用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

你net11未要跨區, 機會未好低

回覆:Band 1 的中文中學,是不是真Band 1

除左金文泰,其他可信性都好低

引用:+本帖最後由+IloveJJ+於+16-7-12+19:02+編

原帖由 IloveJJ 於 16-07-12 發表
好似你咁講,我仔宜家要轉校了,中4了佢一定睇唔掂本 harry porter(我都唔掂),但都係咁讀英文,只係英文科低分,其他科用英文讀都算高分,唔可以咁去揀,能力做到就去,數差,佢一定仲未預到個識教佢既老師,每人接受既教法都唔同,如果小學冇90分一定係唔明,要轉人教用唔同既方法教到佢明為止

引用:Quote:原帖由+Hkchai+於+16-07-13+發表聽說

原帖由 Chowying 於 16-07-14 發表
我係10 年前左右教過吓,當時好恐怖,老師入到班房,有 d 女仔會玩野話好凍,走去開窗; 跟住另一埋話好熱, ...
將軍澳呢間係我仔以前小學一仔龍中學黎(以前仲係),只有頭30個真係讀書老師會理,其他咁多理多數上堂唔係打機就聽歌,人地個仔話我知耳筒穿係件衫入面,talk 住個頭就聽到。。。。。。老師都理唔到咁多,因個個都係咁,教唔掂,如果你肯定做到第一理咪算可以囉(一手資料)

回覆:Band 1 的中文中學,是不是真Band 1

呂潤財科科唔合格,年尾“肯“拎份功課返屋企做(唔理你自己做/搵人幫你做),唔太差又肯交咁就算到班 ga  啦

回覆 IloveJJ 的帖子

如果你的仔想繼續升學,我指大學,那麽是否應該讀英中呢?因爲英語是現在絕大部分學術界/商界應用的語言,所以早些接觸好過晚些接觸。

再説,香港地絕大多數是中文小學,所以英文中學的開頭都預備了銜接期,絕大多數小朋友都在同一起跑綫上,你又需要怕什麽呢?

我原來都心儀金文泰,OMG,現在又少一間選擇。

如果以學校收生好壞來定義band1、2、3的話,培正可否稱band1也令人懷疑。但如以DSE來看,培正應是band1a, 香島、福建應是band1c。

little_yolky 發表於 16-7-12 19:37
咁係囉, 佢哋都唔明白我哋既, 見到人哋K班睇完ORT Level 9, 自己果個一年班仲睇緊Level 1, 你話幾沮喪呢。: ...
睇系人都識,明唔明先得既..我仔成日都睇好多書,但佢未必明內容講咩.

王家爸爸  所以唔太贊成幼稚園學生追求ORT既LEVEL。   發表於 16-7-28 09:22
王家爸爸  明唔明先係重點   發表於 16-7-28 09:21
哲哲寫真 哲哲私相集

其實香港既中文中學, 從以前到現在, 都只有培正和金文泰兩間.

佢地係無論收生水平如何, 都堅持唔做英中既中學. 至於其它中中, 間間都係希望收夠Top 40%學生去全開英文班, 要做中中/非全英中都只係迫於無奈. 所以佢地只係未夠資格做全英中既中學, 我唔會當佢地係中中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-27 13:56
其實香港既中文中學, 從以前到現在, 都只有培正和金文泰兩間.

佢地係無論收生水平如何, 都堅持唔做英中既 ...
換句話說除咗呢兩間,其他所謂中中,其實係想做英中,但係做唔成既學校。

MASAYA  被中中  發表於 16-7-28 12:51
hkpapa852  心照不宣  發表於 16-7-28 09:34

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 如果你的仔想繼續升

王國會長

sinityleee 發表於 16-7-10 18:20
想看看大家點睇?

參考下算啦

引用:想看看大家點睇?+ +

原帖由 sinityleee 於 16-07-10 發表
想看看大家點睇?
風采中學屬Band 1?

IloveJJ 發表於 16-7-28 20:43
但大學如果讀中文嗰啲,唔係都係用中文咩?我朋友讀中大文學系,出來做編輯,都係讀中文架喎!

...
就用中大做例子, 就算讀中文系, 都唔只係讀中文系既課程, 仲要讀通識, maybe & 正常仲會加一個副修(方便搵工), 咁就唔係一定只用中文了。仲有, 如果小朋友有興趣讀比較文學點算? 雙語基礎好十分重要, 正如你有錢而唔買嘢總比你無錢而無得買嘢好, 雖然客觀情況係你都無買嘢。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-28+20:43+但大

IloveJJ 發表於 16-7-29 17:06
哦!咁我會覺得,讀英文中學,係可以提升英文能力。而英文能力好,係對出來社會工作或生活重要,但我覺得對 ...

我係PC畢業,简单d講,我同我既同学(理科班唔計),英文差係心中-大條剌……大学畢業又如何?同鬼佬开会都唔敢講多两句……PC乜都好,就係英文差,我同自己講两个女-定要係英中畢業。

Yanamami 發表於 16-7-29 18:21
我係PC畢業,简单d講,我同我既同学(理科班唔計),英文差係心中-大條剌……大学畢業又如何?同鬼佬开会都 ...

好同意!!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-29+18:23+編

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-29+18:23+編

‹ 上一主題|下一主題