用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田官立中學band幾?
go

沙田官立中學band幾? [複製鏈接]

沙田官立中學band幾?
   2    0    0    0

回覆:沙田官立中學band幾?

B1

謝謝👍
1b or 1b-1c ?

引用:謝謝👍1b+or+1b-1c+?

原帖由 carmen_2211 於 16-07-15 發表
謝謝👍
1b or 1b-1c ?
1b - 1c

回覆:沙田官立中學band幾?

沙田官立中學係band 1b(前兩班精英班),後兩班應該係band 1c。
校風淳樸,學生品格大都端正純良。
有部分老師積極上進,給予學生對外參賽既機會及指導。
除曾記,呂明才能盡收band 1a學生外,沙崇也進步得快,沙官則比較低調,但實不差。

謝謝2位的回覆

引用:沙田官立中學係band+1b(前兩班精英班),後兩

原帖由 魚子媽媽 於 16-07-16 發表
沙田官立中學係band 1b(前兩班精英班),後兩班應該係band 1c。
校風淳樸,學生品格大都端正純良。
有部分老 ...
我諗妳有些概念搞錯了,通常話中學係B1a-b-c,係指間學校整體學業水平,尤其公開試成績,並不是收到幾多B1頭-中-尾的小學生,在中央派位的情況下,不論你是曾是呂甚至係LS或皇仁,一定會有一班B1尾嘅學生抽到入去,呢D學校只可在自行階段盡收最頂尖的學生,到了大抽奬就無法控制了。沙官的情況有點不妙,就係在沙田區B1學額太充裕的情況下,有機會收了一些B2學生(可以係B2尾),咁要提升間學校的整體成績就有相當困難了。〈利申:我不了解沙官實際教學情況,亦相信是所好學校,自己的分析只建基在沙田區派位情況。〉

引用:Quote:原帖由+魚子媽媽+於+16-07-16+發表沙

原帖由 pcy307 於 16-07-16 發表
我諗妳有些概念搞錯了,通常話中學係B1a-b-c,係指間學校整體學業水平,尤其公開試成績,並不是收到幾多B1 ...
其實你是對的,多謝賜教!

pcy307 發表於 16-7-16 18:24
我諗妳有些概念搞錯了,通常話中學係B1a-b-c,係指間學校整體學業水平,尤其公開試成績,並不是收到幾多B1 ...
唔好意思!請問一所B1學校,為何會收了一些B2(甚至B2尾)的學生呢?中學派位不是按學生本身組別來派的嗎?

引用:Quote:原帖由+魚子媽媽+於+16-07-16+發表沙

原帖由 pcy307 於 16-07-16 發表
除了你提及的外,沙官中因有直屬小學,每年亦會收到不少1尾甚至B2小學生,而小學成績較好B1生一般都會跳出去唔揀佢,導致學生水平亦大降不少。現在成績/水平跟多年前已有明顯分別。

引用:Quote:pcy307+發表於+16-7-16+18:24+我諗妳

原帖由 happyty 於 16-07-17 發表
唔好意思!請問一所B1學校,為何會收了一些B2(甚至B2尾)的學生呢?中學派位不是按學生本身組別來派的嗎? ...
那妳先要知道Banding是指所收學生而不是指中學,所謂B1中學其實是指大部份所收的學生屬Band1組別。(當然到畢業時公開試成績也不可太差,否則無家長會揀,過幾年就會跌Band)。中學在中央派位時無得揀學生,當沙田區英中學額過剩的時候,就有一批Band2學生可以"執死雞"入讀仍有學額的英中,而派位沒有在學生Banding內再細分頭中尾,故B2尾和B2頭可以"執死雞"的機會相同,只看隨機編號的先後。所以沙田區部份英中會收到B2尾的學生,但隨着升中學生人數逐年回升,呢種"錯配"情況就會有所下降。

pcy307 發表於 16-7-17 09:30
那妳先要知道Banding是指所收學生而不是指中學,所謂B1中學其實是指大部份所收的學生屬Band1組別。(當然到 ...
哦!原來會咁架!明白曬!謝謝解說!

請問今年中一邊班是精英班?

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-17 08:44
除了你提及的外,沙官中因有直屬小學,每年亦會收到不少1尾甚至B2小學生,而小學成績較好B1生一般都會跳出 ...

沙官中同沙官小只係聯繫學校, 聯繫位只有23個.

真係會有B2學生可透過聯繫位入到沙官中?

洋蔥頭媽咪  我相信有機會  發表於 16-7-19 19:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我也想知道,如果沙官小沒有B1學生申請,沙官中明知申請是B2生都要照收嗎?因為這是聯繫位.

hkpapa852  如果有呢個情況, 沙官中係要照收  發表於 16-7-19 16:32

照咁睇,有聯繫小學的中學會因此而跌Band?例如呂中、沙官中和聖心是例子吧?

happyty 發表於 16-7-19 17:44
照咁睇,有聯繫小學的中學會因此而跌Band?例如呂中、沙官中和聖心是例子吧? ...
部份正確,沙官中、聖心中同鄭榮之都跌band,呂中變化唔大,因為聯繫小學係兩間龍頭,彈源充足...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

將心比己, 如果你小朋友係聯繫小學級頭十, 除非聯繫中學係神級,
否則一定係自行兩張飛出去試神校, 大抽獎先選自己,
真係唔好彩派到好差再扣返自己門

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-19+16:32+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-19 發表
在我所知聯繫位有一半以上係 band2生

引用:照咁睇,有聯繫小學的中學會因此而跌Band?

原帖由 happyty 於 16-07-19 發表
照咁睇,有聯繫小學的中學會因此而跌Band?例如呂中、沙官中和聖心是例子吧? ...
呂中應該無,因為有兩間呂小,要争先入到。所以聯繫位都係band1生食哂

‹ 上一主題|下一主題