用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
樓主: babamamawa
go

真心請教12網派到心儀學校家長 [複製鏈接]

請教大家, 有樣野唔明, 如假設乙一放一線小學(唔入), 乙二,三,四又無咩學校好放, 假設抽獎number 好後, 最終去左寶校, 係甘既情況下, 放磅後策略如何好?
謝謝大家比意見

醒目開學勳章 王國長老

引用:請教大家,+有樣野唔明,+如假設乙一放一線小

原帖由 wingwing888 於 16-08-25 發表
請教大家, 有樣野唔明, 如假設乙一放一線小學(唔入), 乙二,三,四又無咩學校好放, 假設抽獎number 好後, 最 ...
都派左,塵埃落定。調整心態,同時努力叩門喇

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-08-23+發表今時

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-23 發表
太搏,唔中又後悔,唔搏,中左又後悔。邊有咁事事如意架.....

wingwing888 發表於 16-8-25 03:01
請教大家, 有樣野唔明, 如假設乙一放一線小學(唔入), 乙二,三,四又無咩學校好放, 假設抽獎number 好後, 最 ...
其實你說 "乙二,三,四又無咩學校好放",呢個觀念要修正一下。

實際上,你可多了解一下各校,12網的1線尾/2線頭小學,仍然是很好的學校,而且學校發展不俗,配套已追貼所謂一線校 。(相對地,12網的2線頭小學可能超越了某些區一線校的水平)

切勿有"非xx不讀"的心態,很多時不單止是錢的問題,人係有機緣際遇架。努力之中又要帶點隨意,才會輕鬆寫意。

dereklg 發表於 16-8-25 11:51
其實你說 "乙二,三,四又無咩學校好放",呢個觀念要修正一下。

實際上,你可多了解一下各校,12網的1線尾/2 ...
我諗你唔多明佢既意思, 我認為佢係話:

既然大熱一線只可放乙一, 咁乙二/三/四個D都只能放二線, 甚至更遜一級既.....

至於你講呢句"12網的2線頭小學可能超越了某些區一線校的水平", 請問邊D係你講既12網二線學校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-25 16:27
我諗你唔多明佢既意思, 我認為佢係話:

既然大熱一線只可放乙一, 咁乙二/三/四個D都只能放二線, 甚至更遜一 ...

自己意會啦,就係果幾間囉

醒目開學勳章

回覆 kwokbobo 的帖子

因為朋友既囡係乙一填SP, 但抽唔到! 所以咪知乙一都收唔哂囉!  

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-22+發表若係

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-22 發表
寶小無試過乙一唔入。否則我點會咁刺激教我妹擺乙二
其實寶血好唔好?!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-08-22+

原帖由 TataNg 於 16-08-27 發表
其實寶血好唔好?!
寶血好多家長唔甘心將佢放乙一,但放乙二已經唔保險,今年我有朋友放乙二結果派咗去乙五佛教嗰間。寶血升Band 1中學%一啲都唔差,今年100%派首三志願,往年無100%。

dereklg  呢d就係我所指既,12網1線尾2缐頭好學校  發表於 16-8-27 08:22

TataNg 發表於 16-8-27 08:06
其實寶血好唔好?!
未係超勁,但其實係相當好
‹ 上一主題|下一主題