用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士和高級文憑分別
樓主: Crabtree
go

副學士和高級文憑分別 [複製鏈接]

回覆:副學士和高級文憑分別

但的確Social Sciences係吹水科,唔會畢唔到業係真,但唔會係搵工上有任何優勢。而且,呢科並非專業,無任何就業保障。理論上,人人都可取代你。畢業後同學間際遇可以差好遠,因為太多野你控制唔到。做AO又有、做MT又有、sales又有、轉行讀護士又有、係大學做職員仔又有。。。等等

反而類似既社工有無興趣,起碼可以考牌。

Social Sciences 其實主要有幾樣,我唔知你可以major乜:心理、政治與公共行政、社會行政、統計學。你查清楚。

社工系最主要讀社會行政既科目,主要讀福利制度、懲教制度。。。等等

你話個仔會hea住讀,這是很普遍的現象。

工程我認為數理要好好,有得操,但我唔係好了解。Social Sciences 的政治與公共行政和社會行政要看大量英文閱讀,寫好多essay,你要贏英文要好好,寫文組織要非常多例子,思維要緊密,無懈可擊先攞得高分,你要合格好易,但要贏人未必咁易,因為作文始終比計數無咁客觀,係咪?
心理學其實有點似DSE的Biology,你可能唔信咁古怪,你集中讀個腦運作既機制,要讀到好似Biology咁,咩reflex action呀,D chemical點影響你情緒呀咁,到後期就做實驗,咩叫control呀,點控制你想測試既variable,而同時點務求其它variable constant。佢感覺上想變成一個科學實驗,但我地其實又無乜可能做到科學實驗咁嚴緊,某程度幾吊詭。

Social Sciences可以訓練思維,令你吹水可能叻D。但其實你如果本身叻仔,吹水唔難,其它學科都做得到啦。所以唔好期望太高,你話你吹水叻,大把人叻過你。而且如果讀得唔叻,接唔到大學,又有乜意思。你見工得個吹字,又無大學學位,第一份工好難贏人。如果你以搵工為主,應該諗果科有無牌考、係咪專業,因為專業某程度就係護城河,有好多工你無果個牌就做唔到,對就業有保障,而且普遍工資高點。

所以方向可能公大,直接攞大學學位。或者專業科,即係可以考牌既科。

其實護士有無得諗?我唔知果D科駁唔駁到你做註冊護士定登記護士。如果有方法駁到去做註冊護士,我諗你都會幾滿意個出路,為錢就唔好介意男仔做護士,呢個諗法過時。做註冊護雖然頭幾年要輸班,又忙又辛苦,但起薪近三萬,做幾年就四五六萬,我有師兄做幾年就醫管局內部轉做跟進精神康復者個案,返正常office hour。坦白講,以你個仔成績黎講,如果有護士學科可以幫你駁到去做註冊護士(不是登記護士)其實錢途都滿意啦唔錯啦。最緊要護士人手仲係好緊張。值得研究下~

是否芵文課本,中文授課?

英文課本必然。授課睇教授,鬼佬就英文,楊森就中文,但偏向想用英文。其實上堂係最唔重要讀呢科,係靠自己大量閱讀,和通常用英語小組討論。我果時好少上lecture,因為佢都係講番你閱讀既文章,但如未你唔聽話無讀,上lecture你起碼知個框框,tutorial計attendance一定要上,初時都好唔慣,無準備好容易比人拆穿。

讀大學好少有明確既考試範圍,你要靠問師兄同學攞past paper了解佢大概考乜,比較難準備,無人會迫你讀,讀既方法以自學為主,lecture tutorial無責任要你明,而且亦唔會cover所有野。所以,自律好緊要。如果你諗住讀Social Sciences搏上大學要好認真好比心機,因為範圍勁闊(例子要大量自己準備去贏人,作文以例子為必殺技),作文次欸要贏人唔容易。但如果純粹想畢業,就可以讀得超輕鬆。。。

其實如果係寫essay,(政治與公共行政、社會行政),模式有點似以前高考中文科既文化題目卷,只不過佢範圍去左政治制度、政策製訂方法、福利制度、懲教制度。。。等,要求你多好多倍例子,例子質素高好多,要中point好多,文章組織邏輯要緊密好多,唔似你以前答高考一條問題三個point,每個point比一兩個例子「大」個評卷員就攞A。你要讀得好就係咁,當然如果你水平仲係高考咁都會合格,但唔會最top囉,無乜機會上到大學。

理科生報什麼好?除人力及social 外,還有。。什麼好選擇?

我純講出路,我認為最有就業保障係專業科,有牌有專業資格考的,例如:醫科、牙醫、法律、護士、工程、會計。(我的喜好由頭先尾)

kutinshu    發表於 16-7-19 17:45

咩叫大學要求高過高考essay好多,我舉個例。以前我高考口試問「你認為香港教育根本問題是。。。」

我當然答香港最根本問題係唔夠多元化,例子有二:第一,前北大校長蔡元𦹷醫生講過教育包括九項多元智能。撫心自問,我地香港最主要得文理商,其它多元智能相對極為不足,例如音樂、體育和藝術。。。等等。第二,唔夠多元化壞處係乜?唔同學生有唔同潛能,唔夠多元化不單發揮唔到學生既所有潛能,亦是對社會一種極大損失。另外,我地永遠唔知未來香港需要哪項人才,太過單一會令我地冒住好大風險。例子如最近美國在阿富汗進行維和行動,佢地需要大量懂得當地語言既專才協助,幸好美國教育多元化,能招募足夠的專才,維護美國部隊安全。撫心自問,相對美國或其它國家,香港有無咁既能力應對未知的未來,有沒有好好準備?

呢篇文係高考程度可以攞A,因為你入面既例子可能評分員都唔識,而且佢唔可以向你發問,你講徥出個term,發大幾句講徥通就搞掂。但係大學程度,呢篇文一派胡言。第一,名人說的話不可信,我地自視一門科學,有無統計資料或研究証明人有九種智能?証明九種智能同樣重要?發生類似美國的問題可能性有幾高?用資源防備咁低既可能性值得嗎?社會資源有限,點樣分配對整體社會福祉最有effective and efficient?點解?証據?研究?統計資料?。。。等等。大學唔要你想當然。我地現實生活好多想當然既事,佢都要你有証據証明。所以,要求高好多,唔係動聽就得。唔可以令評卷員越睇越多問號。

所以咁既技能可能對你以一個新既觀點去看世界,更了解因果,點解社會咁運作,有全新既體會。呢D會令你對所有野首先問點解?會懷疑、無証據你唔會信到十足,無咁易比人呃,挑戰權威。可能對你人生思考有幫助,但唔會對你搵錢有幫助。

佢要求你每一個推論每一個結論都要有証據証明(証據主要指研究、統計資料,由咩機構做?用咩方法做?可信嗎?個研究結果係咪同你寫既野指同一樣野,唔係偷換概念?),好似一條鏈咁。只要你其中某一部份講野無証據支持,無論個推論幾合情合理,邏輯上幾咁顯而易見,都等於bull shit,成條鏈斷左,講乜都唔convincing,因為一環扣一環,你條鏈中間斷左唔會高分。

所以有時你見大家用咁多源做研究去証明「阿媽係女人」,行外人會覺得好可笑,但行內人會體諒,雖然無驚天動地既發現,但有助大家每個環都有証據支持。

但諗深一層,其實就算「阿媽係女人」既研究都有佢既價值,因為社會常常有不懷好音中或無知既人講一D動聽但完全bull shit既野,想當然好似係啱,但認真分析會知係錯、或一部錯、或有D情形下係錯,甚至最差的擺明「語言偽術」。

所以對你邏輯思維要求高。咩叫因果闗係?咩叫相關系數高?咩叫必要條件?充份條件?有利條件?
係咪越睇越覺得無用呢?所以Social Sciences唔會對你找工作有優勢。

想問一個問題.不只是Social Sciences,所有學科,8大副學士及IVE 高級文憑.是同樣升學率或認受性或搵工?

我打咁多係想你個仔認真反思自己想要乜?為錢定為興趣?我希望等佢有個深入了解究竟值唔值得用幾年時間去追尋呢樣野?最重要,了解過後,自己認為思考分析後,對自己做的決定無怨無悔。
我偶然都會後悔無入專業科,因為專業科的確係比較低風險地有個中回報。但我都無悔,因為往往好得意,你以為對搵錢無直接幫助既思考方法,唔同人用有唔同效果。可能對你投資有用呢?有一些地方有相似地方:大膽假設、小心求証、分清咩因素係重要、乜消息無用、市場走勢不配合反思邊個推論出錯再決定堅持還是另外部署。。。等等。有咁既思考模式當然唔會令你次次中,但投資只要每次決定哪怕好一點點,最後表現可以差好遠。投機大師索老就係修哲學出身。我意思唔係講Social Sciences有助炒股,絕非這個意思,統計學角度亦不成立。我意思係教育有時很看一個人價值觀和取向。以promising money return,緊係專業科好啦。但人生唔係只講錢,睇你係乜人?乜價值觀?我作為旁人,鼓勵你投入專業科緊係最穩陣。但人生係你個仔,最重要決定後無怨無悔。

‹ 上一主題|下一主題