用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無加操有成功一線直私/叩門嗎?
樓主: OP妮歌
go

無加操有成功一線直私/叩門嗎? [複製鏈接]

引用:借問,真的有人一個獎一張cert+都冇,朗誦

原帖由 phoebewong123 於 16-07-18 發表
借問,真的有人一個獎一張cert 都冇,朗誦比賽也沒有參加過,也有直私什至一缐,或神校offer 嗎?想問真實 ...
報到。
百無
連報名參加比賽都無。
有大家心儀神校second in,但不獲取錄
有大家都說是一線的私小正取
唔開學校名,有心人再私聯

回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大家高枱貴手,還孩子一個童年。
考小學有眾多因素,亦是一個配對遊戲。
沒有最好的學校,只有合適自己孩子的學校。

retriever  同意... 還孩子一個快樂童年... 想太多, 無必要加好多野.  發表於 16-7-21 14:55

引用:我冇朗誦節項,但囡囡有校際音樂節鋼琴二級

原帖由 yannie_man 於 16-07-18 發表
我冇朗誦節項,但囡囡有校際音樂節鋼琴二級冠軍,今年升K3開始考直資小學,唔知有冇用!遲啲話你知

...
但你女女也上好多學術加非學術的班呀

回覆:jason1978 的帖子

引用:而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只

原帖由 OP妮歌 於 16-07-13 發表
而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文 ...
識一個,不過真係萬中無一囉

如果學校無教點樣小一面試,咁上面試班認識下個面試模式會唔會有幫助呢?

引用:借問,真的有人一個獎一張cert+都冇,朗誦

原帖由 phoebewong123 於 16-07-18 發表
借問,真的有人一個獎一張cert 都冇,朗誦比賽也沒有參加過,也有直私什至一缐,或神校offer 嗎?想問真實 ...

有的,聽說過不少,但我真正認識的不多

不過我認識那小朋友本身都屬很高水平、個性及其他方面亦很理想,屬學校都會願意收果類,估計就算要考証書亦不會有任何困難的

自強不息 厚德載物

引用:在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大

原帖由 jason1978 於 16-07-18 發表
在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大家高枱貴手,還孩子一個童年。
考小學有眾多因素,亦是一個配對 ...
說得對呀

自強不息 厚德載物

回覆:phoebewong123 的帖子

當然有。過來人真心覺得cert 丶獎冇大幫助。主要係面試好+名幼。當然舊生丶兄姊丶識人更好,但唔係必需。

其實樓主自己喺屋企有加操

引用:+本帖最後由+meowloo+於+16-7-18+19:42+編

原帖由 meowloo 於 16-07-18 發表
對,聽就有,識就無。個個都有上不同的興趣班,參加很多比賽。反而冇cert 冇奬好似個portfolio 冇嘢好寫。

引用:其實樓主自己喺屋企有加操 +

原帖由 momama 於 16-07-18 發表
其實樓主自己喺屋企有加操
我自己教普通話,教埋小朋友都好自然掛
phonics 伴讀時共學咁,我女不是天生專注聽話愛睇書又外向嗰啲⋯⋯

引用:+本帖最後由+meowloo+於+16-7-18+19:42+編

原帖由 meowloo 於 16-07-18 發表
總結就係:
1. 唔加操,但要小朋友醒目聽話開心唔怕羞肯學同埋愛閱讀

2. 名幼+唔怕羞愛閱讀

3. ⋯⋯⋯⋯

又想問,身邊非常多小朋友獲得大大小小學校的品行,學業獎,但我小朋友學校冇任何奬項的,那又會否影響?

學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.
我知有些學校連品學兼優的學生也不是全科滿分, 有點名不符實
以前間幼稚園唔一定每班有品學兼優生, 如符合要求試過有2位學生, 有見過校長寫推薦信俾表現突出的學生, 多數佢地入哂女神校/男女神校.

獎項係錦上添花, 反而名幼校長推薦信更加有力.

引用:學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.我知有些學

原帖由 mimi222shi 於 16-07-19 發表
學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.
我知有些學校連品學兼優的學生也不是全科滿分, 有點名不符實
以前間幼稚園 ...
你個間校長寫得梗係入神校
但我地學校什麼都沒有

其實, 全校唔係好多人有, 班上也有人無推薦信而入到呢2間神校,
所以我地都係自己努力!

我小朋友都係Cert. 嗰part非常清澈,我主力花時間同佢周圍去同小朋友玩,同大人傾計,自己講故事,訓練佢表達能力同自身經驗居多~ 最後報五間,有兩間(其中一間傳統齌校)私小收左,call waiting 有一間直資收,戰後感係:睇你想考咩私小/ 直資,救恩,Paul Boy, DBS/DGS 呢類你預左小朋友要操好languages為首要,咁當然父母係舊生又贏一個馬位啦~ 又要預留D位比D「皇親國戚」,位咁少,所以唔收妳小朋友,未必係小朋友輸能力,有好多因素嘅~

Language 好,是主要反映在interview 時老師問學術題目嗎?還是普通對答?不一定每一間也叫小朋友閲讀圖書或文章,那是不是靠老師經驗區分?

因為,Ek大部分家長的分享,也是多閱讀,但為什麼仍然有大量大量人去參加好多朗誦繪畫音樂比賽去砌portfolio ?

引用:在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大

原帖由 jason1978 於 16-07-18 發表
考小學有眾多因素,亦是一個配對 ...
多謝分享!個人原因,對幼稚園朗誦比賽/體藝比賽抗拒。但大趨勢又好似點都迫你要參加D

‹ 上一主題|下一主題