用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 REMOVE
go

REMOVE [複製鏈接]

DELETE < DELETE
   1    0    0    0

要睇下你插的學校同本身學校的程度, 小朋友適應要時間

回覆:插班生入讀新校後

我諗要睇新校同舊校程度差距大唔大,再者又要睇小朋友自己本身心態。因為我識得兩個真實例子,一個非常成功,另一個就成績跌得好犀利。

回覆 grandmalolo 的帖子

大女小二既時候都有試過插班,佢轉了新校之後第一個學期除了英文之外中,數同常識都得70幾80分,(佢響舊校係級一所有科目都有95以上),可能係因為新校係中小,同埋程度都好深,所以成績先咁。但係知道問題所在之後我就同佢練多左中文,第二學期既成績都進步左好多

學校收得插班,小朋友應該有足夠能力應付

如果插高一級半級,校內排名下跌是好正常,特別是第一個學期,但適應後,排名好大機會比第一次有進步

排名是相對的,轉校後就算排名下跌並不代表小朋友退步

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:grandmalolo 的帖子

唔需要俾壓力小朋友,盡力而為就可以,多D照顧適應問題,再去追趕成績吧

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:grandmalolo 的帖子

答返你嘅問題,我兒新校無級名次,所以無需費神,班名次就。。。第二年比第—年退步咗,年年有插班生,要保持並不容易,另外,我地開始放手佢自己溫書,退少少係正常

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題