用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無加操有成功一線直私/叩門嗎?
樓主: OP妮歌
go

無加操有成功一線直私/叩門嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 baby7 於 16-07-14 發表
請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試 ...
不過,都要睇吓小朋友性格。我囡係理性人,所以實際經驗對佢嚟講會好有效,講道理佢會明。對於感性嘅小朋友,就要先明白佢嘅感受,接納佢就係咁,鬧佢迫佢反而令佢更收埋自己,更唔想講嘢。讓佢知道你明白佢,讓佢講出自己怕什麼,接納佢,反而佢會放心講得更多。努力!

回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

如果根據ek banding,over50% 派band1中學嘅小學算一線嘅話;咁我個仔都係無加操,應該話連操都無操就叩入。
老老實實,面試果少少時間點睇得清楚小朋友,最重要都係運氣。

引用:我都試過,同我個囝講道理浪費口水後來發覺

原帖由 rafaelbaba 於 16-07-14 發表
我都試過,同我個囝講道理浪費口水後來發覺他有點好勝心,
與他比賽鬥快叫人,如果他輸了給我,
會 ...
好方法

引用:神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育

原帖由 Latmama 於 16-07-14 發表
神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育局指引的學校,就會 in 群體合作、溝通和小朋友夠唔夠自信地表達 ...
边D係大部份既神校?? 會考筆試~~~

加油啦,件事無你諗得咁灰,我認為你已做得好好,平常心就好。
自強不息 厚德載物

引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-7-13+22:18+而家越

原帖由 Twongcw 於 16-07-14 發表
其實你操練已不少,別做最狼的那批,孩子要應付私幼功課測考之餘,仲要操普通話朗誦、phonics、游水跳舞, ...
普通話同phonics都只係自己教⋯⋯比佢學下拼讀咋⋯⋯

學術方面,真係無乜信心 個個都出面學嘢,公文數,Monkey tree,cambridge⋯⋯我覺得已好努力堅持唔比佢咁細學學術了,但又好擔心,唉!

我無教快佢,真係擔心唔夠競爭力

引用:神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育

原帖由 Latmama 於 16-07-14 發表
神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育局指引的學校,就會 in 群體合作、溝通和小朋友夠唔夠自信地表達 ...
好似數學咁,學校教左個位單雙數,但面試考你雙位單雙數,要聽故事,選答案;有啲讀文字,搵答案⋯⋯

引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 baby7 於 16-07-14 發表
請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試 ...
same here  😭😭😭

我小孩完全無操練,平日愛閱讀,喜歡畫畫和音樂,但沒有考cert,無上個interview 班,最後他選了英華,英華second in 交的profo 一張Cert都無交,所以我們認為小孩interview 表現真的是最重要。
利申:小孩有音小,YW, TSL 同CKY final in (不過無去)

miffyumiffy  唔好介意, 有TSL, CKY final in offer, 必定是流利英語  發表於 16-7-19 16:21
Chirley    發表於 16-7-18 10:22
hppa    發表於 16-7-14 23:44

回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

坦白說,如果你努力堅持唔比佢咁細學學術了,即表明你不太buy 贏在起跑線呢d說話,咁又何必在意是否考到一線直私呢?

hppa    發表於 16-7-14 23:44

回覆:mannitol 的帖子

Very good sharing!

平時係屋企伴讀圖書, 無出去學任何學術, 數學只靠幼稚園, 都應付到絕大部份面試.
唔好淨係比人地, 家教唔會俾補習差, 尤其是幼兒.

引用:Quote:原帖由+baby7+於+16-07-14+發表請問

原帖由 mannitol 於 16-07-14 發表
不過,都要睇吓小朋友性格。我囡係理性人,所以實際經驗對佢嚟講會好有效,講道理佢會明。對於感性嘅小朋友 ...
我小朋友都是極感性的,讓佢覺得安全和愉快心情,就可以自然同人講嘢;但問題是小動作太多⋯⋯用了一年讓佢坐定,而家就教佢手仔放好(無嘢做時,隻手會捲紙玩筆扭來扭去

引用:平時係屋企伴讀圖書,+無出去學任何學術,+數

原帖由 mimi222shi 於 16-07-14 發表
平時係屋企伴讀圖書, 無出去學任何學術, 數學只靠幼稚園, 都應付到絕大部份面試.
唔好淨係比人地, 家教唔會 ...
家教部分,自問盡力了

但孩子性格活潑愛動,仲努力教緊。

老師話佢係fast learner, 上堂識左後就會同人傾偈、玩手指、食手指手、坐到郁來郁去,呢啲教左好耐都係咁,又有主見,我都唔係咁識教了⋯⋯

聽過好多堂,遊戲治療、正向教育⋯⋯可用的方法都用過,呢方面真係無符

而家日日同佢睇三字經、弟子規,希望佢從中吸收一啲啦

引用:如果根據ek+banding,over50%+派band1中學

原帖由 gk678 於 16-07-14 發表
如果根據ek banding,over50% 派band1中學嘅小學算一線嘅話;咁我個仔都係無加操,應該話連操都無操就叩入 ...
你小朋友好叻!

引用:加油啦,件事無你諗得咁灰,我認為你已做得

原帖由 meowloo 於 16-07-14 發表
加油啦,件事無你諗得咁灰,我認為你已做得好好,平常心就好。
多謝你

希望明年今日可以同大家分享,無進補仍能入心儀學校啦

其實努力讀書唔係咩懷事,冇人可以食老本食過世,如果天生聰穎過人當然著數,如果唔係更加要將勤補拙,我諗就算你唔加操,至少小朋友底子要有番咁上下掛?否則乜都唔準備就去面試同守株待兔有乜分別?

我小朋友係非常活潑好動,我都花唔少心機教佢

我地揀啲校風嚴既學校俾佢(好多家長會就小朋友性格選校,我就一定唔會), 幼稚同小學都係, 等佢知道幾時要守規矩, 幾時可以自由活動.

呢方面, 幼稚園都有好大功勞.

邊處會有人認自己加操啫! 一出世就係咁樣"學"之麻. 從來都唔"操".

引用:我小孩完全無操練,平日愛閱讀,喜歡畫畫和

原帖由 1617p1 於 16-07-14 發表
我小孩完全無操練,平日愛閱讀,喜歡畫畫和音樂,但沒有考cert,無上個interview 班,最後他選了英華,英華 ...
請問Tsl 同cky 考得有幾深?以ORT 來說,要讀到level 幾?

miffyumiffy  有TSL, CKY final in offer, 必定是流利英語  發表於 16-7-19 16:29
‹ 上一主題|下一主題