用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為成績,可以連朋友都做不成
樓主: minglam240179
go

為成績,可以連朋友都做不成 [複製鏈接]

minglam240179 發表於 16-7-10 23:16
話說個同學阿媽,一年都不知有冇五次見面,直到最近呈分試,在街見到打招呼,彩都算,連面都黑埋, 佢教女到 ...
其實你個case 已經不是過份,勿介懷!我同事的分享更差,話説她女兒是讀普通津校(不是什麼名津),她女兒原本是讀精英班,那一年精英班內的一位同學搞生日會,並邀請她們作客,到了生日那天,她們帶着生日禮物到賀,(但生日會前幾天出了校內成績,她女兒來年入唔到精英班),她們到達後,主角的媽媽竟當着衆賓客面前說,聽講你女兒明年不是讀精英班,我這個生日會只招待精英班的同學,於是她們留下禮物後離開。
我由衷的佩服她的修養

Felix223  咩有可怕嘅家長...  發表於 16-7-12 15:38
MrBeast  你fd仲留下禮物,真好大方  發表於 16-7-12 09:21

引用:Quote:minglam240179+發表於+16-7-10+23:16

原帖由 Barbe 於 16-07-11 發表
其實你個case 已經不是過份,勿介懷!我同事的分享更差,話説她女兒是讀普通津校(不是什麼名津),她女兒原 ...
真係佩服呢d勢利家長,讀普通津校都咁,讀神校咪唔得掂。

引用:為了呈分,有個家長覺得自己个仔成績比我个

原帖由 mingming1010 於 16-07-11 發表
為了呈分,有個家長覺得自己个仔成績比我个差不多,到收到成绩表有差異,要我给他成绩表作比較和核對,我當 ...
趁早認清呢d家長仲好。如果唔係,長此下去,咩屋契,銀行statement佢遲d分分鐘都夠膽咁你攞嚟睇(以上講下啫),不過真係再落去,佢到呈分呀,揀中學時,真係問你攞嚟睇。

回覆 Barbe 的帖子

我走前会回佢一句:睇黎你真系吾系我的層次。最憎人睇死人,孩子的将来谁知,可能係未来特首/劲过蓋茨!

回覆:Barbe 的帖子

回佢一句,我小朋友是品格精英班,唔會睇唔起其他同學。

lokbbmama  認同,品格係人生中最重要的!佢冇品,幾叻都冇用  發表於 16-7-11 23:47

引用:Quote:minglam240179+發表於+16-7-10+23:16

其實你個case 已經不是過份,勿介懷!我同事的分享更差,話説她女兒是讀普通津校(不是什麼名津),她女兒原 ...
如係我....我唔會放低禮物!帶返走!

引用:Quote:原帖由+Barbe+於+16-07-11+發表其實

原帖由 gisoleung 於 16-07-12 發表
如係我....我唔會放低禮物!帶返走!
我也不會留下禮物 x2, 亦不會令自己小孩 受此委屈,即走!

回覆 gisoleung 的帖子

咁又吾好,免得多様野比佢唱。

fishchow 發表於 16-7-12 00:29
我也不會留下禮物 x2, 亦不會令自己小孩 受此委屈,即走!
太過份,我也不會留下禮物 x3

引用:回覆+gisoleung+的帖子 咁又吾好,免得多

原帖由 kkhon 於 16-07-12 發表
回覆 gisoleung 的帖子

咁又吾好,免得多様野比佢唱。
我都覺得禮物照擺低,要做個好榜樣俾小朋友睇,做人要有量度,大方dd,起碼心水清嘅家長睇到知咩事,雖然無人會出聲幫,但大家都會睇得到咩事。但日後同呢d人河水不犯井水就算。

200904  最難就是其他家長。希望她們最後有同自己小朋友分析一下那天發生的事情。   發表於 16-8-22 11:28

回覆:為成績,可以連朋友都做不成

其實呢個地球係圓,香港呢個社會又咁細,始終我自己都係個句「今夕吾軀歸故土,他朝君体也相同」,做人唔後做得太盡就算。

哇,好恐怖的家长,很幸运没有和她孩子一班,希望她的孩子没有近墨者黑,没有被她影响,否则也成不了大器

如果我是在場的其他家長,聽到主人家的說話後,也會放下禮物然後同你位朋友一起離開!
我個小朋友早前有位同學開生日會,但我哋一早也知呢位家長「不知所謂」!我個小朋友都明白這位家長和小朋友的問題,在同學發邀請卡時,說了聲多謝並說不會參加了!

200904  但錯在家長,與小朋友無關。無謂令生日小朋友難堪。如果我在場,會繼續生日會,但我之後會和小朋友分析今天   發表於 16-8-22 11:30

咁勢利嘅家長, 不知所謂. 連基本尊重都無, 嗰個小朋友都唔會識尊重人. 將來佢就知, 分分鐘個小朋友長大後, 唔會尊重佢.

回覆:vpo0615 的帖子

這幾天回校補課後,都去麥記吃下午茶,個阿媽當然扮睇我唔到,我亦是,但個女同學成日望住我們,冇他,仔和其他同學仔有講有說,一起吃下午茶,但阿媽不准她同其他人玩,我替小朋友傷心!

Bobo1210  當佢隱形  發表於 16-8-20 20:22

及早睇清楚果位家長的真面目,係好事,無謂浪費時間和感情。

引用:及早睇清楚果位家長的真面目,係好事,無謂

原帖由 Jane1983 於 16-08-20 發表
及早睇清楚果位家長的真面目,係好事,無謂浪費時間和感情。
明白的,現在最緊要搞點自己個仔!多謝各位!

Jane1983    發表於 16-8-20 23:24

回覆 kkhon 的帖子

回覆 Barbe 的帖子

竟然有這樣的家長,我倒也是長見識了。你的朋友好有修養喔!給個LIKE!

Barbe    發表於 16-8-24 23:28
‹ 上一主題|下一主題