用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀Poly 的Design, 好唔好?
go

讀Poly 的Design, 好唔好? [複製鏈接]

有無前途, 可分亨?
   2    0    1    0

回覆:讀Poly 的Design, 好唔好?

Poly u 三寶之一,出名,但畢業之後成就睇一個個人

NeoMom  仲有邊兩寶?  發表於 16-7-13 10:40

回覆:supercream 的帖子

收左未?好難入

回覆 SandSand 的帖子

??分先入到

前途就唔知,佢收best 5 (3322一定要喇),有個面試考你有無talent ,識得有人上年15分、17分入左,所以估計分數唔係主要收生因素。

回覆 kfwong 的帖子

有無不須要interview就入?

應該無可能喎,高分都要in喇

畢業人工 9-10K

DESIGN 初初是人工低

後面可以升得快, 執生

想入Poly design,首先要係JUPAS選科時放左佢係band A, 之後佢會安排做aptitude test (大概每年5月尾) 過到test又meet到3322先有機會interview, in 時仲要帶portfolio

如果想讀動畫, 電影(出左幾屆金像獎得獎者), 藝術, 影相, 可以考慮城大創意媒體

佢地有中學生工作坊, 可以去試下:
www.scm.cityu.edu.hk/workshop

我朋友讀 Poly Design,上年 5 科 20 分入,冇 interview。

不過前途呢樣野,睇個人啦。就算畀你讀法律系、醫科、商科又如何,都要睇你自己出黎打工待人接物同執生。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

阿囡都有報,佢話駢招無選擇未填佢,收到電郵要考試.佢無修VA,但畫工好好.自小去畫室學畫.只是超低B個D兒童畫.我叫佢俾心機機考下LOR.DEGREE幾時都好過SUB DEGREE啦. POLY DESIGN一向吾錯....平常心會幾好啦...吾修VA原因同上.畫係好主觀,吾見得學校VA老師好勁LOR~~~

1998Ruby1998  明白,我自己讀 Eng Lit,考試同樣講運氣同考官觀感  發表於 17-4-13 16:41

將來成就好睇過人表現﹐但如果你本身對DESIGN有興趣我覺得唔錯﹐好似我仔咁佢而家中四修VA, 佢既志願係做設計, 所以佢想入POLY U DESIGN.

ydoris  LIKE呢行既,呢個時候好快學晒電腦既軟件啦.有時間學埋WEB同APP啦..  發表於 17-4-13 11:30

smallmama 發表於 17-4-13 11:23
將來成就好睇過人表現﹐但如果你本身對DESIGN有興趣我覺得唔錯﹐好似我仔咁佢而家中四修VA, 佢既志願係做設 ...

What about raffles?

回覆 ramuza 的帖子

香港既文化,好睇出身.例如邊間中學畢業.妳睇林鄭一勝出就返去母校.光纖之父一樣.阿薯片叔叔一棣.二係主流學校名氣好緊要,吾係個D去外國返來既大學生都要去三大洗下底啦.學歷影響一生.邊個行業,邊間出品係最搶手.現實係殘酷架.我當年都係私校畢業,現在工作的公司,絕對不會請那些私校既畢業生.我梗係洗左底啦...DESIGN..底線係HKDI....

王家爸爸    發表於 17-6-26 12:16

請問有冇人知polyu design aptitude test abd interview考咩?如果dse 冇修va,咁個portfolio可以做乜嘢?謝謝!

我是POLY出來的,老實說POLY在DESIGN行是最有名的,以前只有POLY有degree 讀,但入到去讀,要看你是不是很勤力,因為入面有一個好hea 的氣氛,好多野要靠自己主動學,Tutor是好hea的(1X年前),現在的不知道!

Interview好重要,英文要好(流利水平最好)注重個人風格,要show到比老師你有獨力思考能力,通常問你喜歡什麼Designer,電影音樂等,最好不是喜歡主流那些啦!(因為設計和音樂電影是分不開的),或會看portfolio介招自己的作品; 這是我當年的經驗!

個人覺去POLY學到的是創意,新思維和思考能力; IVE學的是更實用,較著種technique,出來搵野做實際D快D,如上面說,前途呢樣野,好睇個人,有好多同學可能和tutor 關係差,畢吾到業都有!有些太有個性的,待人接物不圓滑都會影響發展!

王家爸爸    發表於 17-6-26 12:18

冇修VA但要有portfolio,以前有同學好多是沒修ART的,但成績好,Interview 又Ok都收,個人覺POLY鐘意收有性格的人,有風格的,如衣著打扮得有style 些會加分!

這行預左要OT,係辛苦工,但如果係仔女興趣,不仿鼓勵她去讀,佢自己選擇的將來不會後悔,我當年都是老豆反對,但我番工番得開心,比番朝9晚5那種悶工。。。所以我女現在鐘意呢行,我會鼓勵她去讀,現在學校選擇仲多呢!

supercream 發表於 16-7-19 09:40
回覆 kfwong 的帖子

有無不須要interview就入?

1x年前啊囡表姐都話要in 同交portfolio
佢畫工超好 可惜交portfolio 個日deadline
之前一日做份野到天光 拎住坐巴士去交
掂知醒時發現過站 衝衝落車 件作品留向車
佢都唔知掂算 傍偟 無助 以前無手機
去站頭車長話無人放低份野
最后失咗interview 機會 1x年後到我囡
都要做test 交portfolio 聽囡講張list 揀几百人
去再考畫工 佢個時要即場有八幅連環圖比你
限時內跟圖畫出泥 佢好快就搞掂咗
之後再揀8x人in 交portfolio 用你作品
挑剔你 睇你掂回應 佢無即時有offer 但派到位
最后放棄去入演藝 去年都畢業了今年學院出
反佢嘅畢業作品 比市民免費欣賞
仲有可供視障人士到場欣賞 佢好開心 完滿結束

honey_2b5b 發表於 17-6-25 08:39
我是POLY出來的,老實說POLY在DESIGN行是最有名的,以前只有POLY有degree 讀,但入到去讀,要看你是不是很 ...

Fair comments and sharing.  

HKDI is another good option.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題