用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 女拔壓力大嗎
go

女拔壓力大嗎

純粹路過,但都知女拔好頂尖,小女還在讀幼稚園,想問入女拔難嗎?真的會看家庭背景嗎?有幸入到學生同家長要面對什麼壓力呢?
無惡意,先謝分享。

入了是好嗎

Siusammama 發表於 16-7-13 09:50
純粹路過,但都知女拔好頂尖,小女還在讀幼稚園,想問入女拔難嗎?真的會看家庭背景嗎?有幸入到學生同家長 ...

我都想問有基層和不是名幼小朋友成功入讀嗎?

純粹路過,但都知女拔好頂尖,小女還在讀幼稚園,想問入女拔難嗎?真的會看家庭背景嗎?有幸入到學生同家長 ...

我識一個家長大女讀緊由小學到中一,她分享比我地知佢女嗰班同學都好勁,差不多每個都十項全能,所以自己女都要好努力,例如學小提琴及其他,學都不是問題,主要質素非一般人負擔得起,以我所知他們都是專業人士,如果家庭背景一般,我都唔會諗這間學校

回覆樓主:

我覺得睇吓你自己心態係點。你唔介意平平凡凡,安安穩穩,keep 到成績嘅,何必理人點做。最緊要唔好同人比,亦要教導小朋友這個導理。

mannitol 發表於 17-7-17 20:34
我覺得睇吓你自己心態係點。你唔介意平平凡凡,安安穩穩,keep 到成績嘅,何必理人點做。最緊要唔好同人比 ...

無錯,不要去羡慕不要去妒忌

自己走自己的路

你想自己個女以後系一個勇於嘗試的人嗎?

試過不行總好過不敢去試,從小一選校就開始退縮,這個不是我們應該教育下一代的好方法。

小女有幸入讀女拔,從同校師姐學到的就是不服輸,不放棄自己,不斷提高自己,每日9點上床。

fatdogman    發表於 17-7-27 14:18

我都想知是否超大壓力?