用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為成績,可以連朋友都做不成
樓主: minglam240179
go

為成績,可以連朋友都做不成 [複製鏈接]

引用:回覆+minglam240179+的帖子 問極都唔肯講

原帖由 Jane1983 於 16-12-18 發表
回覆 minglam240179 的帖子

問極都唔肯講,係顯得比較自私和肉酸,但佢又確有自由唔分享......除非佢平日 ...
個阿媽的確係咁,撞到我第一句係邊度補習

回覆 minglam240179 的帖子

有來無往,就人品差d。正常人,如果人地幫過你、介紹過好嘢比你,即使唔係湧泉相報,都無話咁縮骨。

minglam240179 發表於 16-7-10 23:16
話說個同學阿媽,一年都不知有冇五次見面,直到最近呈分試,在街見到打招呼,彩都算,連面都黑埋, 佢教女到 ...

我小學時,超級劣既女學生,隔離精英班既男糾察隊長,我犯錯後無向老師告發我,還好言相向,到中學各散東西,讀完我既中三就投身社會大學,係間餐廳做左三年縉升到分店主任,放假後上班,睇到桌面有幾份見工form,咪揭下望下,原來就係個位糾察隊長,就即刻通知佢係見工,原來佢即將要升大學,突然家道中落,唔可以支付到日常開支。個時part-time係22/hr,我竟然請佢半日制長工,人工起碼有保證先,同放假有人工,只要佢放假返工,返夠鐘數,一星期24小時,就有六千幾蚊,怕糾察放學返到公司冇飯食,都會留飯俾佢,有時冇留就叫廚師整一份給他,有時廚房做消夜都特別整多d,等佢可以打包留點明天做午飯,做左兩年幾,到大學最後半年,佢趕功課就遲職了。
到十幾年後,早兩年係FB有人叫我加入做朋友 ,原來係糾察隊長,他現在係一名校小學教英文同體育,仲話留個位俾我仔 ,我答佢~咪玩啦…我仔仲手抱
有時候大家一場相識,唔係朋友,只要態度友好,係百利而無一害既,可能個位家長睇唔透呢一點,試想下,長大後係社會相遇,唔使你幫我講➡好話,唔講我➡壞話已經係➡痾利吉蒂

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-18 22:25
咁講真人地又真係唔想講咪唔講囉,有乜好嘈啫,好過有啲人喜歡講一套做一套,補習又話冇架,返興趣班咋, ...

有d家長仲痴線,考試期間係群組度post張係大美篤踩單車既相,扮踩緊單車羅,之後俾人識穿左,仲死撐,咩居心,大家明啦。醜陋的家長

TorresChow 發表於 16-12-19 01:58
有d家長仲痴線,考試期間係群組度post張係大美篤踩單車既相,扮踩緊單車羅,之後俾人識穿左,仲死撐,咩居 ...
所以有啲家長好喜歡話自己仔女冇補習,唔駛溫書都年年考第一架,呢啲家長根本日日響屋企自己操緊啲仔女,日日做練習,仲誇張過補習,所以聽下就算。

引用:一樣米養百樣人,又無需為成績而朋友都做唔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-12-18 發表
一樣米養百樣人,又無需為成績而朋友都做唔成,通常冇朋友做呢啲只會係家長,小朋友較少因為成績,除非係家 ...
唔使教既,間接迫都得。當有位家長不停將自己小朋友和他人比較,不停打鬧,時日長左,你估吓兩個小朋友仲有無朋友做~~~

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+16-12-18+22:30

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-12-18 發表
討論區?不用呀,正所謂你識我系老鼠!

JJDBB 發表於 16-12-19 12:19
討論區?不用呀,正所謂你識我系老鼠!
有啲人係真心分享,但有啲人唔係嘛。所以我都學識左無須太認真。

回覆 TorresChow 的帖子

考試期間,咁樣特登post舊相到whatsapp group扮無溫書,個家長似精神有問題多d。
認清對方係乜嘢人,以後慳番啖氣唔使理佢,係好事。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-12-19+12:19+討論區

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-12-19 發表
有啲人係真心分享,但有啲人唔係嘛。所以我都學識左無須太認真。
網絡嘅世界,認真你就輸!

家長愛比較成績, 又愛套料, 會唔會是神校先多呢種現象呢 ?   

回覆 Jane1983 的帖子

可能人地真係唔洗點溫都識呢,  我地學校測驗有d家長係唔緊張, 好多都去玩又post facebook      

回覆 miujoey 的帖子

我信有家長唔緊張,亦信有超晒班的小朋友。
樓上講話證明係post舊相,但扮去玩,就真係痴線lor。

Jane1983 發表於 16-12-19 18:12
回覆 miujoey 的帖子

我信有家長唔緊張,亦信有超晒班的小朋友。

係幼稚園同學,大抽獎已經入到我區最好一線小學,係群組自彈自唱 ,仲話要去叩英華喇沙門。都唔知自己想表達d咩

唔好太認真,當八卦野聽吓就算。

Jane1983 發表於 16-12-19 22:38

唔好太認真,當八卦野聽吓就算。

真係聽完就算了:dadday:

Jane1983    發表於 16-12-19 23:45

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我会回呢d人:哇!你点生架,生左個天才,天才喎!百年先出一個架!呢种人信佢一乘,双目失明!

有啲唔明,個女仔讀精英班,要去Band3中學聽簡介會,咁快現世報!唔會啩,乜野小學呀!

回覆 Edplus 的帖子

應該係我理解錯,佢個女唔係精英班,sorry. 典型嘅見高拜見低踩,香港地大把呢啲人。

所以我都教個囡, 如果遇到不禮貌,不尊重你的同學可以不理會, 不是每人都適合做好朋友.

‹ 上一主題|下一主題