用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔repeat 再repeat F.1,是否應轉校?會有學校收嗎? ...
樓主: sammili
go

阿仔repeat 再repeat F.1,是否應轉校?會有學校收嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dativebond+於+16-07-15+發表

原帖由 zngo 於 16-07-15 發表
好認同所有提醒,我阿仔在b2中學中二留班再留班,我當時真的心痛到一片空白,眼淚不繼停留在眼裏,沒有辦法 ...
你的感受和回應係我的鼓勵!
但我想請教, 當年你囝囝repeat 再repeat 的真正原因找倒嗎?我仔repeat F1, 重讀ㄧ年好順利, 但到F2 1st term exam result 又有危機, 佢自己比F1 更努力, 我也眼見當年10:00 pm 上床, 今次2:00 am 先上床, 心中暗喜, 可惜又失望!
找不出問題, 真難改變!

引用:回覆+zngo+的帖子 我都好困擾,阿仔在Band

原帖由 lai_123 於 16-07-15 發表
回覆 zngo 的帖子

我都好困擾,阿仔在Band 1B男校中二,學校要佢留班,三條路:
你現在囝囝的程況如何?

引用:溝通 +

原帖由 brother4 於 17-01-26 發表
溝通
有時家長肯放手, 放棄banding. 但小朋友对學校那份莫明的情義結, 令我無言以对! 他不介意repeat. 但我真係接受唔倒, 佢學真有ㄧ個23 歲的中六生, 死未! 仔的執著我硬碰, ㄧ定兩敗, 佢也唔肯去新校interview.
讀英中band 1, 轉band 2 尾大多已是中中, 他又能適應嗎?!

TTJTMaMa 發表於 17-2-11 12:51
但我想請教, 當年你囝囝repeat 再repeat 的真正原因找倒嗎?我仔repeat F1, 重 ...
學校好深,程度唔適合佢嗎?定係英中,英文能力不足以應付上堂?

係搵到方法解決之前,試下私補,針對弱項,單對單,私補老師可能會發現問題所在。

引用:Quote:TTJTMaMa+發表於+17-2-11+12:51+你的

原帖由 October. 於 17-02-11 發表
學校好深,程度唔適合佢嗎?定係英中,英文能力不足以應付上堂?

係搵到方法解決之前,試下私補,針對弱項 ...
阿仔係原校順利升上中學, band 1 英中, 係學習能力不足, 已有單对單私補, 去到派結果我就捱驚受怕, 我提出轉校, 佢唔接受, 仲有mud 嘢方法呢?

TTJTMaMa 發表於 17-2-11 13:06
有時家長肯放手, 放棄banding. 但小朋友对學校那份莫明的情義結, 令我無言以对! 他不介意repeat. 但我真 ...
你校好仁慈可留到23歲,好多band 1留兩年巳迫你走,尤其是足16歲叫你轉中專(VTC)

回覆 TTJTMaMa 的帖子

在原校重讀,今年因重讀成績可接受,展望下年升上中三時見真章,到時才可以評論是否如校方所言,佢嘅留班是幫他打好基礎,預備選科。

TTJTMaMa 發表於 17-2-11 13:44
阿仔係原校順利升上中學, band 1 英中, 係學習能力不足, 已有單对單私補, 去到派結果我就捱驚受怕, 我 ...
妳仔學校生活應該唔錯,所以唔肯轉校,佢都唔介意REPEAT,點解唔俾多次機會佢呢?有時學習能力都會隨住年齡增長而提高,留多1,2次班未必壞事。

再講,轉咗校都唔一定讀得好。

引用:Quote:TTJTMaMa+發表於+17-2-11+13:06+有時

原帖由 RoseRose1980 於 17-02-11 發表
你校好仁慈可留到23歲,好多band 1留兩年巳迫你走,尤其是足16歲叫你轉中專(VTC) ...
聽落好似好仁慈, 其實真係浪費青春!

引用:Quote:TTJTMaMa+發表於+17-2-11+13:44+阿仔

原帖由 October. 於 17-02-11 發表
妳仔學校生活應該唔錯,所以唔肯轉校,佢都唔介意REPEAT,點解唔俾多次機會佢呢?有時學習能力都會隨住年齡 ...
這正是我的困擾, 我对去留的取捨感無奈。 轉校阿仔同我鬥, 再Hea我仲惨, 越轉越衰。

我個中一好hea 差d留班,中二勤力多d, 考試要求自修室溫書,考到前一半入了精英班,今年中三,平日已經hea ,考試前一天才溫書 有hea,就派成績表,真擔心中。

TTJTMaMa 發表於 17-2-11 12:51
但我想請教, 當年你囝囝repeat 再repeat 的真正原因找倒嗎?我仔repeat F1, 重 ...

當年阿仔因為搵唔到點解要讀書的動力同未知搵食難,因為懶惰仲去網巴繼而同我關係超來超差,關係一差其實所有事情都不能做好!

TTJTMaMa 發表於 17-2-11 13:06
有時家長肯放手, 放棄banding. 但小朋友对學校那份莫明的情義結, 令我無言以对! 他不介意repeat. 但我真 ...

你阿仔咁喜歡現在的學校,點解要轉?我唔會將自己感受放第一位!

zngo 發表於 17-2-15 09:15
你阿仔咁喜歡現在的學校,點解要轉?我唔會將自己感受放第一位!

各位家長:我大仔的情況當年相當差的,所以我當年已經不在放眼於學業成績上,我只希望他不要學壞了,希望他是一個好人,不轉校是因為我認真覺得自己個仔生性良善,而讀緊的b2中文學校也很多,轉走一定是比現在差的學校,而且在這樣的背景下轉走,對他來說是很容易放棄自己的,所以我相信只要家校合作,放下父母的感受,只付出愛與關懷與支持,他定必會是一個好人!當時他説想去青少年中心學街舞,我們支持他,好多人話我,書都讀成咁仲跳街舞咪仲衰,讀好D書先啦!但我認為讀書不是最重要,讀到當然最好,但他既然讀不到我又何必迫佢,我只想要兒子健康成長能夠成為一個好人,不要對社會造成傷害!所以我放開了面對親朋的眼光,只放眼在自己的子女及家庭關係上,經過最少半年時間,阿仔先至慢慢體會到父母的愛!加上其間我是一直有私底下找學校社工及班主任了解阿仔在校的情況,我相信學校做了很多思想工作的,所以先令阿仔不知不覺間慢慢回頭了!

zngo 發表於 17-2-15 09:35
各位家長:我大仔的情況當年相當差的,所以我當年已經不在放眼於學業成績上,我只希望他不要學壞了,希望 ...

大家一起加油!(emoji)(emoji)(emoji)

zngo 發表於 17-2-15 09:15

其實我同阿仔的關係好好! 想轉校最大理由係學校对成績好有要求, 與其錯配不如轉B2校。  學校今年好多对內对外的活動, 阿仔都出心出力, 得到ㄧ班年幼的老師評價為找倒自己的長處, 發揮自己的潛能。  但可惜今次期考又大跌, 同班主任溝通後, 卻得來ㄧ句, 做嘢Hea. 無心讀書, 貪玩.... 我ㄧ火氣發洩在阿仔身上, 因為班主任的ㄧ句, 再加上成績表的分數, 真令我擔心! 校長是個只看成績的人, F1 repeat 我同他交手, 以令我失眠了個多月, 都係逃不過repeat 的命運! 所以好擔心今年又逢二進ㄧ!
阿仔好enjoy 為學校工作的事務, 他取得成功感和優越感,學校也有出奬狀以表謝意, 但他卻未能掌握温習時間的管理, 雖然我不斷提點, 但日日放學留校, 有多次甚至要出席Event 到10:00pm後先回家. 我只可忍! 他似乎是在做正經的事! 但學校对學生成績那份要求, 我真的無奈!

TTJTMaMa 發表於 17-2-11 23:34
聽落好似好仁慈, 其實真係浪費青春!
如果你間係直资,留到23歲真係洗唔少錢

RoseRose1980 發表於 17-2-15 11:56
如果你間係直资,留到23歲真係洗唔少錢

TTJTMaMa 發表於 17-2-15 11:00
其實我同阿仔的關係好好! 想轉校最大理由係學校对成績好有要求, 與其錯配不如轉B2校。  學校今年好多对內 ...

你仔班主任都唔理父母感受,不過你仔情況都幾似我二仔情況,我二仔讀中一,b1頭學校,以前因爲唔使點點溫書都可以很好成績,所以我們有佢絕大部分時間放於運動上,但佢懶到飛起,自以為是,叫極都唔肯溫書,仲掛住打機,我只要求佢全部合格,到考試派卷真的全部7x6x只有一科8x,我當時仲以為好好,所以大家都好開心,點知攞成績表考全級100外(只有128人),佢當場落淚,我只即刻撘住佢膊頭講,嘩!原來平均分67分係要考包尾㗎,咁你要改過溫多D書喇!返到屋企叫佢諗下要點做,我話佢知雖然分數我都好滿意,但原來呢個分係會令你中三冇得自己選擇讀咩科目,到時就會人地揀完有咩科有位你就要讀呢D,例如音樂、視覺藝術、普通話呢D囉!佢聽完好大反應話唔要讀呢D,叫我地對佢唔好放手住,想我地同佢問下書之類,我叫佢寫齊手冊先啦,但到而家都未見到有好大改善,不過就有寫返手冊,都叫有進步啦!真係每個人遇到情況都唔一樣,際遇同性格都好大影響,唔同性格唔同目標唔同喜好都要用不同方式應對,做家長真的絕對不容易!但我發覺佢地超有壓力就超是力不從心!所以我都係只是不斷提醒佢地面對嘅後果,一切都要輩佢自己!我唔可以對佢將來緊張過佢自己,只有自己緊張才能有進步!但做家長又點可能講咁輕鬆至得㗎

zngo 發表於 17-2-15 13:44
你仔班主任都唔理父母感受,不過你仔情況都幾似我二仔情況,我二仔讀中一,b1頭學校,以前因爲唔使點點溫 ...

小學整整6年, 我陪太子温習check 功課, 所以ㄧ切順利升原校。 上到中ㄧ功課不是第二日交又衰了, ㄧ係忘記做, ㄧ係忘記帶, 都係扣分。 Quiz and UT 仲ok. Exam ㄧ堆就死了。 F1 1st term 未知点玩, Final exam average 後也0.5 分也failed 而 repeat.  

我明白讀書係ㄧ生的ㄧ部份, 但每次都擔驚受怕好辛苦, 無奈他对學校那份情義結也難理解!
‹ 上一主題|下一主題