用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協和書院交流區
樓主: pooh88
go

協和書院交流區   [複製鏈接]

新年快樂,祝各位學生步步高陞,向理想前進,DSE 順利進行,師兄師姐們加油,考入心儀學科和學院

有無人報喜??

小女今年中一,多多指教

歡迎加油協和, 返了適應班嗎?   好好享受這兒學習生活, 有什麼想知, 可以問

CMMANDY 發表於 22-8-20 19:48
歡迎加油協和, 返了適應班嗎?   好好享受這兒學習生活, 有什麼想知, 可以問 ...

你好,你小朋友既書多數放locker定帶哂回家?
初中測考不合格既情況係咪幾易?有無話平均幾分左右?
另外,知唔知大部分學生多數中幾開始需要補習?定去到中幾就最好要補?

回覆 mesupermom 的帖子

locker 其實也是自己習慣性, 如果有功課或測驗默書, 他們應自行決定, 是否帶書回家的, 成長耍經歷, 吾洗擔心,關於測考分數, 真吾洗擔心, 回望, 其實有點像小學,一,二, 三年班, 妳也吾洗要求他們達到某水平, 反而鼓勵他們, 愉快地融入學校生活, 聆聽他們在學校認識同學等等, 我覺得是非常有趣的過程, 只要相信他們, 成長和分享就足夠了

CMMANDY 發表於 22-9-4 21:09

都係既,我問得太細 中一一定係適應期,佢都幾開心!只係學習上,唔見佢會備課,唔覺得平日會溫書,所以想知道大概幾時佢地先會備課或教完就溫?呢方面老師會唔會提佢地?定大部分學生都係考試前先溫書?

我仔係, 測考才溫書, 老實說, 有溫已經好好, 但我相信他, 什麼時候可以hea, 什麼時候要發力, 由他自己主導, 成長要經歷, 無一條路無風雨無障礙, 如果能夠適應一切, 就可以面對難以預料的明天, 備課, 有梗係極好, 但現代, 看少d 電話已經不容易, 放鬆些, 中學是小社會, 學習重要, 不過社交和找自己興趣, 建立良好人際關係, 守規則, 明辨是非更重要, 初中真是輕鬆渡過, 好好享受協和這家庭

medicine    發表於 22-11-7 21:51

CMMANDY 發表於 22-9-5 22:49

謝謝你解答,聽完無咁緊張,我都相信無揀錯學校,係時候要放手比佢地整理安排自己了!
希望你小朋友能輕鬆應付Dse,加油!

謝謝, 備戰DSE , 真的要好好加油, 囝囝說, 大部分課程教完, 差不多到操卷部分, 出外補習係有的, 重點放在中英數

CMMANDY 發表於 22-9-6 12:55

原來已經教完喇,都好快喎,補習係咪多數出外區補呢?

行到自己位置, 自然有補習天王, 中英數......

以前遵x, 現在就凝x , , 隨遇而安, 孩子要自願, 自動自覺, 坐言起行才成

CMMANDY 發表於 22-9-9 22:36

順其自然,升中後同小學係有不同,大家都要適應,我都要學習唔好已家就太緊張學業

CMMANDY    發表於 22-9-12 00:06

CMMANDY 發表於 22-9-9 22:36

幫同學仔問, 如果1C成績入, 讀得上嗎? 課程深嗎?

bananaGi 發表於 22-9-26 12:35
幫同學仔問, 如果1C成績入, 讀得上嗎? 課程深嗎?

最重要都要看孩子的毅力, 有沒有上進心一小學的1 C, 升中可能吾同哂

深吾深, 升中一, 除中文中史, 全英文課本, 大部分英語授課, 絕對要適應

回覆 CMMANDY 的帖子

加油
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

受到警告

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

咁多位用家你哋好,想請教一下。
因為老師今日建議仔仔嘗試跨區協和,但已經miss晒啲簡介會。
我仔對stem同設計有濃厚興趣,之前睇一啲學校有介紹設備有3D Printer, laser cut, 等等,視藝又有陶藝。想請問一下,協和有呢方面嘅配套嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊