用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

moon.ng 發表於 16-8-11 08:58
http://cp.iciba.com/android/
唔知點解我download了個apk檔之後,它說無法開啟檔案?請問我應該怎樣做?

optman88  Android 有可能 default 唔比 install  non-Playstore 嘅 apk,你要自己揀返個 option  發表於 16-8-30 09:42
anthony8899  我直接在手機上網, 去這網站http://cp.iciba.com/android/, 然後按下載鍵。不需要apk檔來安裝。   發表於 16-8-30 09:32

引用:Quote:kawaiiliz+發表於+16-7-11+11:43+保

原帖由 小皮優 於 16-08-12 發表
咁抬舉佢?我認為呢間應該係B3A
係B3A?我朋友孩子入咗,之前她說是B2A,有英文班的,但說高中考DSE係用中文考。

rubycourt 發表於 16-8-30 00:47
係B3A?我朋友孩子入咗,之前她說是B2A,有英文班的,但說高中考DSE係用中文考。

...
之前麻!中文中學,今年無咩人入大學就知

今年學亞仔學校英文 reading report 用本書係 Independent Day The Movie,可以買實體同 kindle 版,我就買 Kindle 版, 睇時你可以揀 reading level, 揀淺啲,啲生字有多啲英文解釋。再可以有 sub-manu去睇中文解釋。其實,如果諗住用 electronic device 做 reading,最好用 e-ink,唔會有藍光。e-ink 基本上同睇紙係一樣。
用電話同 iPad 睇,長時間比較傷眼。

Eat_Sleep_Play  謝謝你的解釋  發表於 16-8-30 21:20

回覆:Band 1 的中文中學,是不是真Band 1

啲字嘅註解,係因應你揀嘅 level 出,緊深啲,就小啲註解

冇註解嘅字,其實可以 high light 佢,就有 pop up windows look up online dictionary

可以 group 埋晒啲 high light 過嘅生字,之後日次過溫習。當然可以 bookmark 同 加自己嘅 note

除左英文註解,可以有中文 translation

中文 lookup 都幾聰明,佢係揀比較近似嘅中文解釋你的

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-29+18:23+編

回覆 optman88 的帖子

請問您部kindle 在那裡買? 多少錢?

optman88  我係 Amazon 買的。冇記錯大約港幣 700 左右,有背光的 ( 當然可以 off ),如果冇背光的,應該 400 尾。   發表於 16-8-30 09:39

IloveJJ 發表於 16-8-30 09:32
其實會唔會係你自己欠缺自信喳?我剛同細佬飯局,問咗佢對中中、英中既睇法(兩個細佬一個B1英中,一個B3中中 ...
乜都係中文,連上英文堂都講中文,講英文机会係0, 詞彙低B, 聆聽連听芝麻街都觉得有难度,何來信心?

little_yolky  我都係中中,但英文堂明明係只講英文喎。  發表於 16-8-30 15:02

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+09:32+其實

IloveJJ 發表於 16-8-30 09:32
其實會唔會係你自己欠缺自信喳?我剛同細佬飯局,問咗佢對中中、英中既睇法(兩個細佬一個B1英中,一個B3中中 ...
其實我以前細個真係打RPG學英文, 但叻極都只限閱讀同詞匯(仲有好多係無用既詞匯, 例如怪獸類型, 法術類例)有所提升, 對聆聽同說話, 係完全無幫助
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+09:32+其實

IloveJJ 發表於 16-8-30 12:59
係呀!所以佢話去外國讀書就學oral囉!即係咁,佢建議我俾佢哋打RPG game,然後去外國讀大學,就聽講讀寫都 ...
我觉得你細路个case比較特别,不能做norm..  一般無自信係十分正常,最坏打算係永遠群亞洲人,尤其是而家呢个年代,係外国学-口流利PTH比英文更易,中国学生太多太多~

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-08-30+發表乜

原帖由 IloveJJ 於 16-08-30 發表
「Yanamami  怕到全日都唔敢开囗,啞-样~ 」所以咪話你欠缺信心囉!我諗我啲細佬係唔怕羞,所以無問題囉! ...
係外國同係香港有D唔同,係香港你未必發覺自己既發音唔準,但係外國只要音唔準,佢地唔會就你,唔明就係聽唔明你意思

IloveJJ  我第一個細佬去到係勁撞板之後學懂,另一個細佬就有前車可,所以响香港苦練完至去   發表於 16-8-30 13:33

mcl203 發表於 16-8-30 13:14
係外國同係香港有D唔同,係香港你未必發覺自己既發音唔準,但係外國只要音唔準,佢地唔會就你,唔明就係聽 ...
禁你又放心,大学时有印度同曰本学生,口音比HK学生更令人听出耳油,-样过关~

‹ 上一主題|下一主題