用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵青小學 (65 66 網)band 1升中派位差左好多? ...
go

葵青小學 (65 66 網)band 1升中派位差左好多? [複製鏈接]

如果葵青區band 1 中學學位無少到,甘點解好多小學派位差左甘多呢?
唔計band 1c - 2a( hkpapa )

仁立 42%
仁紀 37%
以上呢二間聯繫林護中學
青衣主恩 36%
祖天 25%
享澤 23%

mianyang_99  仲有世德???  發表於 16-7-12 10:07
   11    0    0    0

回覆:Bobo1210 的帖子

吓,禁慘

引用:如果葵青區band+1+中學學位無少到,甘點解

原帖由 Bobo1210 於 16-07-11 發表
如果葵青區band 1 中學學位無少到,甘點解好多小學派位差左甘多呢?
請問亨澤23%從哪裡可以見到?

Bobo1210  Hkpapa 2016 升中派位個帖  發表於 16-7-11 22:54

以下已清楚列出

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

Bobo1210 發表於 16-7-11 20:36
其實過去幾年中學banding無人再細心去計算, 只係我比較完之後將一D未能明確係B1既中學(以前定義B1)分咗出嚟.

如果你真係要比較過往既數字, 應該將今年B2A-B1數字去比例

事實上雙仁一直唔算好出色, 升B1中學比例分別只係5X%同4X%

Bobo1210   恩恩  發表於 16-7-12 13:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:葵青小學 (65 66 網)band 1升中派位差左好多?

好彩有林護back up,否則雙仁升中可能仲慘

引用:以下已清楚列出+http://www.edu-kingdom.co

原帖由 vinvintwins 於 16-07-11 發表
以下已清楚列出

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D2 ...
66 網咁少學校?

Bobo1210  66 網 好多學校無公佈派位數字!可能遲d會有。  發表於 16-7-12 13:49

hkpapa852 發表於 16-7-12 09:12
其實過去幾年中學banding無人再細心去計算, 只係我比較完之後將一D未能明確係B1既中學(以前定義B1)分咗出嚟 ...
雙仁不嬲都將全完放入B1之列, 拉高升B1%, 呢個就係個分別

不過又咁講, B1係跟學生唔係跟中學, 升全完既又係B1生, 只不過唔好彩入唔到第一志願

chocolatebean 發表於 16-7-12 10:43
雙仁不嬲都將全完放入B1之列, 拉高升B1%, 呢個就係個分別

不過又咁講, B1係跟學生唔係跟中學, 升全完既又 ...

雙仁只係當全完係英中, 無話係B1, 只係家長覺得英中=B1啫

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-12+09:12+其

原帖由 chocolatebean 於 16-07-12 發表

不過又咁講, B1係跟學生唔係跟中學, 升全完既又 ...
全完因有完全第二小學做聯繫,所以係有機會收到B2學生。但將陳兆民排除係B1學校就有點兒不合理。雖然我都認為陳兆民學術非常一般,但佢收既學生應該全屬B1,未聽過B2學生成功入到此校。
雙仁有唔少B1學生放陳兆民做乙二,如果將陳兆民排除係B1行列,根本反映唔到雙仁真正B1比率。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-12+11:30+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
陳兆民上次DSE入U率係33.3%,而荃灣王少清應該可能比陳兆民好些微,因佢無公佈入U資料,學術兩校大致相約。但王少清你個表就當B1呢

hkpapa852 發表於 16-7-12 11:30
雙仁只係當全完係英中, 無話係B1, 只係家長覺得英中=B1啫
B1 不是以學生計嗎? 點解會講 全完係英中, 無話係B1?

真心想問, 一間學校是以B1學生入讀而厘定是B1學校, 還是以DSE成績而定? 因坊間眾說紛紜

hkpapa852 發表於 16-7-12 09:12
其實過去幾年中學banding無人再細心去計算, 只係我比較完之後將一D未能明確係B1既中學(以前定義B1)分咗出嚟 ...
二間仁立聯繫學位,其實有幾多個? 仁立仁紀 分別都有 30+ 升讀林護

回覆:Bobo1210 的帖子

雙仁合共得21個林護聯繫位咁大把

回覆:chocolatebean 的帖子

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-12+11:30+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
如果你將陳大文同83及完全排除係B1行列,咁葵青區咁多學生咪得六間B1

晴晴小B 發表於 16-7-12 13:51
陳兆民上次DSE入U率係33.3%,而荃灣王少清應該可能比陳兆民好些微,因佢無公佈入U資料,學術兩校大致相約。 ...

點解王少清出色過陳兆民?

DSE年度

中學

3322率

四大主科合格率

四大主科4+比率

整體4+平均

2012-2013

王少清

76.32%

英: 100%
    中: 98.4%
    數: 100%
    通識: 100%

英: 44.2%
    中: 46.3%
    數: 62.6%
    通識: 62.6%

51.30%

陳兆民

60.26%

英: 99.4%
    中: 98.1%
    數: 96.2%
    通識: 99.4%

2013-2014

王少清

66.85%

中: 91.0%
    數: 96.6%
    通識: 97.2%

英: 33.1%
    中: 34.8%
    數: 52.8%
    通識: 50.6%

42.10%

陳兆民

65.40%

中: 100%
    數: 97.7%
    通識: 98.5%

2014-2015

王少清

73.78%

中: 98.8%
    數: 98.8%
    通識: 98.8%

英: 43.9%
    中: 29.9%
    數: 64.0%
    通識: 59.5%

~44%

陳兆民

61.60%

中: 97.1%
    數: 94.2%
    通識: 98.6%

王少清除咗係2013-2014年係差過陳之外 (當年係陳近4年表現最好既一年), 其餘年份各項數據都近乎完勝

而且3322率有7X%加上各科整體平均有4X%, 基本上已係B1C中學既水平

晴晴小B 發表於 16-7-12 14:15
如果你將陳大文同83及完全排除係B1行列,咁葵青區咁多學生咪得六間B1
八三不是列1c嗎????

subb 發表於 16-7-12 14:40
八三不是列1c嗎????

83應該有B1C水平, 但佢3322率唔係咁理想, 亦無法確定佢是否符合我統計要求 (升讀local degree達35%或以上)

畢業年度中學名稱校網學校類別3322率3大比例本地學士課程比例本地專上課程比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
2012 - 2013保良局羅傑承(一九八三)中學NT1津貼67.63%10.07%>=20.86%82.01%87.05%>=20.86%
2013 - 2014保良局羅傑承(一九八三)中學NT1津貼60.14%12.59%>=22.38%79.02%85.31%>=22.38%
2014 - 2015保良局羅傑承(一九八三)中學NT1津貼77.21%13.97%>=27.21%86.03%92.65%>=27.21%

‹ 上一主題|下一主題