用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為成績,可以連朋友都做不成
樓主: minglam240179
go

為成績,可以連朋友都做不成 [複製鏈接]

回覆 minglam240179 的帖子

其實個女仔想唔想同D成績差過佢嘅人玩嘅呢? 係個阿媽制止個女仔, 定係個女仔都被阿媽感染到目中無人?

回覆:vpo0615 的帖子

冇人知,我埋不到身,但媽媽會主動同成績好個堆家長傾計!但人地D仔女不理睬個女仔!

vpo0615  不理睬個女仔? 係因為佢哋個朵臭晒嗎?  發表於 16-8-24 15:18

回覆:為成績,可以連朋友都做不成

長知識,有時我感受到,家長同家長接觸,交談係為左套料,講真,我心態係有同學一齊玩下笑下,但總有表面三句唔埋,兩句套料,仲要係你問人就得,人問你就咩都耍咩都hea

引用:Quote:minglam240179+發表於+16-7-10+23:16

原帖由 Barbe 於 16-07-11 發表
其實你個case 已經不是過份,勿介懷!我同事的分享更差,話説她女兒是讀普通津校(不是什麼名津),她女兒原 ...
係真唔係?咁都講得出??咁無品?

地球係圓嘅, 你以為跑在最前???跑贏同校同學, 跑得贏同區嗎? 跑得贏全港嗎? 跑得贏全亞洲嗎?...........

好一個自以為是的人

回覆:minglam240179 的帖子

在同學間不受歡迎!

引用:冇人知,我埋不到身,但媽媽會主動同成績好

原帖由 minglam240179 於 16-08-23 發表
冇人知,我埋不到身,但媽媽會主動同成績好個堆家長傾計!但人地D仔女不理睬個女仔!

...
在同學間不受歡迎!

咁個小朋友都幾慘, 年紀小小已經被視為不受歡迎人物, 會對小朋友嘅心靈有壞影響!

回覆:minglam240179 的帖子

咁誇張

回覆:Kathy_bo 的帖子

唉! 昨天去中學簡介會! 係band3中學, 竟然見到她們兩母女! 個阿媽拍我個仔膊頭示好! 真係好嘔心!

回覆樓主:

比著我都會覺得難受,
但都好,可以當是經歷,
想問下大家有冇小朋友成績差時受人白眼?
噤樣是否好普遍?

santakit 發表於 16-12-17 14:06
比著我都會覺得難受,
但都好,可以當是經歷,
想問下大家有冇小朋友成績差時受人白眼?

我仔在校好多朋友,有兩個好朋友成績都差,其中一個尾五左右。我仔屬級前三分一。其實小朋友的世界很簡單,因成績而不喜歡人,估計家教成分也較大。

每個人的際遇不同,別要求別人都喜歡你,正如你不會喜歡每一個人一樣------我咁教仔的。

回覆:babywoman 的帖子

所以我個仔話費時理佢, 只不過我覺得D人真係好肉酸!

我以為呢d 野出嚟做野先有…

一樣米養百樣人,又無需為成績而朋友都做唔成,通常冇朋友做呢啲只會係家長,小朋友較少因為成績,除非係家長教啦。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

乜人都有,有人自己個女去補習,考得好成績,連自己好朋友問極都不講,結果係學校門口炒大鑊!

好多呢種人,鍾意講比人聽去補習,但人地問到邊間,就當天大秘密唔肯講。
好奇怪,唔想人問,就唔好提啦,好misleading。

回覆:Jane1983 的帖子

係阿媽冇講,直到阿媽有日冇接阿女放學,個家長走去問阿女先知道,第二日個家長問阿媽,死都不講,就咁吵架了!

問極都唔肯講,係顯得比較自私和肉酸,但佢又確有自由唔分享......除非佢平日問埋人地攞唔少料,咁就核突d。

minglam240179 發表於 16-12-18 17:46
乜人都有,有人自己個女去補習,考得好成績,連自己好朋友問極都不講,結果係學校門口炒大鑊!

...

咁講真人地又真係唔想講咪唔講囉,有乜好嘈啫,好過有啲人喜歡講一套做一套,補習又話冇架,返興趣班咋,問band 1c,2a中學,猛叫人點,然後自己又走去抽1A 英中。算把啦,響討論區我都見過啦,何須太認真呢!
‹ 上一主題|下一主題