帖由 snoopyman20 於 16-07-16 發表
大家認為去英國文化協會好定讀Oxford RWI好呢?價錢差不多。
其實已經太遲搵英文讀,仔仔已經準備九月升k3, ...
語文能力急不來,其實一家提供良好語景的幼稚園再加上家長自小伴讀的話已可達良好水平足夠面試之用。

回覆 huba 的帖子

已經錯過了⋯⋯想當年搵幼稚園懶懶閒唔識擔心,結果讀咗間happy school...係就係好鍾意返學,但係語文能力就...唉以前細嘅時候都試過伴讀,可惜而家工作關係仔仔要喺奶奶屋企住,咁就斷咗...又無從小培養佢嘅閱讀習慣,而家真係好擔心...

Never too late! Start from today!

引用:回覆+huba+的帖子 已經錯過了⋯⋯想當年搵

回覆 huba 的帖子

已經錯過了⋯⋯想當年搵幼稚園懶懶閒唔識擔心,結果讀咗間happy school...係就係好鍾意 ...
眼光放遠些,孩子的將來有無限的可能。

引用:回覆+huba+的帖子 已經錯過了⋯⋯想當年搵

回覆 IloveJJ 的帖子

謝謝你嘅提醒,我要諗辦法增加伴讀機會,或者佢一返屋企就必定要陪佢讀英文故事書。以前細個係我講俾佢聽,咁而家都成5歲半,我讀完叫佢跟住讀定照樣我講佢聽就得?

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 謝謝你嘅提醒,我要

引用:大家認為去英國文化協會好定讀Oxford+RWI好

其實已經太遲搵英文讀,仔仔已經準備九月升k3, ...
大部分小學都要讀寫聽說,只係伴讀一定唔夠。9月才升K3,利用暑假,不要浪費!

引用:Quote:原帖由+snoopyman20+於+16-07-16+發

原帖由 under_the_tree 於 16-07-17 發表
大部分小學都要讀寫聽說,只係伴讀一定唔夠。9月才升K3,利用暑假,不要浪費!

...
假設你寫是指寫作,這個可以遲一些。就算是最搶手的直私校的小一面試,學術方面有讀、聽及講的能力已很足夠,反而非學術方面的表現可能更重要。

贊成要善用時間,但不要給孩子壓力要他在數月內語言能力大躍進。

回覆 huba 的帖子

好多謝咁多位俾嘅意見,因為佢讀緊公文所以而家就只係每日抄寫,聽CD 同跟住讀,最近一次測驗老師話佢有啲字串唔到,學校有教拼音都無用……佢唔識運用,又無興趣學就算睇佢最愛嘅thomas 佢會睇得好開心,唔明人哋講咩,亦都唔會問佢講咩點解呀咁樣,淨係睇公仔,可能無乜語言天份啦

引用:回覆+huba+的帖子 好多謝咁多位俾嘅意見,

原帖由 snoopyman20 於 16-07-17 發表
回覆 huba 的帖子

好多謝咁多位俾嘅意見,因為佢讀緊公文所以而家就只係每日抄寫,聽CD 同跟住讀,最近一 ...
因為接觸英文少(though reading)所以串唔番。串到都未必明,因為少見。建議你停公文。由閲讀開始。現升k3趕到建立好reading habit.小一真系遲

回覆 Bingb 的帖子

我仔仔而家就係讀緊EFL 喇

snoopyman20 發表於 16-7-16 22:02
回覆 IloveJJ 的帖子

謝謝你嘅提醒,我要諗辦法增加伴讀機會,或者佢一返屋企就必定要陪佢讀英文故事書。 ...
你可以用wh question words問佢故事內容, 考下佢明唔明個故事。叫佢讀比你聽也ok, 或者你同他一起讀

回覆:snoopyman20 的帖子

我仔仔升K3暑假開始係金鐘BC上K phonics,七月頭剛完成stage 3。三個stages都係少過八人一班。佢現在讀,聽和講已經大部分都應付到。九月開始stage 4,老師話開始要學造句。

我唔buy公文, 冇正式幫襯, 但了解過加上聽人講, 科目都係機械式操練, 老師學生冇咩互動, 咁細小朋友我覺得要多d互動才可引發興趣. British Council 係比較大班, 可能搵小班d會好d. 我小朋友幼稚園讀ABC pathways, 係快樂學習, 番屋企冇功課.

最好的方法真係伴讀, 我英文唔得都伴讀, 最後我女都自己會睇, 也不用我伴讀。K3其實好細, 無野係太。

引用:最好的方法真係伴讀,+我英文唔得都伴讀,+最