用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校考不是堂上教的樂器, 公平嗎 ?
go

學校考不是堂上教的樂器, 公平嗎 ? [複製鏈接]

學校冇強迫學樂器, 上堂亦只曾教牧童笛一種, 但考試時稱彈奏其他樂器會較高分, 結果全班 3x 人冇人吹牧童笛, 阿仔就彈早年暑假學過
堂的夏威夷吉他, 他還稱好彩有學過.

有些人肯定財政上未能負擔學樂器, 而且其他樂器彈奏好也不是學校教導的, 公平嗎 ?

我認為應該只考牧童笛才公平,請問各位有沒有意見呢 ?

1    0    0    0

我学校音乐考试其中的10%是自選樂器,如果完全冇学其他樂器的可選吹牧童笛,计分是一样咁计。

回覆:daniel48 的帖子

我地嘅考試只考牧童笛

引用:學校冇強迫學樂器,+上堂亦只曾教牧童笛一種

原帖由 daniel48 於 16-07-11 發表
學校冇強迫學樂器, 上堂亦只曾教牧童笛一種, 但考試時稱彈奏其他樂器會較高分, 結果全班 3x 人冇人吹牧童笛 ...
其實而家學校對待樂器的態度,我有少數少不認同,曾經有間男校的老師話,學結他不算學樂器喎。我即刻0咀。

心諗,學彈一手好結他一點也不容易啊

little_yolky  我哋口琴都得。  發表於 16-7-11 11:33

引用:我学校音乐考试其中的10%是自選樂器,如果

原帖由 kkhon 於 16-07-11 發表
我学校音乐考试其中的10%是自選樂器,如果完全冇学其他樂器的可選吹牧童笛,计分是一样咁计。 ...
我仔學校也是如此

回覆:學校考不是堂上教的樂器, 公平嗎

我仔唱歌+笛,高分過學小提琴的。

就算低分,我也不會為總分多或少零點幾分而浪費時間及金錢。做家長最重要是不隨波逐流。

little_yolky  音樂要呈分啊!  發表於 16-7-11 11:34

回覆:學校考不是堂上教的樂器, 公平嗎

音乐呈分有筆试丶唱歌丶打拍子丶牧童笛技巧同自選樂器吾同部分计分,就算某部分吾好,可以拉上補下。上年度阿仔自選樂器全班最高分,但唱歌吾掂,總分也是比別人低。今年呈分好d,筆试卷佔30%,我覺得公平d。不过又会有人话仔女冇学过樂理考筆试實蚀底。其实無論点都有人话吾公平。

daniel48 發表於 16-7-11 00:13
學校冇強迫學樂器, 上堂亦只曾教牧童笛一種, 但考試時稱彈奏其他樂器會較高分, 結果全班 3x 人冇人吹牧童笛 ...
真係堅唔公平喎, 其實响外面學樂器, 响筆試份卷已經有反映(因為學樂器唔多唔少都要學樂理), 如果再加埋樂器加分, 就超唔公平。牧童笛响學校學, 有幾好真係大家心照, 外面樂器1:1教, 咁緊係好好多啦。

我哋學校就好老實既, 係強迫學樂器, 音樂考試係筆試+唱歌+樂器+牧童笛+常分。

簽名被屏蔽

我就咁睇都覺唔公平.....似乎小朋友要學識樂器係必然嘅嘢.....

little_yolky  音樂要呈分啊!  

我知要呈分。音樂X2,如果不是為興趣,學足六年甚至更低年級開始,我覺得是一件苦事。我寧愿花時間及金錢在其它科目上。
我地校,樂器演奏也佔10%

little_yolky  我哋仲要樂器20%,牧童笛20%  發表於 16-7-11 18:08

我仔無學樂器,今次音樂科個grad慘不忍睹

Wonderlady 發表於 16-7-11 07:27
其實而家學校對待樂器的態度,我有少數少不認同,曾經有間男校的老師話,學結他不算學樂器喎。我即刻0咀。
...
如果連結他也不算樂器, 這樣夏威夷結他死得 !

例 VA 考試時考素描, 有在校外學過素描的同學可能會有較佳表現, 我成績差, OK, 起碼老師有教過.

現在好像由鼓勵變成強迫了

回覆 daniel48 的帖子

所以对不專長音乐同視藝的係吾公平

無話公唔公平, 好多同學無學鋼琴, 但音樂考試有一部份同佢有關

VA/音樂都係同天份有關, 無天份唯有其他科努力.

引用:都係一生一體藝累事

原帖由 reneeleung 於 16-07-11 發表
都係一生一體藝累事
冇話累唔累事既,原意係鼓勵學生參與體藝,唔好死讀書,但一落到個制度裏面,加上一班功利行先既家長,就變質囉。

引用:Quote:原帖由+reneeleung+於+16-07-11+發表

原帖由 haihaimom 於 16-07-12 發表
冇話累唔累事既,原意係鼓勵學生參與體藝,唔好死讀書,但一落到個制度裏面,加上一班功利行先既家長,就變 ...
呈分要呈視藝同音樂,對我仔依種0天份既小孩來説,簡直係災難。

我小朋友VA無天份/無興趣, 連學都唔想, 完全遺傳唔到老公既天份
我問過VA勁既人, 係屋企自己畫下都可以A/B

音樂其實有學會應付到, 但要睇小朋友興趣,不過, 學音樂都要付出唔少金錢同時間.
‹ 上一主題|下一主題