用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一 畫班
go

升小一 畫班 [複製鏈接]

請問大家小朋友升小一後, 有冇keep住在外學畫畫呢? 其實仲有冇需要? 因為小學都有固定畫畫堂~
   0    0    0    0

學校都有中英數堂,點解仲有人出外專補?
我覺得道理一樣。

回覆:升小一 畫班

我會繼續keep,本身要問過阿囡有冇興趣先,佢有既我當然繼續。

唉, 阿女對畫畫好有天份同興趣, 但佢又想話學芭蕾舞, 跟住遲D又要學琴. 學術既英文同數學又走唔甩, 上小一邊有咁多時間....所以如果可以想放棄一樣興趣班...

回覆:@綿羊仔 的帖子

我覺得要繼續學,因為佢有天份。小孩一定得一想二,所以我不會讓她們話曬事。需要解釋

回覆 @綿羊仔 的帖子

有啊,我兩個細女而家仲學緊,大女上畫班上到中三先停

引用:唉,+阿女對畫畫好有天份同興趣,+但佢又想話

原帖由 @綿羊仔 於 16-07-18 發表
唉, 阿女對畫畫好有天份同興趣, 但佢又想話學芭蕾舞, 跟住遲D又要學琴. 學術既英文同數學又走唔甩, 上小一 ...
我都有呢個問題,學緊4樣野,阿女話一樣都唔少得,要繼續學 ,我擔心小學無咁多時間

@綿羊仔    發表於 16-8-4 11:18

引用:唉,+阿女對畫畫好有天份同興趣,+但佢又想話

原帖由 @綿羊仔 於 16-07-18 發表
唉, 阿女對畫畫好有天份同興趣, 但佢又想話學芭蕾舞, 跟住遲D又要學琴. 學術既英文同數學又走唔甩, 上小一 ...
你好,請問小朋友在那兒學畫畫呢?我小朋友喜歡創作性多點的畫班,請問你知道那兒有呢?

如果小朋友有興趣畫畫,就繼續學。

我小朋友都是今年小一,學紧四樣興趣班。鋼琴、畫畫、英文都學左一年半,其實各樣都學得吾錯,書法班剛剛開始學,見她D字太丑,自己教吾聽,純屬比人教下,煉好D字。小學生活時間好紧張,功課、默書、温習都要用好多時間。想cut畫班,見她又中意,吾忍心,其實越是高年班,功課就會越多,時間就越吾够。畫班可能迟早都會cut,如果越迟cut她會更加吾舍得。以前只是抱住比她玩下的心態去學,想請問大家點解咁在乎畫班?
‹ 上一主題|下一主題