用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-8-1 15:24
話說我當年讀大學, 都有位培正畢業既學校, 不斷問我好多名詞既中文名...... 咁我都認為係幾大鑊既.

不過我 ...

係因為現今家長重視英文,早早提供語境,若然只靠学校……今時不同往日(若你坚持)皆因家長不同了,以往年待,父母擺你入PC就算,-心只要直上中学至畢業,乜都唔再理,只要年年升班。而家唔少小学toptop的会人望高处入英中,我同学囡囡今年就正正会同我女一齐升同-间英中做同学,禁即係佢英文都有番禁上下~
再講-个例子:我女幼稚園有个SC同学,大家P2英文朗誦節同場,两年不見,我心裏觉得不是味兒,怎說SC英文都有一定水平,當年幼稚園同班的,怎麼現在变成這样?她就是PC的~

Yanamami 發表於 16-8-1 15:37
係因為現今家長重視英文,早早提供語境,若然只靠学校……今時不同往日(若你坚持)皆因家長不同了,以往年待 ...
SC畢業, 就算去到一線官津, 英文都係會跌watt

Yanamami  跌到不忍目睹……  發表於 16-8-1 15:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-1 15:24
話說我當年讀大學, 都有位培正畢業既學校, 不斷問我好多名詞既中文名...... 咁我都認為係幾大鑊既.

不過我 ...
俾4千幾蚊學費, 如果英文水平只係"唔會差過官津小學". 呢度D家長點會收貨?!

little_yolky  個個讀得不知幾開心。  發表於 16-8-2 17:37
little_yolky  唓,搵學校點可以咁計,我間學校俾三千幾蚊學費,除咗科中文真係堅淺下。我哋大家都收貨啦。   發表於 16-8-2 17:37
MASAYA  同問,只係唔會差過官津小學,欠缺說服力啊...  發表於 16-8-1 16:26

係因為現今家長重視英文,早早提供語境,若然只靠学校……今時不同往日(若你坚持)皆因家長不同了,以往年 ...
讀官津中小只靠學校,冇任何課外培養,我諗入到英中都幾難讀得上...

October.  唔會既,小朋友潛力無限,我眼見既上到中學英文進步好多。  發表於 16-8-1 20:03
Yanamami  係EK上的確見唔少跟唔上既例子……  發表於 16-8-1 16:34
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

係EK上的確見唔少跟唔上既例子……
即係教育局製訂既課程其實銜接唔到英中...
Learning to Read, Reading to Learn.

ok3 發表於 16-8-1 16:10
俾4千幾蚊學費, 如果英文水平只係"唔會差過官津小學". 呢度D家長點會收貨?!
...
其實大把直資/私立小學, 教出嚟既學生能力都唔比一線官津好啊!

我諗大家唔會話未聽過吧?!

little_yolky  贊成。  發表於 16-8-2 17:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-1 16:37
其實大把直資/私立小學, 教出嚟既學生能力都唔比一線官津好啊!

我諗大家唔會話未聽過吧?!
事實有D直頭係二線水平添啦! 所以家長都唔好簡單地以為俾錢嘅一定好過免費嘅! 不過相信大家對PC嘅期許都會比較高吧!

回覆:Band 1 的中文中學,是不是真Band 1

女兒中文津小升英中直資,身邊同學絕大部分係來自英小,中一時的確係被比下去。但讀完中二個差距已經收窄唔少,去到中三基本上係平起平坐。英文比起中文來說實在容易掌握得多。

Rattie 發表於 16-8-1 22:11
女兒中文津小升英中直資,身邊同學絕大部分係來自英小,中一時的確係被比下去。但讀完中二個夾縫已經收窄唔 ...

所以我觉得中学浸果六年何其重要~由四科变10~1x科,時间精力效果以倍数計。

不过話說回头,若然小学時英文底子差距太大(如果家長有心有力栽培,有时中小亦唔代表英文好差),就算夾硬上英中亦真係跟唔上,EK上例子見唔少。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-1+22:28+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-01 發表
記得有次女兒同我講返佢中一時其實係唔太聽得明老師上堂教咩。嗄! 好在佢唔係當其時講我知,否則佢阿媽我真係唔識得點幫佢好,如你所說~ 1x科,上堂唔知老師講咩喎,好大鑊㗎嘛。阿媽唔知就有唔知嘅好處~ 等佢自己去適應、去摸索同掌握讀書嘅方法。

little_yolky    發表於 16-8-2 17:39

Rattie 發表於 16-8-1 22:59
記得有次女兒同我講返佢中一時其實係唔太聽得明老師上堂教咩。嗄! 好在佢唔係當其時講我知,否則佢阿媽我真 ...
我呢d中中畢業既阿媽更加係愛莫能助,佢要自生自滅了……

引用:Quote:Rattie+發表於+16-8-1+22:59+記得有

原帖由 Yanamami 於 16-08-01 發表
我個年代,間間都係英中咁滯,不過係全部用英文書中文授課啫,至於 d 英文水平 errrrrr

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-8-1+15:37+係因

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
SC畢業, 就算去到一線官津, 英文都係會跌watt
我幾個朋友的子女都是這樣

回覆:MASAYA 的帖子

general英文課程要照顧學習差異唔可以去盡 但實際band1尖子要博dse 5**又要去到盡 呢個矛盾唔知可以點解決

dubbies 發表於 16-8-2 13:04
general英文課程要照顧學習差異唔可以去盡 但實際band1尖子要博dse 5**又要去到盡 呢個矛盾唔知可以點解決

...
自行修煉囉!

dubbies 發表於 16-8-2 13:04

...
同枱食飯各自修行囉,我唔會靠小學既英文課學英文,課程主要係為考試,考得高分未必代表英文用得好

little_yolky  中文一樣。  發表於 16-8-2 18:19

Yanamami 發表於 16-8-1 23:06
我自己當年都係中小上中中, 但學校同你一樣, 數理係英書中教, 英文科就緊係完全用英文啦, 唔知點解一D問題都無喎, 自己可以轉Nicam, 又無驚, 小學有一個同班同學中二時仲考咗去伊中添。不過, 就係唔明唔知點解好擔心個女, 成日覺得佢會唔掂咁。

little_yolky 發表於 16-8-2 17:44
我自己當年都係中小上中中, 但學校同你一樣, 數理係英書中教, 英文科就緊係完全用英文啦, 唔知點解一D問題 ...
Sorry, 我地上英文堂都講中文……貫徹中文教学。

Yanamami 發表於 16-8-2 17:48
我仲記得我哋學校大部份係中小上, 有D英小, Miss第一堂大家派張卷quiz一下, 睇下大家乜程度。但由第一日開始, 上英文堂從來無用過中文!

係中四時唔好彩, 遇著我平生唯一一個唔好既老師, 仲要一教教兩年英文。咁你話死唔死!佢係唯一上堂用過中文既英文老師, 因為堂堂用英文鬧人, 有D同學聽唔明, 所以佢英文鬧一次, 中文又鬧多一次, 我就堂堂要聽人鬧足兩次。但係隔離班好開心架, 經過時會聽到佢哋用英文debate, 上堂充滿歡樂既笑聲, 我幾咁羡慕。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-8-2+17:44+

原帖由 Yanamami 於 16-08-02 發表
我嗰陣d老師係中英夾雜,出嚟效果變咗兩樣都唔多掂,唉

‹ 上一主題|下一主題