用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-7-12 18:42
我朋友好少,同年小三既細路,全部三個都讀英小,K3已看完ort level 9,magic school bus,小二睇咗幾本Rona ...
咪係囉,咪自己嚇自己啦,K3睇完ORT9算正常範圍,我個小一睇完,小二睇roald dahl (其實冇n,見到好耐,忍唔住出聲...) 最簡單個幾本,冇超前冇落後就足夠矣

IloveJJ  Thx! 改咗啦!  發表於 16-7-12 19:03
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+18:42+我朋

IloveJJ 發表於 16-7-12 19:00
我仔不是K3看完level 9喎! 而家小三先開始Roald Dahl喳,咪遲囉!成日見你哋講嗰啲chapter book,佢都未睇 ...
一d都唔遲,王家爸爸都話小五睇the magic finger已有B1水平,the magic finger已經係最簡單個幾本之一,小三睇完算早啦,至於chapter book,發掘下邊d有興趣囉,開到個頭就水道渠成架喇
Learning to Read, Reading to Learn.

我仔不是K3看完level 9喎! 而家小三先開始Roald Dahl喳,咪遲囉!成日見你哋講嗰啲chapter book,佢都未睇 ...
咁係囉, 佢哋都唔明白我哋既, 見到人哋K班睇完ORT Level 9, 自己果個一年班仲睇緊Level 1, 你話幾沮喪呢。

D細路真係好勁架, 隨便一街都係, 上次响大快活, 見到好平凡既一家三口, 個女仔攞住本英文故事書, 好似阿女本《長生殿》咁厚, 睇佢個樣咪最多P4。死啦, 點解可以差咁遠嫁。

不過我定過你, 因為阿女間聯繫, 中文、中史、世史都拋離晒全港平均好遠, 通識都係中文, 係數理弱D, 所以唔駛擔心。

王家爸爸  明幾多先係重點   發表於 16-7-13 09:44

我知有一間地區名校(英中),中一書單要買Roald Dahl 個本Charlie and the Chocolate Factory,你小朋友小三開始睇都唔算遲,學校要求中一學生都係睇這本。

洋蔥頭媽咪  Ronald Dahl 係好多學校推介高小至初中學生讀物  發表於 16-7-26 13:55

little_yolky 發表於 16-7-12 19:37
咁係囉, 佢哋都唔明白我哋既, 見到人哋K班睇完ORT Level 9, 自己果個一年班仲睇緊Level 1, 你話幾沮喪呢。: ...
妳咪扮野,妳細女偷睇ORT5,想睇7,係妳逼佢睇ORT1咋

little_yolky 發表於 16-7-12 19:37
一街都係,快餐店啦,火車啦。
我見多數睇老鼠記者同magic tree house咋喎

MASAYA 發表於 16-7-12 19:41
妳咪扮野,妳細女偷睇ORT5,想睇7,係妳逼佢睇ORT1咋
咁佢小一上學期真係連an同and都分唔開喎, 唔睇L1睇乜呢?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+19:00+我仔

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-12+19:37+

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+19:00+我仔

IloveJJ 發表於 16-7-12 22:05
唔係直資嗰啲,個差別係好大,雖然佢要求睇呢本,但一樣有好多人超過呢個程度。好似我仔,雖然比我識既朋友 ...
咁又唔洗讀中中嘅,入英中嘅學生又唔係所有都係讀英小,所以自己小朋友應付得嚟,就唔好浪費了他。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+22:05+唔係

IloveJJ 發表於 16-7-12 22:49
我仲响度了解緊中中同英中既分別,其實有咩原因係英中好過中中呢?
讀中中可能小朋友理解和表達都會容易,但唔好忘記他們最終的目的地係大學都係用英文,咁英中學生呢六年都係用英文,而中中的學生就輸蝕了。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-12+22:49+我仲

IloveJJ 發表於 16-7-12 16:25
我們沒有迴避問題,數學已不斷跟進,英文亦有去學。我不是說他英數不能讀,只是中文明顯較強,自然想向自己 ...

我囡好少睇書,想請教什麼是Magic finger?

crystalwsm 發表於 16-7-12 23:47
我囡好少睇書,想請教什麼是Magic finger?
https://www.amazon.co.uk/Magic-Finger-Roald-Dahl/dp/0141346515 <-- 童書,內有試閱

crystalwsm  Thank you  發表於 16-7-13 20:22

引用:Quote:原帖由+bobo98+於+16-07-12+發表讀中

原帖由 IloveJJ 於 16-07-12 發表
係咪要視乎大學讀咩科呢?
咁其實最大鑊係英文差,好難搵工的,大學事小。中中同英中最大分別,咪英文好Dlol

IloveJJ  咁你又唔擔心個女英文差嗎?你又唔怕俾佢讀中中既?  發表於 16-7-13 09:44

IloveJJ 發表於 16-7-12 22:49
我仲响度了解緊中中同英中既分別,其實有咩原因係英中好過中中呢?
大家都知語文要浸,除非英文差到会影响理解同学习,否則中中明顯係比人浸少6年英文,而且会係唔同科目既範疇,而最終入大学,相信大部份亦是英文教授吧~出來工作免不了英文越好越有利?我是中中畢業,除了本人,对身边同学來說,英文是心中-條剌~(當然仍有小数英文好的同学,但他们多是中途出国浸过咸水的)

IloveJJ 發表於 16-7-12 11:44
「冇問題的,大家交留下者 ^_^ 如果係 net 12,點解唔考慮聖公會鄧肇堅 ?個人認為比金文泰好。   發表於 2 ...
又再講吓你諗住用金文泰做保險線呢個想法, 我可以話你知一定唔work.

中西區係統一派位階段, 金文泰提供既學位只有:

非保留位: 4
聯繫位: 3

放間得4個位既中學, 應該好難做到做險.....

optman88  所以話,要識揀,同揀得啱。要落啲苦功  發表於 16-7-18 22:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題