用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點揀幼稚園?
go

點揀幼稚園? [複製鏈接]

附近區有成百幾間幼稚園,睇概覽間間差唔多,你地點樣揀?

2    0    0    0

我建議睇下自己的需要先, 如~   

1. 想讀 資助 定 私校
2. 想讀 傳統 定 國際學校
3. 有沒有朋友的小朋友讀過, 口碑好啖$?
4. 學校環境..  等等..

回覆 cookingellie 的帖子

口碑

從中學, 小學, 幼稚園倒轉計劃是最直接

1. 假設中學傳統官津英中, 小學要選有利派中學的區, 同了解小學過往的派中學成績, 幼稚園最好深小小, 傳統的私立, 如KV, LH, KM..打定基礎上小學不會慌.

2. 假設中學想留在小學的龍, 小學要選龍或半龍, 直資較多選擇, 幼稚園最好選注重技巧的私立如SC, LH..增加取機會.

3. 如果自己有晒宗教舊生分 (25分之類) , 小一已可多選擇, 就學卷便可. 最多外補語文數學.

財政負擔;
有無細佬妹跟尾.....

回覆 HaYi 的帖子

想請教報幼稚園d分點計?謝謝分享~

回覆 HaYi 的帖子

點先知道那間幼稚園是龍校?係咪多數私校幼稚園先可以直升K? 感謝分享~

angel128 發表於 16-9-16 16:11
回覆 HaYi 的帖子

點先知道那間幼稚園是龍校?係咪多數私校幼稚園先可以直升K? 感謝分享~ ...

沒有幼稚園是全龍, 因為幼稚園上小學學校再interview, 只是考到機會較大。Good Hope, 民生, 宣道, 也就是有幼稚園但不是百份百全直升。

回覆 chumiguan 的帖子

謝謝你回覆呀~因新手有些問題不太明,仲想請問見到有些媽媽講分數是從那裡計呢?net是什麼意思?非常感謝你分享~

angel128 發表於 16-9-17 01:17

謝謝你回覆呀~因新手有些問題不太明,仲想請問見到有些媽媽講分數是從那裡計呢?n ...

幼稚園無分計㗎。小學仲要津小派位先有。

angel128 發表於 16-9-17 01:17

謝謝你回覆呀~因新手有些問題不太明,仲想請問見到有些媽媽講分數是從那裡計呢?n ...

Net 即是"native English teacher", 即母語係英文的老師。

我都掙扎左好一段時間,最後揀愉快學習為優先考慮因素
‹ 上一主題|下一主題