用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學: 英美加澳,定歐洲好?
go

海外留學: 英美加澳,定歐洲好? [複製鏈接]

咁多國家可以選擇,想知各位家長選擇左邊度同點解?
我小朋友仲細, 但我想收集下資料, 睇下點樣舖路 (中學, 大學)

同時, 我知道歐洲 (e.g. 德國,法國) 比較冷門,
但因為學費關係, 如果有家長知道相關資料,請指教指教!
   1    0    0    0

引用:咁多國家可以選擇,想知各位家長選擇左邊度

原帖由 danani 於 16-07-14 發表
我小朋友仲細, 但我想收集下資料, 睇下點樣舖路 (中學,  ...
英國,因為有OEA,但除左OEA外,如澳洲、加拿大…等既學費都唔太便宜,而美國就擔心治安,所以都係選英國。總括有三點:有OEA、治安好、質素好!

引用:咁多國家可以選擇,想知各位家長選擇左邊度

原帖由 danani 於 16-07-14 發表
我小朋友仲細, 但我想收集下資料, 睇下點樣舖路 (中學,  ...
我只知德國、北歐既大學係免學費,但最好要學當地語言。

亮燈 發表於 16-7-15 07:15
英國,因為有OEA,但除左OEA外,如澳洲、加拿大…等既學費都唔太便宜,而美國就擔心治安,所以都係選英國。 ...
請問咩係OEA?
英國的話,如果入唔到名校,普通學校質素差嗎?

引用:Quote:亮燈+發表於+16-7-15+07:15+英國,因

原帖由 danani 於 16-07-15 發表
請問咩係OEA?
英國的話,如果入唔到名校,普通學校質素差嗎?
OEA係香港政府當年俾公務員既海外教育津貼,1997後既公務員已取消此福利,現每年有£74XX津貼。我兩子現讀緊好普通既中學,並唔係名校及貴族學校,我覺得都好好,最重要係搵一間適合孩子既學校。

引用:Quote:原帖由+danani+於+16-07-15+發表請問

原帖由 亮燈 於 16-07-15 發表
OEA係香港政府當年俾公務員既海外教育津貼,1997後既公務員已取消此福利,現每年有£74XX津貼。我兩子現讀 ...
可否告訴是哪所中學嗎?想作參考,謝謝!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-07-15+發表OEA係

原帖由 llmom 於 16-07-15 發表
可否告訴是哪所中學嗎?想作參考,謝謝!
兩個?

引用:Quote:原帖由+llmom+於+16-07-15+發表可否

兩個兒子? 只是一個讀中學

回覆:海外留學: 英美加澳,定歐洲好?

我兒將於9月往德國讀中學,但他的情況比較特別,未必對各位有參考的價值。

我兒13歲,錄取我兒是跳舞學校,所以他的學生簽證也是基於跳舞學校而發出。

根據跳舞學校的資料,他們所有的海外生都會先讀 special school with intensive German lessons, and some English, Maths & Geography lessons. 半年後考德文試,合格就可轉入普通學校同德國學生一齊上課,唔合格就讀多半年,未試過有學生一年都唔得。所以,在德國讀中學,德文要有一定程度。

學費:
讀書學費全免,學校也沒有說要交什麼註冊費或行政費。跳舞的學費則為每月Euro140。

寄宿:
我兒會在跳舞學校寄宿,住宿連膳食及洗衣每月Euro520。

學費及宿費每年都是只交10個月。

保險:
跳舞學校規定買指定的當地保險,價錢好像大約每月Euro50(我估因為跳舞學生受傷機會較高,亦有機會跟學校去其他國家交流,所以比較貴)。

學校每年三個長假期,包括聖誕、復活節及暑假,有的省份有時會有一星期的winter/summer holidays,這些假期學校會關閉,學生都要離開學校。

我暫時想到這些,其他的想到再補充。

llmom 發表於 16-7-15 18:35
兩個兒子? 只是一個讀中學
兩個都讀中學

bbdou 發表於 16-7-15 20:19
我兒將於9月往德國讀中學,但他的情況比較特別,未必對各位有參考的價值。

我兒13歲,錄取我兒是跳舞學校 ...
令公子好難得,可以搵到自己既興趣,發展所長,希望佢學有所成,前途無限!

bbdou 發表於 16-7-15 20:19

我兒13歲,錄取我兒是跳舞學校 ...
咦,請問你的小朋友是跳芭蕾舞嗎?Hamburg? John Cranko?

引用:Quote:bbdou+發表於+16-7-15+20:19+我兒將

令公子好難得,可以搵到自己既興趣,發展所長,希望佢學有所成,前途無限! ...
多謝你!承你貴言!

引用:Quote:bbdou+發表於+16-7-15+20:19+我兒將

原帖由 danani 於 16-07-15 發表
咦,請問你的小朋友是跳芭蕾舞嗎?Hamburg? John Cranko?
Yes, John Cranko Schule.

引用:我兒將於9月往德國讀中學,但他的情況比較

‹ 上一主題|下一主題