用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 人生VS籃球比賽;DSE VS三分球比賽
go

人生VS籃球比賽;DSE VS三分球比賽 [複製鏈接]

我成日討論時都發現大家對小朋友教育失焦,因為大家對小朋友需要培養的元素有分岐,所以我作以下比喻,讓大家能理解我的看法。 假如人生和籃球比賽相似,你要成功需要好多元素:包括學習能力、性格、態度、創意、抗逆能力、膽量、衡量風險、人際關係、親和力。。。等等;而打籃球比賽亦需要很多不同的能力:體能、攔截、射球、突破、防守、意志。。。等等。 簡單而言,小朋友教育應當很全面,不只側重一兩方面,讀書唔係大晒,有很多元素對其人生更重要,例如性格和態度。 DSE作為一個評核幾萬人基礎能力的機制,佢評核既都係政府認為最基本既野,例如語文能力、分析組織能力和掌握基礎知識能力,而呢D野要盡量客觀公平,所以一D更高層次而且更重要既野佢唔會考到,例如解難能力、抗逆能力、創意。。。等,因為呢D野有主觀成份,好難量度。 如果人生比喻為籃球比賽,咁DSE也可比喻為三分球比賽。 你要玩贏呢個遊戲其實只要練好三分球就得(即係語文能力、分析組織能力、掌握知識能力),其它野唔係唔重要,果D野對人生好重要,但對贏呢個遊戲唔重要。 等於一個籃球員佢平時緊係乜都要練,但如果佢知道黎緊要參加一個好重要的三分球比賽,佢事前一定要先搞掂練射三分球呢樣基本野先啦,行有餘力,咪繼續練其它野囉。

0    0    0    0

回覆:人生VS籃球比賽;DSE VS三分球比賽

所以有時我見有人話要贏呢個遊戲唔駛操咁多,我會好震驚。你等於話要贏個三分球比賽唔駛射咁多波。。。

又或者如果DSE係花式入樽賽,Stephen Curry唔會贏到,但咁就代表佢係人生呢個旅程實唔掂咩?事實當然唔係啦。所以有時如果你有洞察力,知道個仔好難係呢個遊戲贏,更加要培養佢其它野,有一兩野叻其實已夠佢係呢個社會生存,唔需要將DSE放到咁大。等於Stephen贏唔到花式入樽賽,亦唔會令佢得唔到應有成就,因為佢有其它野叻,做到頂尖嘛。

所以DSE叻唔需要自滿,你只係呢某一方面叻,唔保証你會成功。DSE差又唔需要自悲,你如果有其它野叻一樣可以成功。DSE極其量只係一個平靚正既方法去將人分類,所以你見一份工學歷重要,係因為資訊不對稱,你除左學歷,無野可以說服人。但第一份工後,你有其它更重要既特質可以展示比老闆睇。問心,除左畢業後幾年,之後再有無人理你考試幾多分?就係咁簡單。

DSE有幾多學生唔需要考?將DSE比喻為三分賽?大部份學生都要經歷既,唔係應該同常規賽對比?過到關上大學係季後賽?

三分賽唔係必然參加,三分唔得咪玩入樽係冇錯,當課外活動咁睇囉

努力練習當然係成功必需,問題係唔同階段有唔同努力既地方,初小操卷為乜?等於你講既三分,初學走去練三分?練好帶波傳波先啦,有幾多人會話預備DSE唔需要操練
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+16-7-14+12:59+編輯

原帖由 MASAYA 於 16-07-14 發表

DSE有幾多學生唔需要考?將DSE比喻為三分賽?大部份學生都要 ...
我試下用一個令你容易接受既方法講你知我的諗法,因為我感到你對我有一點誤解,當然我唔知我呢個感受係真實定我諗多左。

你對我的抨擊是「越早操卷越好」。我的做法唔係咁極端,我明白小孩子的認知能力會隨時間而增加,太早比佢學深既野反而打擊自信,拔苗助長反而令佢討厭學習。這點我絕對認同。

從我成長經歷,我認為小學和初中的課程實在太簡單,咁我能夠理解,因為課程係為大眾而設,佢唔係純設計比尖子,所以程度唔可以太深。如果你自己經歷過高考或者你真心有認真了解過,你唔一定事事都跟學校schedule。以前高考得一年半度比你準備,但你學既野係多過會考幾多,我可以話個範圍和難度高兩三倍都唔止,咁佢先能夠係會考A中,分到高考既A至C。呢個係統計學上成立,從前會考A既學生人數就和高考A至C人數相若。

我就係經歷過高考,我先會回想「如果我細個咁做,有人說服到我多點時間練習,成績應該好好多。」我因此係果一年半,因為時間是有限的,我只係操自己鍾意既科目,咁的確有操練的科目起碼高過無操練的科目一兩個grade。呢個係我親身經歷,無話啱定錯,但令我深信有時間去的做練習的重要性。

番黎你對我的抨擊話「初小就操卷」。第一,其實我係話小學初中就講多點高考既key concept比佢知,無叫操卷。最理想當然如果佢中四至中五就學晒DSE的內容最好,因為佢仲有一年時間操卷,而呢個時間我諗有經歷過高考的人都會認同係合理的。

我以前中六有個同學自學Pure Maths,一早識晒,駛鬼等老師教。佢日日連小息去操卷,咁咪攞A囉,最後做醫生。我以前都會取笑佢,駛唔駛咁痴線,學校都未教。而家回望,他的選擇是合理的,亦能達到佢自己做醫生的目標。

當然,我提出的方法有人受有人唔受,好正常。呢個只係個人分享,我無義務要說服你,而且我都會謹記路唔係得一條,我一定唔會乜都啱。人生係要選擇。

另外,極端咁講,呢個世界真係唔係得DSE一條路,雖然事實上大部份人都會參與。但好似我咁講,呢個世界除了DSE,仲有IB、GCE、外國升學、唔讀大學創業或工作、以運動或其它卓越成績入大學、唔讀大學做工作做到卓越(例如酒店大廚)。每個人叻既地方唔一樣,做家長要hope for the best, prepare for the worst,提醒小朋友路真係有好多條,點解大部份人選擇DSE,原因可能只係因為制度個設計係咁、個個都咁揀、入大學讀專業科會令你有一條比較低風險但有中回報的工作。。。等

我真係好想睇下樓主分享一下做十五個月孩子家長嘅喜悅。
咁得閒,小朋友好易揍,應該多啲陪下佢,小朋友大得好快

而家興“何不食肉糜咩?”,可能係,除非唔係

其實而家湊佢真係好搞鬼,亦都好得閒,因為我其實有排都未駛煩佢教育問題,佢暫時認知能力未到,哈哈!

我老婆都話我無聊,你都無著數花咁多時間打字把鬼。認同你既人一早做左,唔認同既人只更鞏固佢本身諗法。我明,睇過「人性的弱點」呢本書都會明,人的觀念很難改變。我承認我好多缺點,尤其鍾意發表偉論鍾意說服人,可能現實工作生活未做到頂尖,我其實深深體會咩叫知易行難。不過,自己做唔到其實又唔代表你講既野係錯。大家做家長盡力做囉,始終小朋友教育要好多方面配合:家長、小朋友、學校等等人。最緊要盡左力,問心無愧,無怨無悔。

你串我「何不食肉糜」其實真係無所謂,可能你的含意係話「你個仔得15個月大,你有乜資格教人做家長?你都未試過。呢D叫紙上談兵!」你是對的。不過,呢個世界好多野唔駛一定親身做過先識,果D叫常識和人生經驗。你啱聽就聽,玩暗串好型?我都無串過你。

既然大部份人都被迫要玩呢個遊戲,點解唔試下諗人地講既野係咪真係對你玩贏個遊戲有幫助?你記住,我而家無搵你著數,亦唔係補習老師,我呢番分享都係我真心諗法,而我深信其實跟唔足呢個做法都唔會令個小朋友成績太差。Aim high fly high嘛。你玩得遊戲(無論自願定被迫)緊係想贏,重要係個方法你認真思索work唔work,覺得有可能work咪賮力做囉,當然前提係要誘發小朋友學習的成功感,願意配合。就算最後個小朋友考唔到頂尖,我相信都唔會差得太離譜。

如果你覺得講野離地,有可能我和你背景唔同。講真,如果你自己係經歷過會考高考,入讀本地大學,撫心自問,係咪真係咁難?我講既野係咪唔合理?如果你自己都無經歷過,你覺得我自吹自擂,傷害到你自尊心,我願意道歉,我無意冒犯任何人。可能我誤解左,我以為黎得教育群組既家長都會好想了解前人經驗。我的方法一定唔係唯一一條,要想達到入大學目標其實好多方法。

其中一條好易,「成功靠父幹」,送去外國囉公大囉,實入到架嘛~不過如果一早諗住行呢條路既人根本就無視DSE。所以唔係我討論對象。

仲有一樣野大家一見到就起晒干,就係「操卷」。我想講多點。高考攞A至C既人絕大部份都係會考攞A攞B既人,高考既非語文科絕少出現升grade既現象(除非你突然覺悟或突然發奮好多),大部份人都會保持同級至降兩級。其實高考攞A至C既成績無大家想差咁遠,好可能只係總分差十零分,可以話攞C或以上都係叻仔,大致掌握該科的知識。咁個分野係乜?我經驗就係有無put one more step,有無操past paper。我舉例,譬如有一條Long Question,佔成20分,大家都識答,有操past paper攞足20分,但無操既往往可能攞得一半,因為有另外一半可能唔係咁緊要,但改卷守則要呀嘛。我只係覺得唔抵,大家付出時間一樣,都係用十幾年去準備,大家掌握該科知識能力唔差得好遠,但忽略了操卷就令你得唔到你應有的績。你唔覺得好唔抵咩?

對自己有信心,又何必介意其他人寸或呎呢?
心中有花,自然容易見到花

哈哈。其實你講野既模式都幾有趣~我都學到野!

對自己有信心,又何必介意其他人寸或呎呢?
心中有花,自然容易見到花
公開討論,好難唔(遇)到我呢類水平普通嘅花生友,煩到你,唔好意思,好在你又睇得開

網上討論其實有好處,大家都比到最真心諗法,唔需要討好任何人,亦唔怕招惹任何人,所有野以真為先。
不過,壞處好多時道理好難一五一十咁講清楚。
不過唔緊要,最緊要係真。
不過我真心鍾意你呢種講野方式,好搞鬼

回覆 ABC-DAD 的帖子

呢個世界有計劃係好的, 不過實踐又係另外一回事! 更何況個計劃本身 .......

ABC-DAD  計劃?  發表於 16-7-14 17:06
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我明我明。計劃可能唔落地,所以咪上黎諗住拋磚引玉囉。我點估到大家一見「贏在乜乜乜」就起干啫,諗住噱頭咋嘛。
你有經驗。醒一兩招比細佬分享下啦~

‹ 上一主題|下一主題