用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生中英作文仍然唔肯寫多幾隻字, 點算?? ...
go

小二生中英作文仍然唔肯寫多幾隻字, 點算??

平時有睇少少課外書, 漫畫居多。好多字佢其實識睇識寫, 但作文時唔會花心思, 變化一下, 豐富一下寫出來, 上小學兩年仍然無改善, 永遠一句起兩句止。真的很擔心。

請教大家。

可能怕錯,
可能唔識組織佢諗到既野.

問下佢怕乜? 怕唔岩, 定係諗唔到?

另外, 你想佢寫作, 係為作文分數, 定為興趣為創作?
或者, 如果佢接受到, 可以令佢知道, 學校作文, 同佢自己玩既創作要求唔同,
但兩樣都值得鼓勵, 兩樣都係好野.

不過, 小二要寫既字數應該唔多? 擴下句好易逹標?

我真係無見過佢自己主動執筆寫什何野。

我諗佢係無心機囉, 唔想用腦諗下變化同詳細一點。埋就算係口語訓練, 佢都係一句起兩句止。佢想快快做完便收檔離開書桌...mouth:" />

作文永遠都係用呢D字: 今天/ 在操場/ 公園/玩耍/ 爸爸/ 妹妹/ 好開心/ 很快樂/ 美麗......英文同樣。我都教過N次可試不同詞語變化及描繪多一下, 教完改左一次, 下次自己做功課考試又只係吐番呢幾粒詞出來收工。  mouth:" />

小一總算可勉強過關, 小二已明顯見到阿仔作文分數呢part 分數已墮後, 真的怕不補救上小四小五便

你可以用一些有趣的題材, 叫他寫,例如:男仔喜歡看一些有關機械人超人的故事, 去圖書館借有關的事, 同佢一齊閱讀, 睇完之後, 教佢write 有關超人的作文。例如叫佢形容下個超人係點樣。或者幫超人write 一個日記。

記住題材要有趣。

另外可以找一些常用生字, 跟他玩作句遊戲, 例如叫他每次用表格上的4個生字作一句, 輪流作, 用到就有分, 咁同佢一邊玩一邊作。

我係英文老師, 平時小朋友最討厭作文, 我就設計很多作句遊戲俾佢地, 佢地就肯寫了。題材一定要有趣味!

Etcetc    發表於 16-7-14 15:30

kuructy 發表於 16-7-14 15:00
你可以用一些有趣的題材, 叫他寫,例如:男仔喜歡看一些有關機械人超人的故事, 去圖書館借有關的事, 同佢一齊 ...

多謝你的建議。我希望我可以跟到你的方法去協助阿仔, 不過我係在職媽媽, 真的很難俾出咁時間同精神俾佢一個.......不過我會努力。多謝。

係呢, 敢問你是學校老師還是補習班老師呢??

kuructy  我以前是學校老師, 因為慨嘆學校行政工作比教學工作更多, 不能專心教學, 所以近2年轉了做補習老師, 加油,    發表於 16-7-14 15:42

引用:你可以用一些有趣的題材,+叫他寫,例如:男仔

引用:你可以用一些有趣的題材,+叫他寫,例如:男仔

原帖由 kuructy 於 16-07-14 發表
你可以用一些有趣的題材, 叫他寫,例如:男仔喜歡看一些有關機械人超人的故事, 去圖書館借有關的事, 同佢一齊 ...
請問女孩子呢?
又例如有甚麼詞語給她作句?

引用:+本帖最後由+Etcetc+於+16-7-14+10:01+編輯

原帖由 Etcetc 於 16-07-14 發表

有打機習慣?

初小除非自動去寫,並不多小朋友可以做到。我女不會自覺去作文的。
平日我要陪她,我自己也寫的。她沒有頭緒時給她一些指引。不好過度干預,文字創作也需要創造力。
要給多點時間,想法需要沉澱累積。
我女現在可以寫50-100字英文日記。

引用:+本帖最後由+Etcetc+於+16-7-14+10:01+編輯

原帖由 Etcetc 於 16-07-14 發表

你個問題唔係詞語運用,係無內容.
寫作可以由日記形式開始,例如去完公園玩,當晚就寫吓玩乜,遇見什麼人.....
初小作文要貼近生活,小朋友好難跟題材創作.

回覆 AgapePa 的帖子

我個女好鐘意,作文,當佢開心,唔開心理都會作篇文记低
:-D :-?

引用:+平時有睇少少課外書,+漫畫居多。好多字佢

原帖由 Etcetc 於 16-07-13 發表
平時有睇少少課外書, 漫畫居多。好多字佢其實識睇識寫, 但作文時唔會花心思, 變化一下, 豐富一下寫出來,  ...
One p

回覆:Etcetc 的帖子

多點正面鼓勵

我估阿仔唔想花心思去做, 求其寫幾粒字便當交差囉。