用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 出機票
go

出機票

機票已hold,至8月頭,想問大家會等到
1) 學校出咗正式收生信  or
2) 簽證出咗
才會出機票?  

基本上99%機會學校會收,只是要時間process。

雖然機票hold咗,但係agent話票價要等真係出票嗰日先至確定,(即價錢有機會有變)

另想問大家,其實機票hold 咗係咪理論上價錢應該唔變? 申請學生簽證,有冇咩原因會唔批?

引用:+本帖最後由+dawnhu+於+16-7-14+13:12+編輯

原帖由 dawnhu 於 16-07-14 發表

我就買晒機票,先收到CAS,依家等緊簽證批出,理論上係好冒險,但如果等到簽證批左至買機票,應該會好貴,惟有趁特價時買左先!

引用:+本帖最後由+dawnhu+於+16-7-14+13:12+編輯

HOLD左機票唔代表價錢唔變,除非你當日俾錢。簽證唔批係唔需要理由,每個國家都有呢個權力。(香港除外)

簽證批or 唔批, 都要等15天????
唔批的機會高嗎? 正當良民, 無攪政治, 無犯法, 財政達到要求, 會批嗎?
有無人有不獲批簽證的經驗?

UKL 發表於 16-7-14 14:43
唔批的機會高嗎? 正當良民, 無攪政治, 無犯法, 財政達到要求, 會批嗎?
有無 ...
有無人有不獲批簽證的經驗? <<<<  正正我都想知。

我只聽過agent 話銀行存款啲錢要活期,如果係定期係唔計。   咁唔計就有機會唔批

回覆:出機票

我 是 6月先申請學校,到6月30日先比 留位費(即是第一個term學費) , 而學校7月7日出了CAS ,昨日已去 照肺,簽證表 已填交了比Agent 睇緊, 等埋 照肺 出報告我先預約簽證。 機票 已Hold ,7月26日要出票,價錢應該唔會點變。

引用:簽證批or+唔批,+都要等15天????唔批的機會

原帖由 UKL 於 16-07-14 發表
有無 ...
當然唔會隨便唔批啦!除非佢地對申請者有懷疑!

謝謝回答

引用:Quote:UKL+發表於+16-7-14+14:43+簽證批or+

有無人有不獲批簽證的經驗?
聽過朋友5批,原因係英國學校的關係,可能那所學校本身有d危險掛,但5関香港的事,所以朋友要另再找學校

引用:Quote:原帖由+dawnhu+於+16-07-14+發表有無

原帖由 Umi 於 16-07-15 發表
聽過朋友5批,原因係英國學校的關係,可能那所學校本身有d危險掛,但5関香港的事,所以朋友要另 ...
「危險」打錯! 可能係財政危機