用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇家長唔想仔女讀醫科?
樓主: sweetsweetmom
go

有冇家長唔想仔女讀醫科? [複製鏈接]

講真其實英國consultant 醫生人工唔係咁差,當然匯水低左現在差一些。之前check 其實有高級公務員人工

回覆:有冇家長唔想仔女讀醫科

在政府報告香港副顧問医生要等二十年多,當香港計18+入大學,成為專科要13年,再做顧問多20年,計約50歲。

回覆:有冇家長唔想仔女讀醫科

香港顧問医生平均有150000一個月,但英顧問=香港高級公務員,當警察主任平均5萬一個月。

回覆:samsam123321 的帖子

是否實習生,聯合國及大公司的實習生寫明冇薪金,冇車支,冇補水一樣大把人做啦!醫生問題主要是病人太多,医生太少,輪後時間太長,牀位不足,医生是人也要休息,常常on call 36 小時,医人也瘋狂

brother4 發表於 16-7-21 09:35
是否實習生,聯合國及大公司的實習生寫明冇薪金,冇車支,冇補水一樣大把人做啦!醫生問題主要是病人太多, ...
你資料係電視睇返黎。

brother4 發表於 16-7-21 09:22
香港顧問医生平均有150000一個月,但英顧問=香港高級公務員,當警察主任平均5萬一個月。

...
你資訊有點錯

brother4 發表於 16-7-21 09:35
是否實習生,聯合國及大公司的實習生寫明冇薪金,冇車支,冇補水一樣大把人做啦!醫生問題主要是病人太多, ...
有些神人耐力好強,非我地普通人能比。

是,你好叻

是,網上找的,高級是指什麼?如高級警員定主任定署長?

神人,好似去咗做無國界醫生,冇人工冇福利冇車資,是受人尊重,又想番唔收我錢冶我仁醫

我認為子女升上大學選擇科目, 父母在旁可給意見, 但最終選擇權應由他們決定.
‹ 上一主題|下一主題