用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無加操有成功一線直私/叩門嗎?
樓主: OP妮歌
go

無加操有成功一線直私/叩門嗎? [複製鏈接]

引用:而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只

原帖由 OP妮歌 於 16-07-13 發表
而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文 ...
咁細個有咩學術?

你講緊既係認知姐。

多出去活動係好,都要多d跟小朋友介紹下周圍既野,閱讀習慣亦係好重要。

小朋友如果個內向會吃虧,要帶佢多接觸陌生人,特別係大人。

增補係虛火。

buzz1234 發表於 16-7-14 23:29
請問Tsl 同cky 考得有幾深?以ORT 來說,要讀到level 幾?

如果, 要針對英文較強的學校來說, 恐怕唔係ORT, 而係正常chapter books.(身邊朋友是)

閱讀要靠家長培養子女興趣, 呢樣係我當係親子活動, 唔使操, 而且比起補習更有效百倍(針對幼稚園學生).

冇加操, 一星期只有一個鐘中文班, 得一張跳舞cert, 唔識普通話, 叩五間, 中三間一線學校.....最緊要有禮貌,有自信.

我反而覺得有D學校會唔收果D太谷嘅學生, 怕D家長太demanding

回覆:mimi222shi 的帖子

Can't agree more !

回覆 buzz1234 的帖子

不好意思,因為小兒從沒上過以上training, 所以真的唔清楚是那個level, 不過我小孩喜愛閱讀,簡單的Chapter Book可以自己閱讀。

回覆 baby7 的帖子

我女兩歲半前都少講野,慢熱,面試唔講,最多答一兩句,返學後多野講左,之後k1識多左野講野仲多,又老積,出街不停問我野,在街見小朋友會想同佢講野,有時沒小朋友,會發皮氣無人同佢傾計,我諗性格啦,細個慢熱d, 返左學可能知多人玩好開心啦

回覆 1617p1 的帖子

學券學校? 咁多offer好叻喎

mimi222shi 發表於 16-7-15 10:09
如果, 要針對英文較強的學校來說, 恐怕唔係ORT, 而係正常chapter books.(身邊朋友是)

閱讀要靠家長培養子 ...

不是針對你言論的,只想補充不是英普幼稚園,未開始看chapter books,沒上面試班,也考到所述的兩間學校的大有人在,我和身邊幾位朋友也一樣。

所以一些甚麼k3要看chapter book,要識四式運算,要識時事或考到3-5級樂器等等,相信真的不是必需品。當然,考到一線英小的,當中也有小朋友能看chapter books、或懂得四式運算的。

但很認同小朋友宜喜愛閱讀,中英亦然。優質的親子時間比巿面上大部分雞精班更有效益,因為父母一定是最了解孩子的人。

童年很短暫,家長要好好珍惜親子時間,讓小朋友有全面的身心發展和正確的人生態度。

自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 16-7-17 11:42
不是針對你言論的,只想補充不是英普幼稚園,未開始看chapter books,沒上面試班,也考到所述的兩間學校的 ...

可能我識人少, 我地只讀中文幼稚園, 沒有上面試班

只係家長肯伴讀, 小朋友愛閱讀, 也不用"谷"看書, 反而只擔心睇書多近視加深.

最後, 我地都無人真係讀所提的2所學校.

不過, 面試睇好多野, 英文只係其中一項.語文好係一種優勢.

meowloo  沒有朋友入讀相信只因都有更合適的選擇吧  發表於 16-7-18 12:55
meowloo  真的沒惡意,我們也是讀學券學校,大家能為子女找到最合適的學校已很好﹗
欣賞你願意因材思教,不隨波逐流

引用:我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是t

原帖由 mannitol 於 16-07-13 發表
我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。 ...
我囡又係好怕羞,請教你有咩方法可以train佢無咁怕羞呀?thanks!

回覆:mannitol 的帖子

已看到你的分享,謝謝!

回覆:dereklg 的帖子

well said !!!

mimi222shi 發表於 16-7-17 22:55
可能我識人少, 我地只讀中文幼稚園, 沒有上面試班

只係家長肯伴讀, 小朋友愛閱讀, 也不用"谷"看書, 反而 ...

求教,請問有冇教小朋友中英認字?

我伴讀就教埋認字了, 當識字量夠, 佢自己就會拎住本書睇, 唔使再伴讀(因為自己睇快好多, 又唔使我陪)

佢極少會問我個字點解(多數問中文字點讀), 自己用上文下理估出意思.

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-7-17+23:26+

原帖由 mimi222shi 於 16-07-17 發表
我覺得睇小朋友性格,我已每週五至六天伴讀,但小朋友愛看圖不愛讀字,都好苦惱

也可以說睇小朋友性格

有些小孩對字敏感(身邊有唔少朋友係), 好快就自己跳到去全文字(到全文字階段我已經唔使伴讀)多數呢類小朋友係書不離手.(佢從來唔睇漫畫書, 覺得太花.)

mimi222shi 發表於 16-7-18 09:51
我伴讀就教埋認字了, 當識字量夠, 佢自己就會拎住本書睇, 唔使再伴讀(因為自己睇快好多, 又唔使我陪)

佢極 ...
明白,謝謝
你小朋友幾大可以自己睇書呢?

K2頭, 英文

K3頭,中文(因為佢之前唔鍾意中文)

回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

借問,真的有人一個獎一張cert 都冇,朗誦比賽也沒有參加過,也有直私什至一缐,或神校offer 嗎?想問真實的例子。

眼見差不多個個也有至少一個半個朗誦獎,但本人對郎誦有點抗拒

回覆:phoebewong123 的帖子

‹ 上一主題|下一主題