用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-8-5+12:42+頭先上

原帖由 little_yolky 於 16-08-05 發表
實體書當普通商品, 出口應該無得抽稅, 關稅係入口稅, 所以响中國買既實體書入香港應該唔駛打稅, 因為香港賣 ...
似乎,版權同稅收係2樣野,要睇番最終版權內容,我估乍~~~

mcl203 發表於 16-8-5 18:22
似乎,版權同稅收係2樣野,要睇番最終版權內容,我估乍~~~
所以版權係關出版社事, 出版社搞掂D版稅就得, 佢哋規定响大陸賣, 但我哋走水貨, 佢哋控制唔到。

moon.ng 發表於 16-8-5 10:47
我啱啱去改咗啦,都好麻煩,我估你可能改唔到,因為要有大陸嘅地址住址同埋大陸電話先可以買到嘅。
嘩,真係好平

moon.ng 發表於 16-8-4 11:57
不客氣,不過香港的蘋果手機帳戶不能使用買書的功能,要中國大陸的Apple ID才行,安卓系統手機都可以!

...
moon.ng你好,我昨天剛在網上買了一部平板電腦,就是想參考你的方法給阿囡看電子書,那平板是行window和android雙系統,那是否可以有買書功能及download金山詞霸呢?請問你囝囝使用的那個是普通版還是付費版?

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-4+11:57+不客氣

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-09 發表
moon.ng你好,我昨天剛在網上買了一部平板電腦,就是想參考你的方法給阿囡看電子書,那平板是行window和and ...
啊!😄用android 系統搜尋金山詞霸大陸的官方網站,選擇下載安裝,可以買書,但是要用微信會支付寶付款。我仔用的就是最新版本可以買書。你開一個微信,如果沒有大陸帳戶就要有微信的朋友發一點紅包俾你,就可以用來買書了😬。

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-08-09+

原帖由 moon.ng 於 16-08-09 發表
啊!😄用android 系統搜尋金山詞霸大陸的官方網站,選擇下載安裝,可以買書,但是要用微信會支付寶 ...
你女看電子書時遇到唔識的單詞只需要點一點,就翻譯出來,你加入生詞薄後設定生詞鎖屏,一開機就自動跳出一個曾經查過的生詞同你溫習!仲有很多功能!👍

moon.ng 發表於 16-8-9 20:53
你女看電子書時遇到唔識的單詞只需要點一點,就翻譯出來,你加入生詞薄後設定生詞鎖屏,一開機就自動跳出一 ...
你真係太好,非常喜歡你這個方法,多謝你與大家分享,我訂了的平板電腦下星期先攞得,期望可以如願像你所教的運作,到時要再請你多多指教,謝謝!

moon.ng 發表於 16-8-9 20:17
啊!😄用android 系統搜尋金山詞霸大陸的官方網站,選擇下載安裝,可以買書,但是要用微信會支付寶 ...
另請教,微信是否WeChat? 還是其他通訊軟件?

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-9+20:17+啊!&#

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-10 發表
另請教,微信是否WeChat? 還是其他通訊軟件?
係呀係呀!我哋講慣的微信就是Wechat!同Whatsapp差唔多,但是功能多很多,可以同朋友發訊息也可以視像傾計發動態,還可以購物、轉帳、發紅包、訂機票call的士、訂閱、餐廳book位點餐付款、導航導遊、十分方便。

回覆 moon.ng 的帖子

找不到金山詞霸...

引用:回覆+moon.ng+的帖子 找不到金山詞霸...

原帖由 anthony8899 於 16-08-11 發表

找不到金山詞霸...
http://cp.iciba.com/android/

非常感謝您!

uppppppppppp

引用:回覆+moon.ng+的帖子 非常感謝您!

原帖由 anthony8899 於 16-08-11 發表

非常感謝您!
唔好客氣,我都係呢度學到好多,大家互相學習!

Eat_Sleep_Play    發表於 16-8-12 15:24

胡忠都係band1?笑左!如果呢個世界得一個band會係既。今年胡中DSE 聽聞無咩人入到大學。

kawaiiliz 發表於 16-7-11 11:43
保良局胡忠已經不是 B1C 了, 現在是 B2B
咁抬舉佢?我認為呢間應該係B3A

anthony8899 發表於 16-8-11 00:04

找不到金山詞霸...

大陸係用唔任何Google既嘢(所以無得捉精靈),所以所有國產App都唔會用Google  Play發佈(因為無得係Google Play發佈)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-12 14:56
大陸係用唔任何Google既嘢(所以無得捉精靈),所以所有國產App都唔會用Google  Play發佈 ...
喺大陸,要下載apk檔,直接安裝。

小皮優 發表於 16-8-12 14:45
咁抬舉佢?我認為呢間應該係B3A
我都係一直以為佢係B2B,嘜已經跌咗去B3啦?

hkpapa852  應該未去到B3咁差, 估計B2C-B2B  發表於 16-8-12 15:41

好渣,最多B2C。不過校長無能,手下又自私自利。老師誤人子弟,我聽d人講無咩人入到大學。
‹ 上一主題|下一主題